5 lucruri pe care nu ai voie să le faci în timp ce conduci

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 iun 2024, 02:20

5 lucruri pe care nu ai voie să le faci în timp ce conduci

Sursa: Unsplash

Șoferii tind să uite de-a lungul anilor ce au voie și ce nu au voie să facă la volan, iar aceasta este o listă cu 5 lucruri interzise în timp ce condus.

O călătorie cu mașina trebuie să fie plăcută și singură, însă unii șoferi aleg să ignore unele dintre regulile de bază ale șofatului. Iată câteva lucruri pe care nu ai voie să le faci în timp ce conduci.

Citește și: Accident cumplit la Sibiu! Șase victime au fost implicate, printre care și trei copii

Ce nu ai voie să faci în timp ce conduci

Șoferii tind să uite de-a lungul anilor ce au voie și ce nu au voie să facă la volan, iar aceasta este o listă cu 5 lucruri interzise în timp ce condus
[Sursa: Unsplash]

Șoferii ce au permis de mai mult timp, însă și cei ce abia au luat permisul auto, uită adesea primele lecții pe care le-au avut la școala de șoferi, astfel aceștia ajung să facă anumite lucruri la volan ce sunt interzise.

Un prim lucru pe care șoferii nu trebuie să îl facă la volan este să folosească telefonul.

Telefonul este o distragere foarte mare pentru șoferi, astfel aceștia nu își mai pot concentra atenția pe drum sau pe ceilalți participanți la trafic. Dacă folosim telefonul la volan putem scurta timpul în care reacționăm în cazul unui pericol. Nu este recomandat pentru șoferi să fumeze în timpul în care se află șa volan deoarece timpul în care aceștia își scot o țigară din pachet și o aprind poate fi unul suficient de mare încât să nu mai poată reacționa în cazul unui pericol. De altfel, țigările pot conține anumite substanțe ce poate afecta judecata șoferilor.

Pantofii cu toc trebuie evitați în momentul în care ne urcăm la volan, iar acest lucru este din cauza numeroaselor probleme ce pot să apară. În primul rând, purtarea acestora nu este deloc confortabilă, pedala de frână nu este la fel de ușor de călcat atunci când avem tocuri, iar de cele mai multe ori, tocul rămâne blocat în covorașul de cauciuc sau textil.

Șoferii trebuie să fie întotdeauna atenți să folosească mâinile atunci când conduc, nu genunchii sau coatele, așa cum se mai întâmplă să vedem în trafic. Atunci când șoferii își doresc să facă și altceva au tendința de a folosi coatele sau genunchii pentru a conduce, însă acesta nu este un mod sigur de a șofa. Chiar dacă șoferii pot continua drumul, în situațiile neprevăzute aceștia nu au timpul necesar pentru a reacționa.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Centura de siguranță nu trebuie să le lipsească șoferilor deoarece aceasta le poate salva viața în cazul unui posibil accident rutier. De altfel, este important ca și pasagerii să poarte centurile de siguranță pe parcursul deplasării cu mașina, relatează libertatea.ro

Citește și: Preț carburanți 11 septembrie 2023: Benzina și motorina s-au scumpit. Cu cât se vinde luni un litru la pompă?

România are cea mai mare rată din UE a deceselor din cauza accidentelor rutiere

România are cea mai mare rată din UE a deceselor din cauza accidentelor rutiere
[Sursa: Unsplash]

Anul 2023 nu a fost unul în care țara noastră să le poată demonstra străinilor că este sigur să circule pe drumurile noastre deoarece România se află pe primul loc în fruntea clasamentului statelor cu cele mai multe accidente rutiere. Doar anul trecut au fost înregistrare peste 28.000 de accidente pe an, mai exact 76 de accidente rutiere în fiecare zi, din care 4 persoane își pierd viața în România, relatează hotnews.ro.

În decursul anului 2022, s-au înregistrat 28.010 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 36.218 de persoane fiind accidentate ca urmare a acestora. Din cele 36.218 de persoane, 4,5% au fost accidentate mortal. 83,8% din total accidente au fost produse în localități, exclusiv pe autostrăzi, iar 79,4% din totalul de persoane accidentate au fost accidentate mortal sau rănite.

Citește și: Grav accident în Mureș! 16 persoane au fost rănite. Cum s-a întâmplat tragedia