5 lucruri pe care trebuie să le știi despre spondiloza cervicală

Author: Diana Tilă

Termenul de spondiloză cervicală include consecințele uzurii cauzate de înaintarea în vârstă asupra discurilor intervertebrale de la nivelul gâtului. Pe măsură ce aceste discuri se deshidratează și se micșorează, apar semne evidente de osteoartrită. Simptomele includ proeminențe osoase de-a lungul marginilor oaselor denumite osteofite sau pinteni osoși. [1]

Dacă această problemă de sănătate a devenit o sursă de îngrijorare, află mai jos care sunt cele 5 lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi despre spondiloza cervicală.

1.   Este o afecțiune comună

Find cauzată mai ales de înaintarea în vârstă, spondiloza cervicală este o afecțiune foarte comună. Mai mult de 85% din oamenii trecuți de 60 de ani se confruntă cu ea. [1]

Această degenerare a coloanei vertebrale începe cel mai adesea după împlinirea vârstei de 30 de ani și este considerată o consecință naturală a procesului de îmbătrânire. Discurile pierd din volum, cartilajele se deteriorează și ligamentele se îngroașă, conducând la apariția de formațiuni precum pintenii osoși. Aceștia se dezvoltă pentru a proteja zonele care nu mai sunt acoperite de cartilaj. [2]

2.   Nu cauzează adesea simptome semnificative

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu spondiloză cervicală nu au simptome semnificative. Atunci când devin evidente, intensitatea lor variază de la ușor la sever. Totodată, apariția lor poate fi atât graduală, cât și subită.

Deseori, cei care suferă de această afecțiune acuză dureri în regiunea omoplatului. Frecventă este și durerea de-a lungul brațului sau în degete. De regulă, aceasta se intensifică atunci când stai în picioare, ești așezat, strănuți, tușești sau îți înclini capul pe spate. Senzația de gât înțepenit și durerile de cap sunt și ele comune. [2]

3.   Implică de obicei  tratamente non-invazive

Tratamentul recomandat pentru spondiloză cervicală depinde de cât de severe sunt simptomele cu care te confrunți.

Una dintre recomandări este fizioterapia. Specialiștii în domeniu te pot ajuta să îți relaxezi gâtul și mușchii din zona umerilor. Astfel, vei reuși să îmbunătățești sănătatea acestor regiuni și să ameliorezi durerea. 

Uneori, medicul îți va prescrie și anumite medicamente. Cele mai comune sunt analgezicele, injecțiile cu steroizi, anti-inflamatoarele nesteroidiene și medicația pentru relaxarea mușchilor. Combinate, calmează durerile, tratează spasmele musculare și reduc inflamarea țesuturilor.

Intervențiile chirurgicale devin o opțiune numai în cazuri severe (rare) care nu au răspuns la celelalte forme de tratament disponibile. Implică, de regulă, îndepărtarea osteofitelor sau a unui disc herniat. [2, 3]

4.   Este influențată de factori de risc specifici

Deși spondiloza cervicală este o consecința normală a înaintării în vârstă, anumiți factori de risc îi pot grăbi apariția sau favoriza o formă mai severă.

Ocupația este unul dintre acești factori. Dacă locul de muncă zilnic implică mișcări repetitive ale gâtului, poziții incomode sau privitul frecvent în sus, presiunea resimțită de gât va fi mai mare, cauzând mai multe probleme pe termen lung.

Apariția spondilozei cervicale este influențată și de accidentări la nivel cervical acestea putând crește considerabil riscul de a dezvolta această afecțiune. Totodată, este mai probabil să te confrunți cu această problemă dacă cineva din familie a fost deja diagnosticat, existând o componentă genetică. Fumatul este și el asociat cu un risc crescut de dureri cervicale. [1]

5.   Impune un proces de diagnosticare complex

Pentru stabilirea diagnosticului de spondiloză cervicală este necesară eliminarea altor potențiale cauze și stabilirea cu exactitudine a nervilor, oaselor și mușchilor care sunt afectați.

Primul pas este examenul fizic. Acesta implică un dialog deschis cu medicul tău și testarea reflexelor pentru a stabili eventuale deficite motorii sau probleme musculare.

Dacă există suspiciuni de spondiloză cervicală, medicul va recomanda o radiografie a zonei cervicale, o tomografie computerizata pentru o imagine mai detaliată sau un RMN. Pentru evaluarea stării de funcționare a nervilor se folosește electromiografia. Acest test măsoară activitatea electrică a nervilor. [2]

Spondiloza cervicală este o afecțiune comună care se dezvoltă mai ales datorită înaintării în vârstă. Atunci când durerea pe care o resimți este severă sau influențează stilul tău de viață, este necesară vizita la un medic specialist.

 

Bibliografie:

“Cervical Spondylosis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787#:~:text=Cervical%20spondylosis%20is%20a%20general,common%20and%20worsens%20with%20age. Accesat la 24 Oct. 2022. ‌Delgado, Amanda. “Cervical Spondylosis.” Healthline, Healthline Media, 27 Oct. 2015, www.healthline.com/health/cervical-spondylosis#risk-factors. Accesat la 24 Oct. 2022. ‌NHS Choices. Cervical Spondylosis. 2022, www.nhs.uk/conditions/cervical-spondylosis/. Accesat la 24 Oct. 2022.

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.