Stiai ca este suficient sa suferi o data de arsuri solare grave, fie in copilarie, fie in adolescenta, pentru ca riscul de a dezvolta melanom (cancer de piele) ca adult sa se dubleze?
Un avantaj este ca poti preveni astfel de probleme daca te informezi corect si daca respecti cateva reguli simple in ceea ce priveste expunerea la soare. Iata 5 mituri despre arsuri solare pe care sa le eviti daca iti pasa de sanatatea ta:
1. Nu poti suferi arsuri solare cand este innorat
Fals. Nu numai ca poti suferi arsuri cand e innorat, dar ele pot fi chiar mai serioase decat cele aparute in urma expunerii directe la soare. Multe persoane au tendinta sa nu aplice pe corp produse cu protectie solara cand e innorat si sa se expuna mai mult timp, fara sa stie ca razele UV pot patrunde prin nori in proportie de 80%. In realitate, pielea ta are nevoie de acelasi nivel de protectie, fie ca te bronzezi in zile senine sau cand este innorat.
2. Cu cat pielea are culoarea mai inchisa, cu atat are nevoie mai putin de protectie solara
Fals. Orice tip de piele poate fi afectat de arsuri solare grave sau chiar de cancer de piele. Este adevarat ca un nivel crescut de melanina dezvoltata natural poate proteja pana la un punct pielea de impactul soarelui puternic, dar in cazul expunerii prelungite si pielea de culoare inchisa este predispusa la arsuri. Copiii, de exemplu, pot suferi arsuri solare indiferent de tonul pielii lor, astfel ca se impune folosirea unui produs cu cel putin 30% factor de protectie solara.
3. Bronzul de solar este mai sigur si mai indicat decat cel natural
Potrivit specialistilor de la American Academy of Dermatology, bronzul de solar genereaza circa 400.000 de cazuri de cancer de piele anual, in Statele Unite. Chiar si o singura sesiune de bronz artificial poate duce la cresterea cu 20% a riscului de a dezvolta melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele. Femeile cu varste sub 30 de ani sunt de 6 ori mai predispuse la a dezvolta melanom din cauza bronzului de solar. De altfel, in unele state americane, persoanelor care nu au implinit 18 ani le este interzis prin lege accesul la solar.
4. Consumul unor legume si fructe previne aparitia arsurilor solare
Daca ceva suna prea frumos pentru a fi adevarat, probabil ca este. Cea mai buna metoda pentru a te proteja de arsuri solare grave raman in continuare produsele dedicate. Totusi, pentru a-ti intari sistemul imunitar, este recomandat sa consumi fructe si legume regulat. Capsunile contin vitamina C si tanin, iar rosiile contin licopen, substante care sporesc capacitatea organismului de a combate arsurile solare. Insa alimentatia sanatoasa nu trebuie sa devina pretext pentru a evita folosirea produselor cu protectie solara.
5. Produsele cu protectie solara nu necesita reaplicare, iar cele cu SPF mai mare sunt mai bune
Fals. Orice crema/spray/gel/ulei cu protectie solara trebuie reaplicate cel putin o data in timpul unei sesiuni de bronzare, mai ales daca transpiri intens sau ai contact frecvent cu apa. Un astfel de produs trebuie aplicat uniform pe tot corpul pentru a preveni arsuri solare grave, chiar daca unele zone par ferite de soare. Retine, insa, ca niciun produs nu te poate proteja 100%, desi indicatiile de pe unele ambalaje par sa garanteze asta. Nivelul protectiei pentru piele nu creste cu mult pe masura ce SPF se mareste, astfel ca este mai important sa folosesti produsul corect, decat sa il alegi pe cel cu nivel maxim de SPF.