A deveni parinte inseamna o gama larga de emotii de la bucurie si entuziasm pana la stres si retinere. Schimbarile fizice prin care treci, modificarile hormonale, asteptarea, problemele sociale sau familiale sunt cateva dintre cauzele care pot conduce la depresie. Potrivit statisticilor, aproape 20% dintre femei se confrunta cu simptome depresive pe parcursul lunilor de sarcina. Depresia este mai mult decat o stare proasta de spirit si poate fi periculoasa pentru mama si bebelusul ei. Femeile insarcinate au nevoie de sprijin si intelegere pentru a depasi cu succes aceasta perioada. De aceea iti prezentam cinci moduri prin care te poti binedispune si cu ajutorul carora poti preveni un dezechilibru psihic.
1. Sanatate fizica si psihica
Problemele de sanatate te pot afecta atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Pe parcursul sarcinii este necesar sa iti faci analize in mod constant, mai ales daca stii deja ca suferi de anumite afectiuni. Astfel, vei fi tratata corect si vei avea siguranta ca sarcina ta evolueaza asa cum trebuie. In ceea ce priveste igiena mentala, incearca sa iti asumi noua identitate, ca femeie si ca mama. Meditatia poate preveni aparitia depresiei prenatale. Este necesar sa nu te ingrijorezi pentru trecut si viitor, ci sa acorzi atentie momentului prezent. Daca nu ai prea multe asteptari de la tine ca viitor parinte, poti depasi mai usor anumite temeri.
2. O alimentatie sanatoasa
Pe langa faptul ca este esentiala in dezvoltarea copilului tau, o dieta nutritiva te poate ajuta sa iti mentii buna dispozitie si sa previi un tumult psihologic. Mananca multe fructe, legume, lactate bogate in calciu, cereale integrale si proteine. Hidrateaza-te corect in fiecare zi si evita zaharurile prelucrate sau alcoolul care pot provoca schimbari de dispozitie. Alaturi de hrana sanatoasa, transforma si odihna intr-o prioritate. Astfel, te vei simti mereu plina de energie si confortabila cu situatia.
3. Alegerile vestimentare adecvate
In timpul sarcinii, foarte multe femei nu mai acorda atat de multa importanta stilului si se multumesc cu haine lejere. Piesele vestimentare largi reprezinta cea mai nepotrivita alegere, iar pentru o persoana supla, mereu cocheta si rafinata, schimbarile fizice si noua garderoba pot conduce la un dezechilibru emotional. Orice femeie insarcinata este frumoasa si fermecatoare, de aceea este esential sa incante prin alegerile vestimentare. Imbracamintea ta poate fi la fel de moderna ca inainte, doar ca trebuie sa te asiguri ca este mult mai confortabila. Alege cateva rochii pentru gravidute elegante si cu siguranta vei avea parte de o sarcina perfecta. Nu renunta la stima de sine si la lucrurile care iti fac placere, mai ales ca o sesiune de shopping este intotdeauna un remediu excelent pentru starea de bine a oricarei femei.
4. Exercitiile fizice regulate
Studiile au aratat ca exercitiile din timpul sarcinii stimuleaza eliberarea de endorfina care ajuta la imbunatatirea starii de spirit, echilibreaza hormonii, diminueaza stresul si anxietatea. Prin urmare, 30 de minunte de activitate usoara in fiecare zi tine depresia la distanta, reduce riscul complicatiilor din timpul sarcinii si la nastere, imbunatateste somnul, scade tensiunea arteriala si lupta impotriva oboselii. Mersul pe jos, yoga, inotul, antrenamentele aerobice cu impact redus, bicicleta de camera sau cea eliptica sunt doar cateva dintre activitatile care iti garanteaza un nivel moderat de miscare.
5. Comunicarea cu cei din jur
Problemele de cuplu conduc adesea la declansarea unei depresii prenatale, de aceea comunicarea cu partenerul este foarte importanta. Asigura-te ca esti sprijinita in primul rand de sotul tau, dupa care de toti cei apropiati. Explica-le si informeaza-i pe cei din jurul tau despre schimbarile prin care treci si sentimentele tale cu privire la sarcina. Impartasirea temerilor legate de noua postura de mama si discutiile despre perioada ce va urma te vor ajuta sa depasesti cu brio cele noua luni de sarcina. De asemenea, grupurile de parinti sau de mamici sunt o oportunitate perfecta pentru a pune intrebari, de a vorbi despre preocuparile tale si de a invata din experienta altora.
Transformarile fiziologice si anxietatea dauneaza sanatatii fizice si starii pshice, mai ales atunci cand ai un bebelus care creste in burtica. Depresia prenatala depinde in mare masura de semnificatia emotionala pe care o atribui sarcinii si modului in care iti accepti noua postura. Sarcina este un moment in care toata lumea se asteapta sa fii stralucitoare, asa ca organizeaza-te singura pentru a te adapta circumstantelor vietii actuale si perioadei in care vei deveni mama.