5 lucruri pe care sigur nu le știai despre Italia

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 25 iul 2022, 18:50

Italia este una dintre cele mai mari țări din Europa, dar și una dintre cele mai vizitate. Noi vă dezvăluim câteva lucruri pe care sigur nu le știați despre acest stat.

Dacă ați apucat să vizitați Italia, cu siguranță v-ați îndrăgostit de această țară, de locuitorii ei, dar și mâncărurile pe care doar italienii știu să le facă exact așa cum trebuie. Ca să nu mai vorbim de vinurile din Italia, care vă vor cuceri, de la prima degustare. 

Lucruri mai puțin știute despre Italia

Cu aproape 60 de milioane de locuitori, Italia este a treia cea mai populată țară din Uniunea Europeană, după Germania și Franța. Este cunoscută și sub denumirea de Republica Italiană, iar porecla acestui stat este ”Bel Paese”, adică ”țara frumoasă”. 

Capitala Italiei, Roma, a fost fondată în anul 753, Î.Hr. și este cel mai mare oraș italian, numit și ”Cetatea Eternă”.  Se numără și printre cele mai vizitate orașe din Europa.  Fontana di Trevi reprezintă unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice.

Gândiți-vă că în fiecare zi, în această fântână se aruncă aproximativ 3.000

de euro, în monede. Aceste sume ajung la diferite organizații care se ocupă cu opere caritabile. 

Iată câteva lucruri pe care puțină lume le știe despre Italia:

1. Țara vinurilor

Italia ocupă primul loc în topul țărilor exportatoare de vinuri din lume. 

2. Italia și exorcismul
Publicul nu are acces pe insula Poveglia, pentru că este considerată a fi bântuită

Studiile au arătat că peste 500.000 de italieni merg anual la un exorcist. Un alt lucru interesant este și acela că Poveglia este considerată atât de bântuită, încât oamenii nu au voie acolo. 

3. Italienii și invențiile

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că italienii au inventat pizza, în 1860, în Napoli. Tot ei au descoperit și conul de înghețată, ochelarii, reactorul nuclear, dar și banalul termometru. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În anul 1612, Santorio Santorio a făcut primul termometru din lume. 

Italienii au creat și mozzarella, ricotta, gorgonzola, provolone și parmezan, tipuri de brânză care în zilele noastre au devenit cunoscute și folosite în întreaga lume.

4. Paradisul muzeelor

Peste 3.000 de muzee pot fi vizitate în Italia! Ce poți cere mai mult, dacă ești pasionat de artă și cultură? Muzeele din Vatican au cele mai mari colecții de artă, așa că nu ratați ocazia de a le vizita. 

Vaticanul este cea mai mică țară din lume și este condusă de Papa. 

5. Ce reprezintă steagul Italiei

Cu toții știm care sunt culorile din steagul Italiei, dar puțină lume cunoaște și detaliile din spatele fiecărei culori. Astfel, verdele reprezintă speranță, albul este credință, iar roșul, generozitate. 

Ce să nu faceți, dacă ajungeți în Italia

Dacă v-ați programat o vizită în Italia, nu ar strica să vă documentați înainte și despre locuitorii acestei țări, dar și despre obiceiurile lor. 

În acest fel, vă veți acomoda mult mai repede printre italieni și vă puteți simți în largul dumneavoastră. 

De exemplu, dacă mergeți la o terasă și a trecut de ora 11:00, nu mai comandați cappuccino, chiar dacă este una dintre băuturile de top ale italienilor. 

Este considerată o băutură care se consumă dimineața, cu un croissant sau cu un alt produs de patiserie. Tocmai de aceea, este posibil ca ospătarii să se uite ciudat la dumneavoastră, dacă veți cere cappuccino după prânz. 

Nu puneți în niciun caz brânză peste paste, peste fructele de mare sau peste pește. Italienii consideră asta ca fiind un gest urât și nu acceptă să combinați greșit alimentele. 

În cazul în care comandați spaghete, nu le tăiați cu cuțitul! Riscați ca toate privirile să se îndrepte spre dumneavoastră, și nu într-un mod admirativ!

În Italia, spaghetele se mănâncă doar cu furculița
În Italia, spaghetele se înfășoară în jurul furculiței, cu ajutorul farfuriei. 

Un alt aspect important este acela că ospătarii nu așteaptă bacșiș. Aceștia au salarii destul de bune, așa că bacșișul nu este obligatoriu, ca în alte țări. 

Aveți grijă că nu toți italienii știu engleză! Astfel, dacă mergeți în orașe mai micuțe din Italia, nu vă așteptați ca lumea să înțeleagă limba engleză. 

Dacă aveți nevoie de un taxi, nu îl opriți pe stradă. Trebuie să apelați la stațiile speciale pentru taxi sau să sunați, pentru a găsi o mașină, care să vă ducă unde aveți nevoie. 

 

Taguri: