5 Sfaturi de securitate online pentru a evita sa fii hackuit!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 iul 2023, 07:00

Oamenii rău intenționați vor să exploateze utilizatorii neinformați în mod constant!

Sursa: PixaBay

Oamenii rău intenționați vor să exploateze utilizatorii neinformați în mod constant!

Navigarea pe internet poate fi o călătorie plină de probleme. Actorii rău intenționați să exploateze utilizatorii neinformați se ascund în mod constant în spatele e-mailurilor, site-urilor web și invitațiilor din social media. Chiar și routerul Wi-Fi și codurile QR, devenite de-acum omniprezente, pot fi puncte de pericol. Adăugați la aceasta, amenințările nesfârșite cu viruși și programe malware.

Utilizatorii de computere și de dispozitive mobile nu sunt adesea conștienți de zonele de pericol.

Cu toate acestea, internetul nu trebuie să fie neapărat o călătorie constantă prin ținuturile rele. Ceea ce este necesar pentru a rămâne protejat online este să știi ce să eviți și cum să te protejezi.

 

Codurile QR, la îndemână, dar potențial dăunătoare

Aceste linkuri de imagini de mărimea unui timbru poștal către site-uri web pot fi convenabile. Trebuie doar să îndreptați camera smartphone-ului spre el și mergeți instantaneu la un site web, la o locație de asistență tehnică, la o ofertă de reducere la o achiziție sau la meniul unui restaurant.

Cu toate acestea, codurile QR vă pot duce, de asemenea, într-un loc nefast, unde vă așteaptă malware sau ceva mai rău. Codurile QR pot fi programate pentru a face legătura cu orice, punându-vă în mare pericol confidențialitatea și securitatea.

Gândiți-vă înainte de a scana un cod QR. Dacă codul este afișat pe un site web sau pe un document tipărit în care aveți încredere, este probabil un cod sigur.

În caz contrar sau dacă nu sunteți sigur, verificați-l.

Puteți descărca aplicații de citire a codurilor QR de încredere care vor efectua o verificare de securitate la punctul final al destinației codului QR. Un astfel de instrument de siguranță pe care îl folosesc este aplicația Trend Micro QR Scanner, disponibilă pentru Android și iOS.

Evitați escrocheriile prin e-mail de tip "dezabonare

Aceasta este o escrocherie populară în curs de desfășurare care are o rată de succes ridicată pentru hackeri. Victimele potențiale primesc un e-mail pentru o ofertă de produs sau o altă invitație de afaceri. Pasul de acțiune de dezabonare este atrăgător, pare familiar și sună rezonabil. "Nu doriți să primiți e-mailurile noastre? Faceți clic aici pentru a vă dezabona", vă invită.

Uneori, e-mailurile enervante care se repetă te întreabă dacă vrei să te dezabonezi de la e-mailurile viitoare.

Unele chiar vă oferă un link pentru a anula un abonament.

Nu selectați nicio opțiune. Dacă faceți clic pe linkuri sau răspundeți, confirmați adresa dvs. activă.

Nu introduceți niciodată adresa dvs. de e-mail nici în câmpul "dezabonează-mă". Vor urma și alți expeditori.

O soluție mai bună pentru a șterge e-mailul nedorit, în special de la un expeditor necunoscut, este să îl marcați ca spam.

Acest lucru îl mută în dosarul de spam. De asemenea, puteți adăuga expeditorul respectiv la lista de blocări a programului dvs. de e-mail sau puteți configura un filtru pentru a-l șterge automat înainte de a ajunge în căsuța dvs. de primire.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cele din urmă, verificați serviciul gratuit Unroll.me. Acolo vă puteți dezabona de la e-mailurile nedorite, puteți păstra altele sau puteți primi restul într-o sinteză zilnică.

 

Blocați hackerii de pe Facebook

Alți răufăcători încearcă să uzurpe conturile de Facebook. Hackerii vă pot schimba parola, adresa de e-mail, numărul de telefon și chiar pot adăuga un cod de securitate pentru a vă bloca accesul la contul piratat. Înainte să apară probleme, fiți proactivi pentru a preveni aceste situații. Facebook oferă următoarele setări de securitate pe care trebuie să le activați.

Activați autentificarea cu doi factori (2FA) pentru a solicita aprobarea conectării dvs. pe un dispozitiv separat.

Pentru a face acest lucru, conectați-vă la contul dvs. de Facebook pe un computer desktop și navigați la Settings & privacy (Setări și confidențialitate). Apoi, selectați Securitate și autentificare. Apoi, derulați în jos și editați opțiunea Autentificare cu doi factori.

Protejați-vă routerul Wi-Fi

Avalanșa de oameni care lucrează de la distanță de la Covid a pus routerele Wi-Fi de acasă direct în vizorul hackerilor. Ca urmare, atacurile malware asupra rețelelor Wi-Fi de acasă sunt în creștere, deoarece configurațiile rezidențiale nu dispun adesea de nivelul de securitate și protecție care se găsește în rețelele de întreprindere.

Un instrument de atac neplăcut, denumit ZuoRAT, este un troian de acces de la distanță conceput pentru a pătrunde în routerele pentru birouri mici/casnice. Acesta poate afecta computerele macOS, Windows și Linux.

Cu ajutorul acestuia, hackerii vă pot colecta datele și pot deturna orice site-uri pe care le vizitați în timp ce vă aflați în rețea. Unul dintre factorii cei mai negativi ai lui ZuroRAT este că, odată ce routerul dumneavoastră este infectat, acesta poate infecta alte routere pentru a continua să răspândească accesul hackerilor.

 

Feriți-vă de schemele false de asistență tehnică

Unii escroci sună la telefon pentru a vă spune că sunt o divizie de asistență tehnică care lucrează pentru o companie de calculatoare sau de software bine cunoscută. Persoana care sună pretinde că sună ca răspuns la o alertă de la computerul dvs. privind detectarea unui virus sau a unui program malware pe dispozitivul dvs. Escrocul se oferă să rezolve problema dacă îi furnizați pur și simplu numărul cărții de credit.

 

Închideți. Calculatorul dumneavoastră nu este infectat.

O versiune modificată a acestei escrocherii de asistență tehnică este un mesaj text sau un e-mail care pretinde aceleași detalii. Nu răspundeți. Pur și simplu ștergeți mesajul și mergeți mai departe.

De asemenea, este posibil să navigați pe internet când un mesaj pop-up se prăbușește pe ecran. Am primit alerte audio foarte puternice care mă avertizează că computerul meu este în pericol și că nu trebuie să-l închid fără să răspund pentru ajutor.

În toate aceste cazuri, escrocii vor să vă sperie pentru a vă conforma instrucțiunilor lor. Acțiunea pe care vor să o întreprindeți pentru a-i lăsa să rezolve pretinsa problemă vă va afecta contul bancar și, eventual, le va permite să transmită infecții reale.

Citeste si: Care sunt sursele de energie moderne? Afla aici ce este de actualitate

Citeste si: Bitcoin (BTC): Partea cumpărătorilor nu a capitulat încă

Citeste si: Boom sau faliment? Cum ar putea arăta viitorul NFT

 

Taguri: