5 sfaturi pentru a avea sarbatori imbelsugate anul acesta si o vacanta pe cinste

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 28 feb 2017, 12:54

Ultima luna din an este si prima in care iti dai gata salariul in doi timpi si trei miscari.

Sarbatorile de iarna iti golesc in fiecare an buzunarele si niciodata nu apuci sa iei tot ce ti-ai fi dorit. Ai de organizat masa de Craciun, iesirile cu prietenii in oras, trebuie sa alegi unde petreci Revelionul, sa dai avansul si sa iei cadouri pentru cei dragi.

Uneori, ai senzatia ca nici daca ai face economii tot anul nu ai reusi sa iti acoperi cheltuielile din luna decembrie.

Dar solutii pentru a mai taia din costuri si de a pune deoparte cativa bani se gasesc, oricat de stramtorate ti-ar fi buzunarele. Iata ce trebuie sa faci:

Ia din timp cadourile pentru cei dragi

Daca iti planifici din timp ce cadouri vrei sa iei pentru apropiati, ai mari sanse sa prinzi reduceri mai mari decat in perioadele apropiate de sarbatori. In plus, vei scapa de agitatia din magazine si nu vei risca sa nu mai gasesti pe stoc lucrurile pe care vrei sa le cumperi.

Cand cumperi cadouri, mai important decat pretul de pe eticheta este sa alegi ceva de care prietenii si familia ta sa se bucure cu adevarat.

Iar daca nu ai nicio economie pusa deoparte, poti sa iti rezolvi toate cheltuielile daca iei bani de aici si scapi de povara de a plati o suma mare de bani dintr-o data. Asa iti va fi mai usor sa te descurci si sa uiti de grija bugetului pentru sarbatori, iar toata lumea va fi multumita, ceea ce pana la urma este cel mai important lucru in preajma Craciunului.

Asigura-te ca ti-ai acoperit cheltuielile importante

Daca ai planificat sa petreci Craciunul sau Revelionul departe de casa, in alta tara sau la munte, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te asiguri ca ti-ai platit partea de cazare, ca ai bani pusi deoparte pentru transport si cheltuiala. Vacantele sunt ocazia buna pentru a-ti face mici mofturi, nu pentru a pune lacat pe portofel.

Cel mai bine este sa te achiti de datorii imediat ce ai luat salariul. Astfel, nu vei mai risca sa intri in bani si sa cheltuiesti prea mult inainte sa pleci in concediu.

Vaneaza reducerile din supermarketuri

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Poate ti se pare ca

nu vei face mari economii chiar daca iti faci provizii la reduceri, insa un calcul simplu iti arata ca poti salva chiar si cateva sute de lei. Multe magazine de aprovizionare angro isi deschid portile si pentru cumparatorii obisnuiti, asa ca vei gasi preturi preferentiale la alimente pe care le poti cumpara cu baxul: sucuri, faina, ulei, condimente sau snacksuri.

Cumpara legumele si fructele din piata

La producatorii autohtoni care isi vand produsele in piata vei gasi legume si fructe mai proaspete si mai gustoase, dar si mult mai ieftine.

Iar macelariile in care se imbulzesc oamenii sa isi cumpere carnea sunt de incredere, asa ca iti poti face cumparaturile de aici fara griji. Nu cumpara insa mai mult decat ai nevoie. O lista de cumparaturi pe care ai trecut si cantitatile de care ai nevoie te va ajuta sa te orientezi mai usor si sa nu iei prea multe alimente, care sa sfarseasca la cosul de gunoi.

Stabileste-ti bugetul de acasa

E drept ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, dar daca iti stabilesti bugetul inainte sa pleci la cumparaturi si platesti de fiecare data cu banii jos, va disparea tentatia de a cumpara in nestire si de a-ti goli cardul cand ajungi la casa de marcat. O suma estimata din timp te va ajuta si sa iti organizezi mai eficient banii si sa stii cu cat vei ramane la final. In plus, daca mergi la magazin doar cu bani lichizi, te vei uita cu mai mare atentie la preturi si nu vei mai lua lucruri de care nu ai nevoie neaparat.

Tuturor ne place sa avem o masa imbelsugata de Craciun, un Revelion de pomina si sa sarbatorim cum se cuvine in ultima luna din an. Iar daca tii cont de aceste sfaturi, nu va trebui sa strangi cureaua in ianuarie sau sa intri in banii pusi deoparte pentru situatii neprevazute. Cu putina chibzuinta, iti vei permite toate lucrurile pe care ti le doresti si vei trece in noul an fara nicio grija.

Sursafoto: Shutterstock, Copyright: Syda Productions