5 reparatii pe care orice persoana cu buget redus trebuie sa stie sa le faca

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 23 aug 2021, 04:35

Reparatiile prin casa apar in momente neprevazute si iti pot da rapid bugetul peste cap. Insa nu este nevoie sa chemi un specialist pentru fiecare dintre ele, mai ales ca pe multe le poti rezolva foarte simplu.

Este visul oricui sa aiba propria locuinta, insa acest lucru vine cu cheltuieli suplimentare si responsabilitati in plus. Reparatiile pe care trebuie sa le faci ocazional pot fi extrem de costisitoare, mai ales cand apar in perioadele solicitante din punct de vedere financiar, cum sunt sarbatorile sau vara, cand deja te pregatesti de vacanta.

Persoanele econome stiu insa cum pot salva bugetul familiei, daca renunta sa cheme instalatorul de fiecare data cand se strica un robinet, si invata sa isi repare singure unele defectiuni prin casa.

Iata ce ar trebui sa stii si de ce ai nevoie pentru a fi mereu pregatit sa rezolvi problemele care apar in locuinta:

Pregateste-ti o trusa cu toate uneltele necesare

Orice specialist are o trusa completa de unelte si cateva aparate care sa il ajute in orice situatie. Surubelnite si chei de dimensiuni diferite, piulite, suruburi, banda adeziva, clesti si un ciocan mic- toate acestea sunt nelipsite din colectia de scule pe care ar trebui sa o ai prin casa.

Pe langa acestea, este indicat sa mai ai o bormasina si unul dintre aceste aparate de sudura, pentru situatiile de urgenta in care trebuie sa lipesti o teava sparta, de exemplu. Aceste aparate sunt o investitie pe termen lung si te vor salva de numeroase neplaceri de-a lungul anilor, iar preturile sunt pentru toate buzunarele, asa ca nu va trebui sa cheltuiesti foarte mult.

Ce reparatii poti face singur:

1.

Desfundarea tevilor este un lucru pe care trebuie sa il faci periodic si pentru care nu ai nevoie de un instalator. Nu este insa intotdeauna nevoie sa te murdaresti sau sa desfaci tevile. Incearca pentru inceput o spuma sau granule special create pentru desfundarea tevilor. De regula, acestea se toarna pe teava si se toarna apoi apa rece sau fierbinte, in functie de instructiunile de pe pachet. Aceasta metoda functioneaza mai ales in cazul chiuvetelor de bucatarie, care se infunda cu resturi de mancare, dar si a cazilor de baie in care raman prinse fire de par in scurgere.

2. Pentru a inlocui un robinet sau un furtun care curge, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa opresti apa de pe conducta. In functie de locul in care este defectiunea, poti opri apa de la robinetul auxiliar sau de la cel care directioneaza apa in tot restul casei. Asigura-te apoi ca ai la indemana un furtun sau un robinet compatibil, monteaza-l si strange-l cu ajutorul unei chei franceze.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3. O teava sparta iti poate inunda toata casa si poate face pagube uriase, mai ales daca nu o observi la timp.

Ce poti face este sa opresti apa, sa te asiguri ca toate prizele sau intrerupatoarele de curent nu au fost afectate, apoi sa identifici locul in care s-a spart teava. Aceasta poate fi lipita foarte usor cu ajutorul unui astfel de aparat, o solutie rapida pana cand vei putea sa o inlocuiesti sau sa chemi un specialist, daca este vorba despre o munca de finete, care necesita mai multa experienta.

4. Crapaturile din pereti nu doar ca sunt inestetice, dar pot ascunde si daunatori precum cariile, asa ca este important sa le astupi imediat cum le observi. Pentru asta ai nevoie de o amorsa, pe care sa o aplici cu ajutorul unei spatule si sa o lasi sa se usuce. Aplica apoi un strat de vopsea lavabila si te vei convinge ca nu este nevoie sa chemi zidarul pentru o treaba atat de usoara.

5. Usile din lemn provoaca probleme multor proprietari de case. Umezeala poate face ca lemnul sa se umfle, iar usa sa nu se mai inchida cum trebuie, ori ca balamalele sa scartaie dupa un timp. Daca in cazul usilor care nu se mai inchid tot ce ai de facut este sa lustruiesti cu smirghelul partea inferioara, pana cand aceasta nu mai pune presiune pe podea, de scartait poti scapa daca aplici vaselina pe balamale, cu ajutorul unui pulverizator.

Dupa cum vezi, aceste mici reparatii nu cer o dexteritate speciala sau o experienta indelungata si pot fi puse in practica de oricine. Secretul este sa ai la indemana uneltele potrivite si sa iti faci curaj sa le pui la treaba de fiecare data cand ai o defectiune prin casa.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: gualtiero boffi

 

Taguri: