5 situatii in care o companie ar trebui sa verifice daca este necesar sa pregateasca dosarul preturilor de transfer

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 11 oct 2018, 17:06

In conditiile in care preturile de transfer au ajuns una din cele mai abordate teme din sfera impozitarii companiilor atat la nivelul contribuabililor cat si la nivelul consultantilor fiscali, acest articol isi propune sa identifice cateva dintre cele mai comune cinci situatii in care ar trebui evaluata necesitatea de a pregati dosarul preturilor de transfer:

  1. Compania este mare contribuabil si are obligatia de a pregati anual dosarul preturilor de transfer

Toate companiile care sunt clasificate ca mari contribuabili au obligatia de a pregati anual dosarul preturilor de transfer pana la data depunerii declaratiei de impozit pe profit. Este important de retinut insa ca desi exista obligativitatea pregatirii dosarului preturilor de transfer, acesta nu trebuie depus la ANAF.

  1. Compania desfasoara / a desfasurat tranzactii cu parti afiliate si concomitent nu a depus declaratiile fiscale sau nu a platit la timp datoriile fiscale

Acesta este unul din criteriile principale prin care inspectorii fiscali stabilesc gradul de risc fiscal al unei companii. De asemenea, poate fi un factor care determina in mod direct sporirea vigilentei autoritatilor fiscale in analizarea tranzactiilor intra-grup.

  1. Compania care desfasoara / a desfasurat tranzactii intra-grup inregistreaza valori ale indicatorilor de profitabilitate sub standardul stabilit de ramura industriei in care aceasta activeaza sau inregistreaza valori negative ale acestora

O companie care ar actiona in mod independent in scopul obtinerii de profit, nu ar accepta sa obtina profituri mici sau chiar pierderi in mod recurent. Valorile indicatorilor de profitabilitate pot fi un indiciu cheie ca tranzactiile cu parti afiliate nu sunt realizate conform principiului valorii de piata, de unde si impactul negativ asupra imaginii companiei conturat pe baza situatiilor financiare.

  1. Companiile desfasoara intr-o pondere de peste 50% sau chiar integral tranzactii cu parti afiliate

Atunci cand o companie este “captiva”, profitul sau depinzand in proportie majoritara de tranzactiile cu parti afiliate sau clauzele contractuale nu ii permit sa desfasoare tranzactii cu parti independente, autoritatile fiscale vor verifica daca, pentru riscurile si functiile asumate, o astfel de companie este remunerata corespunzator, conform principiului valorii de piata.

  1. Compania a desfasurat tranzactii cu parti afiliate in ultimii 5 ani

Desi o companie nu mai desfasoara tranzactii cu parti afiliate in prezent dar a desfasurat in anii anteriori, riscul de preturi de transfer nu dispare. Autoritatile fiscale au dreptul de a solicita dosarul preturilor de transfer in conditiile in care acele exercitii financiare nu se afla sub incidenta prescriptiei fiscale.

In concluzie, pregatirea dosarului preturilor de transfer ar trebui avuta in vedere mai ales daca o companie prezinta “simptomele” urmarite de autoritatile fiscale in realizarea analizelor de risc si demararea inspectiilor de preturi de transfer. Dosarul preturilor de transfer este nu doar un instrument de aparare in cadrul unei inspectii fiscale, dar si un instrument de evaluare a riscurilor generate de tranzactiile intra-grup si respectiv de pregatire a strategiei de aparare in cadrul unei inspectii de preturi de transfer.

Un articol scris de Mihaela Bobocea, Consultant si Viorel Sbora, Partener, ATIPIC Transfer Pricing Solutions – companie specializata exclusiv in servicii de consultanta de preturi de transfer, membru independent al asociatiei internationale de contabilitate, audit si consultanta Allinial Global.

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.