5 secrete stiute doar de studenti despre cum poti sa petreci pe cinste low-cost

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 28 feb 2017, 12:32

Anii de studentie sunt cei mai frumosi, iar aceasta este perioada de care iti vei aduce aminte cu placere mult timp dupa ce ea se va incheia. Viata la facultate aduce schimbari si responsabilitati mai mari, dar este incarcata de distractie si voie buna, de noi prietenii si de experiente care iti vor ramane intiparite in memorie.

Dintotdeauna, studentii au stiut sa profite de fiecare moment si sa se distreze cat cuprinde, fara sa cheltuiasca multi bani. Cand trebuie sa te incadrezi in bugetul pe care ti-l dau parintii lunar sau saptamanal, dar nu vrei sa ratezi nicio ocazie de a petrece pe cai mari, creativitatea este atuul de care ai nevoie pentru a reusi. Iata cum reusesc studentii sa se incadreze in banii de la parinti si sa nu faca prea multe compromisuri cand vine vorba de distractie:

Mananca sanatos si pe saturate cu bani putini

Studentilor le place mancarea de acasa, de

la mama, dar stiu sa aprecieze si o masa in oras, mai ales cand nota de plata nu ii lasa cu portofelul gol. Iar cand se strang cu totii la o petrecere ad-hoc in camin sau la colegul care locuieste singur, o pizza delicioasa, cu sunca, bacon crocant, mozzarela si un sos de rosii picant este alegerea care satisface gusturile tuturor. Iar pentru ca au discounturi ca pentru bugetul de student, daca stiu care sunt cele mai bune pizzerii unde sa comande, pot sa manance pe saturate o pizza intreaga, fara sa o imparta cu nimeni.


Si cantinele din campusuri sunt o atractie pentru studentii care vor o masa calda si ieftina. Iar pentru ca multe sunt aproape de facultate, studentii merg aici mai ales cand au ferestre intre cursuri sau laboratoare si trebuie sa-si potoleasca foamea pana cand ajung acasa.

Merg la biblioteca si economisesc banii dati pe carti

Bibliotecile din facultati sunt mereu pline, chiar si in zilele de weekend.
Cand ai de predat zeci de proiecte pentru care ai nevoie de documentare serioasa, singura optiune ca sa nu dai sute de lei pe carti este sa te folosesti de biblioteca. Aici gasesti numeroase volume si autori, platesti doar un abonament anual mai ieftin ca un meniu la fast-food si ai acces oricand. Astfel, studentii reusesc sa isi cumpere doar acele manuale care le vor fi de folos si pe viitor, cand isi vor redacta teza de licenta sau de disertatie, dar nici nu isi sacrifica notele si se bucura de veri petrecute la mare, fara grija restantelor.


Stiu sa faca economii pentru lucrurile importante pentru ei

Indiferent ca vor sa plece intr-o excursie la munte, un weekend in Vama sau ca li s-a pus pata pe un joc, studentii sunt o resursa inepuizabila de a scoate bani din piatra seaca. Isi pun deoparte bugetul din burse si isi strang fiecare leut de la parinti, doar ca sa se asigure ca vor avea suficienti bani ca sa-si faca si cate un moft, din cand in cand.
Iar atunci cand merg in excursii, profita din plin de reducerile la transportul cu trenul si se descurca si cu cazarea, mai ales ca le place sa mearga cu cortul sau la pensiuni ieftine.

Putini studenti incep sa lucreze chiar din primul an de facultate, cand abia se acomodeaza cu noua lor viata, insa prin anii mai mari sunt rare cazurile in care tinerii sa nu aiba un job part-time, sa faca un internship platit sau sa contribuie la cate un proiect care sa le mai aduca un ban in plus.


Stau la camin, ca sa nu plateasca o avere pe chirie

Nu doar preturile incredibil de mici ii atrag pe studenti la camin, ci si faptul ca aici descopera o oaza de socializare si de oportunitati. In camine, toata lumea se cunoaste cu toata lumea si este greu sa nu iti faci prieteni la petrecerile de pe holuri, sparte de multe ori de cate un paznic mai artagos, sau cand mergi din usa in usa ca sa cauti o masina de spalat sau cate un pliculet de zahar pentru cafea.

In caminele universitatilor din Bucuresti, chiriile nu depasesc 200 de lei pe luna si includ utilitatile. Este cea mai ieftina alternativa la chiriile pentru apartamente si multi studenti le prefera, cel putin in primii ani de facultate. Caminele sunt atat de cautate incat au inceput sa apara si unele private, pentru care studentii platesc aproximativ 100-150 de euro pe luna, dar este drept ca si conditiile sunt mai bune.

Tintesc petrecerile low-cost

Cand se satura de party-urile din camin, studentii iau cluburile cu asalt. Ca sa nu isi saboteze intr-o seara bugetul pentru toata saptamana, ei vaneaza de obicei petrecerile cu intrare gratuita sau cele care iti ofera vouchere pentru bauturi. De asemenea, stiu deja care sunt locurile cu preturi prietenoase pentru studenti, atmosfera molipsitoare si muzica buna, asa ca mersul intr-un club devine o traditie pentru multi dintre ei. Iar cand ies cu toata gasca in oras, petrecerea se intinde pana dimineata, asa ca primele mijloace de transport in comun care incep sa circule in weekend sunt pline cu studenti care se intorc acasa, dupa o noapte de distractie pe cinste.

Tu cum reusesti sa iti tii cheltuielile sub control si sa nu sacrifici distractia? In ce buget reusesti sa te incadrezi lunar?

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: g-stockstudio

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul