5 miscari destepte pentru a trece cu brio peste „sindromul buzunarelor goale” la inceput de an

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 16 sep 2020, 01:15

Luna decembrie ne lasa mereu cu buzunarele goale in prima luna a noului an, iar multi nu mai stiu cum sa isi imparta cheltuielile pentru a face fata cu succes acestei perioade.

Daca ai trecut in 2017 mai degraba cu datorii decat cu contul plin, afla ca nu esti singurul. Cheltuielile care ne impovareaza in decembrie se resimt din plin in luna urmatoare. Cadourile de Craciun, facturile mai mari, distractia de Revelion si mesele de sarbatori ne lasa cu o gaura neagra in buget chiar la inceput de an.

Pe de alta parte, in ianuarie incepe si sezonul reducerilor. Companiile incearca sa scape de stocurile ramase de la Craciun si poti prinde niste veritabile chilipiruri, daca stii cum sa iti organizezi bugetul, astfel incat sa ai bani pentru toate.

Iata cateva secrete care te vor ajuta sa te repui pe picioare, din punct de vedere al banilor:

 

1. Profita de reducerile masive, chiar daca nu ai bani

Reducerile uriase din luna ianuarie te pot ajuta sa faci economii semnificative, pe termen lung, la produse din toate categoriile: de la haine, la electrocasnice, mobilier, autoturisme etc. Este pacat sa ratezi lichidarile de stoc doar pentru ca te-ai intins cu cheltuielile in decembrie si ai ramas cu contul gol.

Daca vrei sa scapi de grija bugetului, poti sa iei bani de aici si sa iti calculezi din start cat esti dispus sa platesti lunar. Astfel de credite flexibile sunt ideale pentru cei care au nevoie rapida de bani, dar nu vor sa se indatoreze mult, pe o perioada foarte lunga de timp.

 

2. Tine evidenta tuturor cheltuielilor

Daca ti se intampla adeseori sa iti cheltuiesti salariul si sa nu stii exact pe ce anume ti s-au dus banii, atunci probabil ca ai mici cheltuieli zilnice pe care le ignori,

dar care, adunate, ajung la o suma deloc de neglijat. Incepe sa pui pe hartie toate lucrurile pe care dai banii, indiferent ca este vorba despre o cafea de la automatul de la serviciu sau de masa zilnica de pranz. Astfel, vei putea sa calculezi care sunt lucrurile pe care dai cei mai multi bani si vei vedea care sunt cheltuielile pe care le poti elimina fara un impact foarte mare asupra stilului tau de viata.

 

3. Incearca sa obtii o renegociere a contractelor

Facturile reprezinta o parte semnificativa din cheltuielile tale lunare. Vestea buna este ca, la inceputul anului, ai sanse mai mari sa obtii o renegociere avantajoasa a contractelor incheiate cu furnizorii de energie electrica sau de servicii de telecomunicatii. Multe companii vin cu oferte bune pentru clientii vechi, pentru a-i pastra, deci merita sa iti incerci norocul.

Chiar si o suma infima economisita, pe termen lung, se va simti in buzunare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

4.

Planifica-ti cheltuielile pentru tot restul anului

Daca iarna platesti mai mult la intretinere si iti sacrifici bugetul cu cheltuielile de sarbatori, vara incerci sa gasesti resurse pentru concediu, festivaluri sau pentru weekendurile in care vrei sa evadezi la munte sau pe litoral. Daca te pregatesti insa din timp, nu vei ajunge in situatia in care sa renunti la planurile de vacanta din lipsa de bani. Cauta inca de pe acum oferte la biletele de avion si la cazare si vei economisi sume semnificative, astfel incat sa iti mai ramana si bani de cheltuiala.

 

5. Pune la cale un plan de economii

Oricine ar trebui sa aiba un cont de economii, indiferent de cat de mari sunt veniturile sale. Studiile arata ca putem trai la fel de bine si daca punem deoparte pana la 20% din salariu, fara sa ne schimbam foarte mult stilul de viata. Incepe prin a economisi 10% din salariu, apoi creste suma, pe masura ce te obisnuiesti sa iti bugetezi mai bine banii. Economiile te pun la adapost de cheltuielile neprevazute care te pot darama din punct de vedere financiar.

Secretul pentru a-ti capata independenta financiara nu este sa alergi dupa mai multi bani, ci sa inveti sa fii chibzuit si sa te descurci indiferent de cat castigi. Asa iti va fi mult mai simplu sa nu ramai niciodata fara bani si sa iti permiti lucrurile la care ai visat dintotdeauna.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Bobex-73

 

 

Taguri: