5 octombrie, zi liberă pentru elevi și profesori. Motivul pentru care beneficiază de o zi liberă la mijlocul săptămânii

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 04 oct 2022, 09:04

Elevii și profesorii beneficiază de o zi liberă pe 5 octombrie 2022

Sursa: unsplash

În acest an, ziua de 5 octombrie este zi liberă pentru elevi și profesori. Astfel, în cursul zilei de miercuri, în unitățile de învățământ din România nu se vor ține cursuri. Care este motivul?

5 octombrie este zi liberă pentru toți elevii și profesorii din România, astfel că vor beneficia de o pauză la mijlocul acestei săptămâni. Ce se sărbătorește pe data de 5 octombrie și de ce este zi liberă doar pentru elevi și profesori?

5 octombrie, zi liberă pentru elevii și profesorii din România 

Cu două săptămâni și jumătate înainte de prima vacanță din anul școlar 2022-2023, elevii și profesorii din România beneficiază de o zi liberă.

Mai exact, 5 octombrie este zi liberă atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi, indiferent că sunt în clasele primare, la gimnaziu sau la liceu. 

Ziua de 5 octombrie nu este inclusă pe lista liberelor legale în anul 2022, astfel că doar elevii și profesorii au parte de o zi liberă. În această zi este sărbătorită Ziua Mondială a Educației, motiv pentru care nu se țin cursuri în unitățile de învățământ. 

În contractul de muncă al cadrelor didactice, dar și în ordinul privind structura anului școlar 2022-2023 este menționat clar că în ziua de 5 octombrie nu se fac ore, profesorii și elevii având parte de o zi liberă.

„În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, prevede Art.

3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023. 

Citeste si: Zi liberă pentru elevi și profesori la început de octombrie. Când pică Ziua Educației în 2022

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ce au parte de o zi liberă elevii și profesorii pe 5 octombrie? 

Elevii și profesorii din România sărbătoresc Ziua Mondială a Educației printr-o zi liberă. Deși ar fi putut exista și opțiunea ca în această zi să fie organizate tot felul de activități, liderul sindical Marius Nistor a precizat că acest liber este o recunoaștere a muncii depuse de cadrele didactice, având în vedere că nu se pot oferi prime cu această ocazie.

„Ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate. Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, declara în urmă cu un

an liderul sindical Marius Nistor, potrivit edupedu.ro. 

Astfel, cum în alte domenii se oferă prime substanțiale pentru recunoașterea meritelor angajaților, Ministerul Educației nu poate oferi astfel de beneficii, astfel că s-a decis ca ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, să fie zi liberă.  

Când au elevii prima vacanță din anul școlar 2022-2023? 

Ziua liberă programată pe 5 octombrie vine cu 2 săptămâni și trei zile înainte ca elevii să intre în prima vacanță din anul școlar 2022-2023. Aceasta este programată în perioada 22 octombrie-30 octombrie 2022, la finalul primului modul de învățare. Acest lucru înseamnă că în momentul în care se vor întoarce în bănci, elevii vor începe modulul 2 de învățare, acesta urmând să se încheie înaintea vacanței de Crăciun, pe 22 decembrie 2022.

 

Citeste si: Este Ziua Mondială a Educației zi liberă pentru profesori și elevi?