Cartofii sunt probabil una dintre cele mai populare legume in bucataria romaneasca si stau la baza multor mancaruri. Daca sunt preparati asa cum trebuie, si daca nu se exagereaza cu consumul lor, cartofii pot face minuni pentru sanatate.
Cu toate acestea, in procesul de gatire multi dintre noi facem o multime de greseli, care scad calitatea mancarurilor bazate pe cartofi. Cel mai bun exemplu este la prepararea cartofilor prajiti, care pot deveni chiar toxici.
Iata ce greseli faci fara sa iti dai seama atunci cand gatesti cartofi prajiti.
Citeste si: Greseli pe care nu stii ca le faci cand prajesti sau fierbi oua
Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti piure de cartofi
Citeste si: Cand devin cartofii toxici: semnele care iti arata ca trebuie sa ii arunci! Nu ii mai consuma daca vezi asta
Greseli pe care le faci atunci cand gatesti cartofi prajiti
1. Pui cartofii direct in farfurie dupa ce s-au prajiti
Multi dintre noi punem cartofii direct in farfurie dupa ce i-am prajit, si incepem sa ii consumam. Acest lucru este o greseala si ne pune in pericol sanatatea deoarece astfel consumam o cantitate mai mare de ulei.
Cum ar trebui sa procedezi: dupa ce cartofii s-au prajit scoate-i intr-o farfurie pe care ai asezat in prealabil mai multe prosoape de hartie. Acestea vor trage singure uleiul in exces din cartofi. Ulterior poti consuma cartofii prajiti.
2. Prajesti cartofii in ulei de masline
O alta greseala pe care o faci cand gatesti cartofi este sa ii prajesti in ulei de masline.
Uleiul de masline isi pierde astfel din proprietati si poate deveni chiar toxic. Cel mai bine este sa prajesti cartofii in ulei de floarea soarelui, care are un punct de ardere mult mai ridicat.
Citeste si: Reteta de post. Chiftele cu cartofi si orez, la cuptor
3. Pastrezi uleiul in care ai prajit cartofii
Cei mai multi dintre noi pastreaza uleiul in care s-au prajit cartofii pentru a-l refolosi. Acest lucru este gresit din mai multe puncte de vedere. Un ulei racit si reincalzit de multe ori devine toxic pentru organism si isi pierde complet din proprietati.
Daca totusi alegi sa refolosesti uleiul, nu il mai lasa in cratita, descoperit. Se va umple de impuritati si va rancezi in scurt timp. Cel mai bine este sa il filtrezi si sa il depozitezi intr-un borcan cu capac.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
4. Gatesti cartofii prea mult
Incearca sa nu mai lasi cartofii in tigaie pana cand prind pelicule de arsura. S-a demonstrat ca, ingerate, partile arse din cartofi cresc riscul aparitiei cancerului.
Cum ar trebui sa procedezi: prajeste cartofii pana cand capata o culoare aurie. Atunci este punctul optim de prajire: au cel mai bun gust si nu isi pierd complet proprietatile.
Citeste si: 6 greseli grave pe care le faci cand gatesti somon
5. Cureti cartofii incomplet
Atunci cand cureti cartofii ai grija sa inlaturi complet orice urma verzuie de pe suprafata lor. Partile verzi sunt de fapt depozite de solanina, substanta care este toxica pentru organismul uman.
Ingerata, solanina poate provoca greturi, varsaturi, diaree, dureri de cap si ameteli.
6. Tai cartofii pe acelasi tocator pe care il folosesti mereu
Folosirea aceluiasi tocator in bucatarie este complet gresita. Daca tai carnea spre exemplu, bacteriile de pe suprafata ei vor ramane pe tocator chiar daca il speli cu apa si sapun.
Ulterior, daca tai cartofii sau orice alta leguma pe acelasi tocator, bacteriile se vor impregna pe suprafata lor si le vei ingera fara sa iti dai seama. Poti avea astfel probleme serioase de sanatate.
Ce beneficii are consumul de cartofi
Consumul de cartofi are numeroase beneficii pentru organism. Cartofii sunt extrem de bogati in fibre, vitamina C, vitamina B6, potasiu, calciu si magneziu. Combinate, aceste elemente controleaza tensiunea arteriala, scad colesterolul din sange si previn formarea cheagurilor.
Cartofii regleaza si tranzitul intestinal, datorita fibrelor din compozitie. Nu in ultimul rand cartofii sunt extrem de bogati in vitamina C si acid folic, elemente benefice si pentru femeile insarcinate.
De asemenea, cartofii pot preveni si bolile de ochi.
Cum gatesti cartofi prajiti sanatosi
Pentru a gati cartofi prajiti sanatosi este necesar mai intai sa cumperi cartofi de calitate. Opteaza pentru cartofi ecologici, pentru ca cel mai probabil acestia sunt curati si nu sunt umflati cu pesticide.
Iata aici o lista cu legumele si fructele cu cele mai multe pesticide. Cartofii sunt pe primul loc.
In al doilea rand, pentru cartofi prajiti mai sanatosi, alege sa nu pui sare in exces peste ei. Sarea poate duce la instalarea hipertensiunii arteriale si in timp afecteaza si functiile rinichilor.
Atunci cand prajesti cartofi incearca sa nu folosesti o cratita din teflon. Se stie ca la temperaturi inalte teflonul devine toxic. Cauta sa prajesti cartofii in vase de ceramica, otel inoxidabil sau fonta.
Pentru a obtine cartofi prajiti sanatosi poti schimba modul de preparare. Fie ii fierbi inainte, si ii pui la prajit ulterior; in acest fel cantitatea de ulei absorbita de cartofi va fi mult mai mica.
Poti, de asemenea, sa faci cartofi prajiti si la cuptor, stropiti cu ulei de masline pentru a-i face mai crocanti. Aceasta este si varianta ideala.