6 domenii de utilizare a automatizării industriale

Autor: Oana Iosif

Evoluția tehnologică este din ce în ce mai prezentă atât în viața de zi cu zi, cât și în domeniile de activitate care au impact asupra omului. Automatizările industriale reprezintă una dintre cele mai ușoare și sigure metode de a crește o afacere, acestea fiind direct responsabile de randamentul, costurile și productivitatea unui business.

Fără să îți dai seama, automatizările te ajută la îndeplinirea sarcinilor zilnice, ele fiind prezente în sistemul mașinii de spălat haine sau vase, la geamurile electrice ale mașinii, în panoul de control al liftului și chiar la ușile rotative ale clădirilor.

Din punct de vedere al producției, mecanismele industriale pot fi aplicate în marea majoritate a companiilor. Printre cele mai frecvente domenii în care acestea pot fi regăsite, se numără:

Industria metalurgică și constructoare de mașini

Activitatea care presupune lucrul cu metalul, fie el de turnătorie, forjare sau execuție a vehiculelor este una dintre cele mai „pretențioase”. Automatizările industriale de la merXu sunt ideale pentru a asigura gradul de precizie necesar astfel încât produsele rezultate să respecte unele dintre cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

Industria panificației

Exact, pâinea și produsele din brutării, cel mai adesea, sunt realizate cu ajutorul automatizărilor industriale. Acestea presupun procese de lucru repetitive pe care robotizarea le facilitează. Poate fi vorba despre frământarea aluatului, cântărirea și amestecarea ingredientelor, coacere, feliere sau ambalare. Anumite companii de dimensiuni mari și foarte mari pot include toate aceste automatizări.

Industria producătoare de medicamente

Atât pastilele, cât și cremele sau dispozitivele medicale sunt obținute cu ajutorul robotizărilor. Deoarece precizia și rapiditatea trebuie să fie extrem de ridicate pentru a face față nevoilor populației, companiile au apelat la automatizările industriale. Astfel, blisterele de medicamente sunt ambalate, transportate și dozate corespunzător datorită senzorilor și serverelor de ultimă generație.

Industria de printare

Fie că te-ai gândit la ziare și reviste, la flyere sau chiar la tapetul pentru pereți, industria care se ocupă de printarea produselor din viața de zi cu zi nu ar putea face față cererii pieței fără automatizările industriale. Acestea operează conform unor modele stabilite în prealabil și execută mecanic sute, mii sau milioane de exemplare din cele mai des întâlnite produse.

Industria de prelucrare a lemnului

Piesele de mobilier, dar și materialele de construcție realizate din pal sau lemn sunt, de asemenea, obținute prin intermediul robotizărilor mecanice. Materia primă trebuie tăiată și finisată cu multă grijă și, deși acest lucru este posibil și manual, automatizările industriale duc întreg procesul la un nou nivel.

Industria textilă

Hainele, lenjeriile pentru pat și chiar încălțămintea sunt produsul mecanismelor repetitive industriale. Acestea sunt calibrate conform cerințelor și parametrilor agreați la nivel internațional și execută robotizat produsele pe care le găsești în magazine. Spre exemplu, prin intermediul lor, este mult mai ușor ca toate produsele vestimentare ale unui brand cu mărimea „S” să aibă aceeași dimensiune decât dacă ar fi fost croite și cusute manual.

Automatizările industriale sunt menite să facă viața mai ușoară oamenilor prin facilitarea condițiilor de muncă și eficientizarea proceselor repetitive care, în caz contrar, ar trebui realizate manual. Dacă deții o companie și nu folosești încă aceste sisteme, îți recomandăm să citești despre avantajele multiple pe care le oferă.

 


Indexarea pensiilor în 2025. Când și cum se vor aplica majorările. Calcul complet

După ce pensiile românilor au rămas înghețate la începutul anului, Guvernul ar putea decide o indexare cu o rată mai mică de 12%, începând din luna septembrie. Acest scenariu ar putea aduce mai mulți bani pentru diverse categorii de seniori, în funcție de resursele bugetare disponibile.