5 semne care arată un deficit de vitamina D, una dintre cele mai importante vitamine pentru organism

Author: Bianca Vidoi

5 semne care arată un deficit de vitamina D

Sursa: freepik

Vitamina D are un rol principal în absorbția calciului, magneziului, dar și buna funcționare a tiroidei, paratiroidei şi hipofizei.

Vitamina D este denumită și vitamina soarelui, iar în lunile de iarnă, lipsa acesteia ne pot afecta foarte grav sănătatea. Iată câteva semne care arată un deficit de vitamina D, una dintre cele mai importante vitamine pentru organism.

Citește și: Top 5 beneficii ale vitaminei C lipozomale și cum să o alegi pe cea potrivită pentru tine

De ce este vitamina D importantă pentru sănătate

Vitamina D este una dintre cele mai importante pentru organismul nostru, având o mulțime de beneficii. Vitamina D ne menține oasele puternice, ajutând ca minerale precum calciul si fosforul să fie folosită pentru a construi oasele copiilor, dar și pentru a evita cauzarea oaselor fragile la adulți, diagnostic numit osteomalacie. 

Vitamina D ajută la absorbția calciului, iar cele două contribuie la dezvoltarea oaselor și la menținerea oaselor puternice și sănătoase.

După ce vitamina D este administrată sau produsă de organism se activează în momentul în care mergem la soare, formă ce ajută la absorbția optimă a calciului din alimente. 

După cum se poate observa, vitamina D ne ajută foarte mult sănătatea, iar acestea nu sunt singurele beneficii pe care le are. Această vitamină lucrează alături de glandele paratiroide, ce echilibrează calciul din organism comunicând cu rinichii, intestinul și scheletul osos.

În cazul în care calciul nu este suficient, însă vitamina D este, calciul din alimente este absorbit și folosit pentru întreg organismul, însă în cazul în care vitamina D nu este suficientă, glandele paratiroide vor „lua” calciu de la scheletul osos pentru a menține nivelul calciului din sânge în parametrii normali. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: De ce apare astenia de primăvară și cum o putem trata?

Care sunt simptomele unui deficit de vitamina D

În momentul în care avem deficit de vitamina D, organismul nostru ne va semnala acest lucru cu ajutorul anumitor simptome, precum fragilizarea oaselor, slăbiciune musculară, dureri osoase, deformări articulare, oboseală, tulburări de dispoziție. Pentru a îmbunătăți această problemă va trebui să consumăm diferite alimente ce conțin vitamina D, după care putem sta la soare.

Cele ai bune alimente ce pot fi consumate în cazul în care avem un deficit de vitamina D sunt: somonul sălbatic, ulei de ficat de cod, pește-spadă, hering, păstrăv, suc de portocale, lactate, brânzeturi, lapte de soia, ficat de vită, gălbenuș de ou, cereale și fulgi de ovăz.

În cazul în care alegem să luăm suplimente alimentare trebuie să fim atenți să nu consumăm prea multă vitamina D.

Aceste cazuri sunt destul de rare, însă pot avea ca si simptome: greața, setea excesivă, confuzie, slăbiciune sau poftă de mâncare scăzută.

 

Citește și: Beneficiile cafelei: Cei care consumă această băutură au șanse reduse de accident vascular. Ce se întâmplă dacă consumi prea multă cafea?

 

Taguri: