50.000 lei de la stat pentru tinerii cu vârsta între 18 și 31 de ani. Cine poate accesa creditul și cum pot fi folosiți banii

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 feb 2023, 04:20

Prin programul StudentInvest pot fi accesate credite de până la 50,000 de lei 

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru tinerii care au între 18 și 31 de ani. Guvernul a pus în dezbatere programul „StudentInvest” prin care se pot acorda până la 50,000 de lei de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii?

Un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prevede ca tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani și care sunt înscriși în învățământul superior autorizat să poată accesa un credit de până la 50,000 de lei prin programul guvernamental „StudentInvest”. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească tinerii pentru a putea primi banii și cum îi pot folosi?

Programul „StudentInvest”. Cine poate primi un credit în valoare maximă de 50.000 lei?

Programul guvernamental „StudentInvest” își propune să vină în sprijinul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani care au nevoie de bani pentru a-și putea continua studiile. Acest proiect de OUG a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), iar pentru a intra în vigoare are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Autoritățile au menționat că prin programul „StudentInvest” vor putea fi accesate credite în valoare de până la 50,000 de lei. Beneficiarii vor putea fi tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, care sunt înscriși în învățământul superior autorizat. Acest credit poate fi acordat o singură dată, iar dacă beneficiarul nu este angajat, atunci va fi nevoie de cel puțin un codebitor. Conform informațiilor oficiale, acest tip de împrumut poate fi acordat într-o singură tranșă sau în mai multe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare. 

Cei interesați să obțină un astfel de credit trebuie să știe că acesta se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație, aceasta din urmă fiind stabilită de comun acord cu finanţatorul. Singura regulă este ca perioada de grație să nu fie mai mare de 5 ani de la data acordării creditului.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

„Se aprobă Programul guvernamental „StudentInvest”, care are ca obiect facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 31 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educației.  Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a  cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani înscriși în învățământul superior autorizat pot obține credite de până la 50,000 de lei 
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Măsuri cuprinse în programul Sprijin pentru România. Când intră fiecare măsură în vigoare și până când se aplică

Cum pot folosi tinerii banii obținuți prin programul guvernamental „StudentInvest”? 

Având în vedere că este vorba despre un credit pentru studenți, banii obținuți prin programul „StudentInvest” pot fi folosiți doar pentru cheltuieli legate de educația, sănătatea, cultura și habitatul studenților. Mai exact, autoritățile au menționat că pe lista cheltuielilor se pot regăsi:

  • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
  • plata cărţilor, rechizitelor;
  • costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
  • taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
  • achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
  • plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
  • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
  • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
  • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala,programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
  • costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

În proiectul de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere este precizat faptul că tinerii care se angajează în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor de licență vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 lei/lună, pentru o perioadă de 2 ani, începând cu data angajării.

Cei care sunt deja angajați beneficiază de scutirea plații impozitului pe salariu din prima luna după promovarea examenului de licență.

Citeste si: Vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevi prin programul Sprijin pentru România. Ce elevi pot intra în posesia sumei de bani

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.