Taxe care vor fi majorate la 1 ianuarie 2023. Românii vor plăti mai mult pentru a merge la restaurant

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 aug 2023, 07:35

5 taxe care vor fi majorate la 1 ianuarie 2023

Sursa: PixaBay

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, taxele vor începe să se majoreze, iar românii vor începe să scată mai mulți bani din buzunare.

Încă din prima zi a anului 2023, românii vor avea parte de majorări ale taxelor, majorări ce îi va lăsa pe români fără prea mulți bani în buzunare.

Citește și: Guvernul a anunțat beneficii suplimentare pentru pensionarii din anumite categorii, chiar și după ce pensiile vor crește cu 12,5%

Ce taxe vor fi majorate la 1 ianuarie 2023

O serie de modificări aduse Codului Fiscal a fost aprobată, ceea ce înseamnă că începând cu data de 1 ianuarie 2023, taxele se vor majora, mai ales cotele pentru TVA. Pâine pe care o comandam la restaurant avea un TVA de aproximativ 5%, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023, acesta va crește până la 9%, valoare a TVA-ului cu care putem achiziționa produsul din magazinele alimentare.

Mâncarea pe care o veți comanda la restaurant începând cu prima zi din anul 2023 va avea o creștere a prețului deoarece TVA-ul se va majora de la 5% la 9%, lucru ce se va întâmpla și în cazul în care comandați mâncare la domiciliu. Scumpiri vor avea loc și în cazul serviciilor de cazare la hoteluri sau pensiuni, iar românii vor plăti mai mult pentru vacanțele lor.

Produsele alimentare vor avea și ele parte de scumpiri începând cu data de 1 ianuarie 2023, TVA-ul fiind mai mare decât în cazul restaurantelor. În cazul produselor de la raft, precum berea fără alcool sau sucurile, acestea vor avea TVA cuprins între 9% și 19%.

O schimbare importantă va avea loc și în cazul în care doriți să vă achiziționați o casă. Începând cu anul viitor, prima locuință pe care o veți achiziționa și va avea o valoare de până la 120.000

de euro fără TVA, va avea o cotă a TVA-ului de 5%, iar în cazul în care nu este prima locuință achiziționată sau este prima, dar depășește suma de 120.000 de euro, cota TVA-ului va fi de 19%.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât va fi ajutorul pentru plata facturilor la energia electrică și când urmează să fie acordat? Cine sunt beneficiarii

Nu vor mai avea loc scumpiri în 2023 și 2024

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că alte astfel de majorări nu vor mai avea loc nici în anul 2023, nici în 2024, iar aceste modificări ale Codului Fiscal reprezintă doar eliminarea unor excepții.

„Nu pentru 2023 şi 2024. Avem şi analiza făcută de Comisia Europeană. Sunt cele care s-au stabilit în ajustarea fiscală care a avut la jumătatea acestui an.

Reforma fiscală a fost validată de Comisia Europeană. Cum trecem peste această perioadă? Nu renunţăm la reforme dacă vreţi ca la sfârşitul acestei perioade să fim într-adevăr un stat rezilient, cu o economie rezilientă şi să nu mai fim vulnerabili la fiecare bătaie de vânt inflaţionistă sau de altă natură. Nu vor fi creşteri de taxe…nici nu au fost creşteri, au fost eliminarea unor excepţii, dacă vrem să fim sinceri până la capăt”, a explicat Adrian Câciu, potrivit economedia.ro.

Singurele majorări ce vor avea loc la începutul anului 2023 vor fi cele anunțate în vară, fiind ultimele pe o perioadă de 2 ani.

Citește și: Vești bune pentru români! Salariul minim brut va fi majorat la 3.000 de lei începând cu 1 ianuarie 2023

Surse: antena3.ro, Facebook Adrian Câciu 

 

Taguri: