5 mituri despre implantul dentar

Author: Oana Iosif

Implantul este un tip de rădăcină artificială plasată în osul arcadei dentare, pe care se poate fixa o coroană dentară, pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți căzuți sau deteriorați. Este realizat din materiale biocompatibile cu organismul (titan, ceramică) și inserat în cadrul unei intervenții efectuate de un medic stomatolog specializat în implantologie dentară sau de un specialist în chirurgie bucală și maxilo-facială. Deși este un tratament dentar folosit de zeci de ani, circulă încă multe idei preconcepute privind implantul dentar. Iată mai jos 5 mituri despre implantul dentar.

Inserarea unui implant dentar este dureroasă - Fals

Efectuată de un specialist, inserarea unui implant dentar provoacă, în general, mai puțină durere și inflamație decât o simplă extracție a unei măsele de minte, de exemplu. Intervenția este efectuată sub anestezie dentara și este urmată de un tratament cu antibiotice, analgezice și antiinflamatoare. În majoritatea cazurilor, consecințele unei astfel de intervenții chirurgicale sunt minore.

Implantul dentar nu durează foarte mult - Fals

Implantul dentar poate să aibă o durată de viață foarte lungă, de la 10 până la 30 de ani, în condițiile respectării recomandărilor medicului implantolog și igienei orale periodice efectuate corespunzător. Potrivit statisticilor, rata de succes a unui implant este de peste 95%, fiind destul de rare cazurilor în care osteointegrarea nu reușește. Pentru a elimina orice risc de infecție, este necesar să respecți regulile unei igiene dentare corecte: să îți periezi dinții de minimum două ori pe zi, să folosești produsele potrivite, ață dentară și ape de gură speciale pentru implant, dar și să vizitezi cabinetul stomatologic cel puțin de 2 ori pe an. Pe de altă parte, implanturile nu sunt afectate de carii. Șurubul este realizat din titan, iar coroana dentară este fie din ceramică, fie dintr-un aliaj de ceramică și metal, iar aceste materiale nu pot fi atacate de bacteriile care cauzează carii. Este recomandat ca pacienții cu implanturi să consulte regulat medicul stomatolog, pentru a depista orice probleme care ar putea apărea.

Nu pot avea dinți ficși (implanturi dentare) într-o zi - Fals

În prezent, datorită digitalizării și progresului înregistrat în domeniul stomatologiei, poți înlocui dinții lipsă cu implanturi dentare în doar o zi. Reconstrucțiile cu implant dentar Bucuresti cu încărcare imediată permit inserarea implantului și fixarea unei lucrări protetice temporare în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale. De o reabilitare dentară completă, în doar o zi, pot beneficia chiar și cei care nu mai au deloc dinți, sunt edentați total, din cauza unei boli parodontale, sau cei care suferă de severă atrofie osoasă. Grație sistemului de implanturi dentare All-on-4, astfel de pacienți se pot bucura de dinți ficși în doar o zi, fără a fi nevoie de grefe osoase, care, în mod tradițional, ar amâna cu până la 6 luni fixarea șurubului și a lucrării protetice.

Implanturile dentare sunt doar pentru cei în vârstă - Fals

Mulți oameni cred că implanturile dentare sunt doar pentru cei în vârstă, însă adevărul este că lipsa dinților afectează persoane de orice vârstă, chiar și tineri de 20-30 de ani. Principalele cauze ale pierderii dinților la vârste mai tinere sunt lipsa unei igiene corespunzătoare, boala parodontală cauzată de absența profilaxiei dentare, diferite afecțiuni, precum diabetul, sau traumatismele dentare. În aceste condiții, implanturile dentare pot fi soluția cea mai bună pentru înlocuirea unui dinte lipsă.

Implantul dentar nu arată ca un dinte natural - Fals

Datorită tehnologiilor existente în prezent, coroanele dentare (acele lucrări protetice care se fixează pe șurubul implantului) arată și funcționează ca un dinte natural. Astfel, nu există diferențe majore între un dinte natural și un implant în ceea ce privește funcționalitatea. Dacă ai un implant dentar, nu există restricții alimentare, deoarece coroanele dentare sunt realizate din materiale cu o duritate ridicată. Lucru care nu se poate spune în cazul protezelor dentare, cei care apelează la aceste soluții fiind nevoiți să-și ajusteze obiceiurile alimentare pentru ca proteza să nu fie afectată. De asemenea, din punct de vedere estetic, implanturile pot trece aproape neobservate, dacă sunt realizate din materiale de calitate și respectă colorația naturală a dinților.

Implantul dentar este cea mai bună metodă de a înlocui dinții lipsă. Coroanele dentare fixate pe implanturi arată ca dinții naturali și îmbunătățesc calitatea vieții, facilitând procesul de masticație, și implicit digestia, dar și asigurând un grad de încredere în sine, grație aspectului estetic.

Sursa foto: Pexels

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.