50 de nume de sfinti pentru copilul tau! Cum sa alegi un prenume unic

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 02 feb 2021, 16:10
Multi parinti trec prin mari dileme in privinta alegerii numelui pentru bebelusul lor!

Alegerea unui nume pentru bebe poate fi un proces greu sau usor, fiind diferit la fiecare familie in parte.

Desi in ultimii ani a devenit o moda in randul parintilor sa aleaga prenume de origine straina sau cat mai moderne, exista inca si parinti care prefera sa aleaga si un nume de Sfant pentru copilul lor, mergand pe premiza ca in acest mod copiii lor vor primi protectia divina din partea Sfantului respectiv.

De asemenea, multi parinti vor sa isi numeasca bebelusii cu prenume autohtone sau cu nume ale Sfintilor sarbatoriti in calendarele crestine. Nu doar ca sunt mai usor de pronuntat, dar reprezinta si o conexiune permanenta cu tara in care s-au nascut si cu poporul din care fac parte.

Conform traditiilor bisericii ortodoxe, bebelusii trebuie sa primeasca un nume de sfant din calendarul specific cultului ortodox. In functie de ziua in care se naste copilul, este indicat ca acesta sa primeasca numele acelui sfant, eventual pe cel de dinainte sau de dupa ziua nasterii, in functie de preferintele parintilor, ale rudelor, ale nasilor (dar si la recomandarea preotului de parohie) care il va ocroti pe copil pentru tot restul vietii.

Exista si posibilitatea de a boteza copilul cu numele Sfantului al carui hram il are biserica de care apartine copilul sau alt nume inspirat de sfinti, mucenici, ierarhi, cuviosi din oricare zi a anului. O ultima varianta consta in alegerea numelui dupa cel al parintilor copilului sau al nasilor (nu este obligatoriu ca sa coincida cu numele nasilor). Numele dobandit in urma sfintei taine a Botezului nu mai poate fi schimbat decat prin calugarie.

Parintii aleg pentru copiii lor si cate un prenume inspirat de la un anume Sfant!

Nume de sfinti pentru copii si derivatele lor

In prezent, multi parinti opteaza pentru doua nume, cel de-al doilea fiind de sfant, desi unii preoti recomanda un singur nume, de preferat de sfant (pornind de la credinta care spune ca omul are un singur suflet, fiind prin acesta legat de Dumnezeu).

Asadar, daca va aflti in dilema cu privire la prenunumele pe care sa i-l acordati bebelusului vostru, iti oferim aici o lista cu cele mai frumoase nume de sfinti alaturi de derivatele lor:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- Sfantul Vasile cel Mare (1 ianuarie)- Nume: Vasile, Vasilica,
- Sfantul Ioan Botezatorul (7 ianuarie)- Nume: Ion, Ioan, Ionut, Ionica, Ioana, Ionela
- Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie)- Nume: Anton, Antonia, Antoanela, Antoaneta.
- Sfanta Veronica (4 februarie)- Nume: Veronica, Vera
- Sfantul Teodor (17 februarie)- Nume: Teodor, Teodora.
- Sfanta Elena si Sfantul Constantin (21 mai)- Nume: Elena, Ileana, Lenuta, Iliana, Constantin, Costel, Constantina, Tina.
- Sfintii Petru si Pavel (29 iunie)- Nume: Petru, Petronela, Petra, Pavel, Paul, Paula
- Sfantul Apostol Toma (6 octombrie)- Nume: Toma, Tamas.
- Sfintii Mihail si Gavriil (8 noiembrie)- Nume: Mihai, Mihail, Mihaita, Mihaela, Mihnea
- Adormirea Maicii Domnului (15 august)- Nume: Maria, Marian, Mariana, Maia, Mioara
- Sfantul Alexandru (30 august)- Nume: Alexandru, Alexandra, Alessandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa
- Sfantul Laurentiu (10 august)- Nume: Laurentiu, Laura, Laur.

Citeste si: Sfanta Parascheva. Cine isi serbeaza astazi onomastica si ce semnificatie are cu adevarat numele

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavril. Mesaje și urări deosebite de la mulți ani pentru toți românii care poartă aceste nume sfinte