5 motive pentru care ar trebui să îți înscrii copilul la un curs de actorie

Autor: Diana Tilă

Copilul tău face parte din categoria celor extrovertiți, care caută tot timpul să se afirme și să fie în centrul atenției? Sau din contră, este un copil timid, căruia îi vine greu să lege prietenii și preferă să petreacă majoritatea timpului singur? Indiferent de situația în care te afli, cursurile de actorie reprezintă mai mult decât o activitate extrașcolară, ci o modalitate prin care copilul poate să se dezvolte sănătos și armonios.

Iată 5 beneficii și motive pentru care ar fi bine să iei în considerare cursurile de actorie pentru cel mic

Contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare

La un curs de actorie, copiii sunt încurajați să își exprime ideile, sentimentele și gândurile într-un mod clar și coerent, prin intermediul diferitelor tehnici de dicție și intonație. Însă nu vorbim doar de comunicarea verbală, ci și de cea non-verbală. Teatrul implică și exprimarea emoțiilor și a intențiilor prin intermediul limbajului non-verbal, cum ar fi gesturile, expresiile faciale și postura. Practica îi va învăța pe cei mici să își utilizeze corpul, dar și cuvintele pentru a comunica cu cei din jurul lor într-un mod cât mai eficient și convingător.

Creșterea încrederii în forțele proprii și a stimei de sine

Participarea la astfel de activități oferă copiilor oportunitatea de a-și depăși temerile și inhibițiile. Copiii timizi își vor câștiga treptat încrederea în forțele proprii și își vor dezvolta o imagine pozitivă despre ei înșiși. Iar copiii extrovertiți vor experimenta și mai multă satisfacție și mulțumire prin interpretarea unor roluri sau prezentări în fața celorlalți. Prin înscrierea copilului la cursuri de actorie pentru copii, îi oferi șansa de a se dezvolta sănătos și de a ajunge un adult conștient de valoarea sa, fără insecurități. Cursurile de actorie de la ohda.ro se concentrează, printre altele, și pe această parte de creștere a încrederii.

Îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare

Învățarea unor texte pe care ulterior vor trebui să le recite în cadrul repetițiilor contribuie foarte mult la îmbunătățirea abilităților de memorie și concentrare. Copiii trebuie să fie focusați pe replicile pe care le au de învățat, dar și pe indicațiile pe care le primesc. În timpul repetițiilor, copii trebuie să practice și ascultarea activă, să fie atenți la colegii lor de scenă și să se adapteze astfel rapid la orice schimbare ar putea să apară. La îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare contribuie foarte mult nu doar repetițiile, ci și jocurile de memorie sau exercițiile de improvizație.

Stimularea creativității

Cursurile de actorie implică și multă improvizație, momente în care copiii trebuie să își folosească imaginația pentru a crea diverse personaje, povești și scenarii originale. Să nu mai vorbim de provocările sau obstacolele care pot să apară, la care copii trebuie să găsească soluții creative pentru a se adapta la situații noi și neprevăzute.

Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă

Teatrul implică de multe ori o colaborare strânsă între actori, regizori, scenografi și alte persoane implicate în producție, iar cursurile de actorie îi pregătesc pe cei mici pentru acest lucru în echipă. În cadrul oricărei piese sau proiect comun, fiecare copil trebuie să își asculte colegii și să își respecte rolul primit. Dacă ai un copil care nu știe cum să se joace în grup, aceste cursuri de actorie îl vor ajuta mult în acest sens.

Cursurile de teatru pentru copii sunt și distractive, deci nu trebuie să îți faci probleme că cel mic nu va fi complet atras de o astfel de activitate. Este singurul curs de care un copil în plină dezvoltare ar avea nevoie pentru a câștiga abilitățile de care are nevoie ca adult.  Înscrie-l, rezultatele și îmbunătățirile pe care le vei observa în comportamentului copilului îți vor confirma că ai luat cea mai bună decizie.