6 greseli pe care le faci cand gatesti peste

Autor: B.M.
6 greseli pe care le faci cand gatesti peste

Ce greseli face multa lume atunci cand gateste peste. Ce sa nu faci atunci cand vrei sa gatesti peste.

Pestele are o multime de beneficii si poate fi extrem de gustos atunci cand este gatit cum trebuie: este bogat in grasimi nesaturate si previne, printre altele, imbatranirea precoce, protejeaza sistemul nervos si scade nivelul colesterolului rau din sange, sau asa numitul LDL.

Iata ce greseli sa nu faci atunci cand gatesti peste daca vrei ca rezultatul final sa fie delicios.

Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti ciuperci

Citeste si: Conserve toxice: de ce sunt cutiile de conserve toxice

Citeste si: Patrunjel toxic: pericolul ascuns din patrunjel de care multa lume nu stie

6 greseli pe care le faci atunci cand gatesti peste

1. Gatesti pestele fara sa il cureti

Multe persoane pun pestele in tigaie la gatit fara sa il curete.

Acest lucru nu este nici igienic, nici sanatos. Pentru a prepara un peste corect acesta trebuie intotdeauna spalat, curatat pe interior si feliat.

Pe langa riscul redus de a contracta o bacterie agresiva, pestele curatat si feliat corespunzator se va gati mai bine si va avea si un gust mult mai bun. Exceptie de la aceasta regula fac soiurile mici, precum hamsia, care poate fi prajita cu totul.

2. Pui pestele la prajit umed

Multe persoane pun pestele direct in tigaie dupa ce il spala. Acest lucru este gresit. Punand pestele ud la prajit acesta nu se va gati corect iar carnea va fi semicruda in unele locuri, in timp ce in alte zone va fi prea arsa.

Pentru o gatire uniforma lasa pestele la scurs dupa ce il speli.

Se va face si mai bine, si mai rapid, si mai usor.

3. Pui sare peste peste inainte de a-l gati

Foarte multa lume sareaza pestele inainte de a-l pune in tigaie la prajit. Acest lucru este gresit deoarece sarea adaugata la inceput va face ca toata apa sa iasa din carnea pestelui.

Vei obtine astfel un peste complet uscat, relativ greu de mancat si cu un gust fad.

Pentru a pastra carnea suculenta adauga sare peste peste in ultimele 5 minute ale procesului de gatire. Pestele va avea astfel o crusta crocanta la exterior, dar va fi moale la interior.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

4. Scoti pielea de pe peste inainte de a-l gati

Multi considera ca pielea pestelui nu se mananca si o inlatura inainte de a-l gati. Este un lucru gresit, deoarece pielea este cea care tine carnea intreaga.

Daca prajesti un peste fara piele carnea se va rupe in mai multe bucati si nu vei obtine o mancare ce arata bine. Pastreaza pielea pe peste inainte de a-l praji: aceasta va deveni crocanta si delicioasa. In cazul in care nu iti place o poti inlatura ulterior foarte usor.

5. Folosesti prea multe condimente

De cele mai multe ori pestele este asezonat cu prea multe condimente iar astfel gustul si aroma carnii nu se mai simte deloc. De cele mai multe ori nu este nevoie sa adaugi si altceva in afara de sare.

Aproape toate tipurile de peste sunt aromate iar carnea nu necesita ale mirodenii pentru a avea un gust bun.

6. Il lasi prea mult in tigaie

Foarte multi dintre cei care gatesc peste fac greseala de a-l lasa prea mult la prajit in tigaie. Preparatul final isi va pierde astfel din aroma si nu va fi exploatat la potentialul lui maxim.

Cum trebuie sa procedezi: gateste pestele timp de maximum 8 minute pentru fiecare parte; carnea de peste nu are nevoie de mai mult timp pentru a se prepara complet.

Citeste si: Mancare de urzici de post. Ce nu stiai despre urzici

Ce beneficii are consumul de peste gatit

Consumul de peste gatit are o multime de beneficii, iar cele mai multe se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi nesaturati Omega 3 din compozitie.

Omega 3 impiedica proliferarea bolilor inflamatorii cronice si a bolilor autoimune. De asemenea, s-a demonstrat ca un consum regulat de peste scade riscul aparitiei bolii Alzheimer.

In plus, acizii grasi nesaturati Omega 3 stimuleaza capacitatea de invatare si ajuta astfel la dezvoltarea capacitatii intelectuale. Acesta este si motivul pentru care consumul de peste este recomandat si femeilor insarcinate; fatul va avea o dezvoltare neuropsihica mai rapida.

De asemenea, s-a demonstrat faptul ca un consum regulat de peste scade nivelul trigliceridelor din sange, reduce nivelul colesterolului rau, previne hipertensiunea arteriala si aparitia afectiunilor cardiace.

Reteta de peste: cum gatesti crap cu rosii la cuptor

Iata o reteta simpla si gustoasa de peste, pe care o poti prepara foarte usor acasa. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: jumatate de kilogram de crap, 6 rosii, o capatana de usturoi, ulei de masline si sare.

Mod de preparare: incepe prin spalarea pestelui. Ulterior incearca sa il usuci cat mai bine; il poti fie lasa pe o farfurie jumatate de ora, fie il poti sterge cu un servetel textil.

Unge pestele cu ulei de masline si asaza-l in tava. Ulterior spala rosiile, taie-le cubuletele si amesteca-le cu usturoiul curatat si taiat in prealabil.

Adauga si aceste ingrediente in tava, langa peste, dupa care baga totul la cuptor timp de 20- 30 de minute. Verifica nivelul de gatire constant, iar cu 5 minute inainte de final adauga sare peste peste.

La final scoate bucatile de peste pe o farfurie si adauga peste ele rosiile amestecate cu usturoi. Se poate servi cu mamaliguta calda. Pofta buna!

 

Taguri: