5 sfaturi pentru toti soferii. Cum pastrezi valoarea masinii pe care o conduci

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 19 sep 2020, 05:40

Toti soferii care doresc sa vanda la un moment dat masinile pe care le conduc acum ar trebui sa tina cont de cateva sfaturi foarte utile pentru a pastra valoarea autovehiculelor.

Masina reprezinta unul dintre bunurile care isi pierd cel mai mult valoarea odata cu trecerea timpului. Spre exemplu, o masina noua pierde intre 15 si 20% din valoare imediat dupa ce a iesit pe portile reprezentantei auto.

Ulterior, valoarea masinii scade cu 15-20% in fiecare an. De aceea, o masina noua care a costat 20.000 de euro in 2005 valoreaza acum mai putin de 5.000 de euro.

Cu toate acestea, indiferent daca detii o masina noua sau un autovehicul pe care l-ai cumparat la mana a doua, poti incetini scaderea valorii masinii prin respectarea celor cateva sfaturi

de mai jos:

1. Schimba uleiul de motor inainte sa expire perioada de valabilitate

Uleiul de motor este componenta cea mai solicitata, dar si cea mai folosita de catre motorul masinii, dupa combustibil.

Uleiurile acopera uniform piesele interne si le protejeaza de contactul cu aerul pentru a le proteja de rugina. In plus, uleiul are si un detergent special in componenta ce ajuta la curatarea traseelor si la inlaturarea resturilor metalice.

Filtrul de ulei este cel care retine toate aceste particule pe care le aduna uleiul.

Majoritatea mecanicilor auto, dar si a fabricantilor de automobile recomanda schimbul de ulei la cel mult 10.000 de km parcursi. Insa nu doar schimbul de ulei este important, ci si calitatea acestuia. Uleiurile de proasta calitate ofera doar iluzia protejarii motorului, in timp ce uleiurile de buna calitate, precum aceste uleiuri de motor, pot sa dubleze durata de viata a elementelor componente ale motorului.

Uleiul reprezinta, astfel, cea mai ieftina, dar si cea mai importanta solutie prin care poti pastra valoarea masinii tale cat mai mult timp.

2. Efectueaza reviziile la timp

Reviziile masinii au un rol foarte important: cel de a detecta din timp eventualele probleme ale autovehiculului.

Multi dintre posesorii unei masini nu acorda importanta efectuarii periodice a reviziilor. Mai mult, unii considera ca, pentru masinile second hand, efectuarea intretinerii periodice este inutila.

Cu toate acestea, in special pentru aceste masini mai vechi se impune continuarea graficului de revizii prescrise de catre constructor, iar aceasta prelungeste la maximum durata de functionare a autoturismului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3.

Aspectul conteaza!

Indiferent daca vorbim despre oameni sau despre autovehicule, aspectul conteaza, iar prima impresie este foarte importanta.

Daca vrei sa vinzi masina pe care o detii, asigura-te ca vopseaua este impecabila, capacele rotilor nu lipsesc, iar autovehiculul arata ca nou. Potentialul cumparator va considera, pe buna dreptate, ca masina a fost bine intretinuta si va fi mult mai dispus sa-ti ofere pretul pe care il soliciti.

4. Pastreaza masina curata in interior

Pastreaza mereu masina curata in interior. Atunci cand vei vinde autovehiculul, potentialii cumparatori vor fi foarte atenti la detalii, iar petele de cafea de pe scaunele din interior te-ar putea costa cateva sute de euro.

5. Nu iti tuna masina!

Renunta la tunarea masinii. S-ar putea ca viitorului proprietar sa nu ii placa elementele de tuning precum abtibildurile, spoilerul si eleronul supradimensionate sau lampile neon sub masina. Personalizarea excesiva a masinii trage in jos pretul la revanzare. In plus, orice potential cumparator va considera ca motorul unei masini tunate este mult prea forjat pentru a mai functiona corespunzator.

 

Foto: shuiterstock.com/ Stas Ponomarencko

 

Taguri: