6 detalii la care trebuie sa fii atent cand iti ridici casa, daca nu vrei sa cheltuiesti o avere

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 28 feb 2017, 15:35

Multi dintre cei care iau decizia sa se mute la casa isi dau seama ca este o solutie mult mai buna sa iti construiesti propria locuinta decat sa cumperi una.

Constructia unei case iti ofera oportunitatea de a-ti proiecta locuinta dupa bunul plac, de a alege materialele potrivite si de a controla mai bine costurile pe care le presupune un astfel de proiect.

Insa cheltuielile pot scapa rapid de sub control, mai ales daca se intampla sa cazi in niste capcane sau sa faci cateva greseli de incepator, care iti vor da peste cap tot bugetul si

te vor forta apoi sa renunti la alte lucruri, pentru a te incadra in bani. Profesionistii din domeniul constructiilor s-au confruntat cu numeroase astfel de situatii si ne spun care sunt lucrurile carora trebuie sa le acorzi toata atentia ta atunci cand iti construiesti o casa:

Timpul petrecut cu casa in santier depinde mult de materialele folosite

Cand iti ridici o casa trebuie sa fii pregatit sa platesti mai multe pentru materiale de constructie rezistente, pentru ca de aceasta investitie depinde durata de viata a locuintei tale, dar si timpul efectiv de constructie.

Nu lasa alegerea materialelor pe seama echipei de muncitori, ci implica-te activ si vei reusi sa economisesti atat bani, cat si timp. Ca sa iti faci o idee, aceste sape autonivelante sunt usor de turnat si au un timp de uscare foarte scurt, astfel incat lucrarile vor avansa mai rapid. Astfel, locuinta ta nu va fi un santier pentru mult timp si costurile tale vor scadea cu fiecare zi pe care reusesti sa o salvezi.

 

Angajeaza oamenii potriviti, pentru care ai recomandari de incredere

Daca nu ai mai avut experienta cu echipele de muncitori in constructii, este extrem de important sa te documentezi bine inainte, sa ceri sfaturi si recomandari de la cunoscuti in care ai incredere. O echipa buna de muncitori va gasi o solutie pentru a-ti pune in practica ideile, oricat de indraznete ar fi ele, nu te va intarzia cu constructia casei si nu iti va cere la final o suma de bani nejustificat de mare sau asupra careia nu ati cazut de acord

inca de la bun inceput. In principiu, este bine de stiut ca o firma de constructii serioasa nu iti va cere un avans mai mare de 10-20% pentru o lucrare si este indicat sa le ocolesti pe acelea care iti pretind jumatate din suma drept avans. Asta pentru ca aceste companii se finanteaza din promisiuni de lucrari, pe care nu le duc intotdeauna la bun sfarsit.

 

Nu ignora importanta izolarii si a sistemului de incalzire si ventilare

Un plan de constructie care nu ia in considerare eficienta sistemului de incalzire si care

nu izoleaza bine casa va cauza aparitia mucegaiului si a umezelii, in special in baie si in bucatarie. De aceea, acestea ar trebui sa se numere in topul prioritatilor, cand vine vorba despre constructia casei tale. O locuinta inteligenta din punct de vedere termic nu numai ca iti economiseste bani lunar la facturi, dar este si mai confortabila, atat pe vreme geroasa, cat si pe canicula. Si dimensiunea locuintei este un factor extrem de important cand vine vorba despre eficienta energetica.
O casa mare, cu un sistem de incalzire insuficient de puternic, va fi greu de incalzit, in timp ce una micuta are nevoie de o izolare optima si un sistem eficient, care sa fie rentabil financiar si termic.

 

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Planifica atent delimitarea spatiilor si a camerelor

Daca nu ai de gand sa iti construiesti o casa uriasa, atunci planificarea spatiului si designul sunt elemente cruciale. Tine cont de faptul ca atunci cand locuiesti la casa ai nevoie de mai mult spatiu pentru depozitare. Aceste spatii trebuie insa plasate strategic. De exemplu, cantareste daca dormitorul tau are mai degraba nevoie de un dulap in perete sau daca spatiul respectiv ar fi mai bine folosit pentru a mari baia. Functionalitatea este primul lucru de care trebuie sa tii cont cand decizi cum ai vrea sa fie impartita locuinta ta, iar acest factor este, in mod clar, influentat si de stilul tau de viata sau de marimea familiei tale. O familie mare va avea nevoie de o bucatarie spatioasa, de mai multe dormitoare, dar si de spatii de joaca suficient de mari pentru copii, in timp ce o persoana care locuieste singura va dori, poate, sa isi amenajeze un birou sau un spatiu de relaxare.

 

Mizeaza pe lumina naturala si profita la maximum de ea

Lumina natuala face orice locuinta sa para mai primitoare, mai calduroasa si ii mareste valoarea de piata. Asta pentru ca lumina ne energizeaza si ne ajuta sa ne reincarcam bateriile, iar o locuinta cu ferestre inalte si surse de iluminat amplasate inteligent va face ca intreg designul sa capete un aer luxos si sofisticat. Ia in calcul faptul ca, odata ridicate zidurile, iti va fi mai dificil sa le spargi pentru a adauga ferestre, asa ca incearca sa iti faci de la bun inceput o idee despre cum ai vrea sa arate rezultatul final.

Un alt aspect important este orientarea ferestrelor. Soarele rasare din partea de est, asa ca o casa cu geamurile spre rasarit va avea parte de multa lumina la primele ore ale diminetii, ceea ce poate fi o problema mai ales pe timp de vara sau daca nu esti o persoana matinala. O casa orientata spre vest va beneficia de lumina apusului, dupa orele 15-16, si este mai racoroasa pe timp de vara, pentru ca este protejata de razele puternice de la amiaza. Cele mai intunecoase sunt casele orientate spre nord, care sunt si mai racoroase, in timp ce acelea cu orientare spre sud sunt inundate direct de lumina soarelui, insa doar daca nu ai cladiri inalte sau copaci in jurul casei.

 

Pune din timp bani deoparte si pentru amenajare

Cheltuielile cu constructia unei case iti vor depasi, mai mult ca sigur, estimarile initiale, motiv pentru care este bine sa ai pusi deoparte niste bani pentru situatia in care va trebui sa scoti mai mult din buzunar. Important este ca lucrarea sa nu depaseasca termenul stabilit cu echipa de constructori, pentru ca in caz contrar si cheltuielile vor creste de la o zi la alta. De asemenea, nu uita sa pui de la bun inceput deoparte banii pentru mobilarea si decorarea casei sau a catorva camere, astfel incat sa te poti muta cat mai rapid si sa scapi de plata chiriei, de exemplu.

Daca tii cont de aceste sfaturi importante, nu doar ca locuinta ta va fi gata la timp, dar si costurile ti se vor reduce semnificativ, atat cele cu constructia propriu-zisa, cat si cele pe termen lung, cu facturile.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Radovan1