6 ianuarie, zi liberă pentru români. Ziua de Bobotează ar putea fi inclusă pe lista liberelor legale în anul 2023

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 01 iun 2023, 00:35

6 ianuarie ar putea deveni zi liberă legală

Sursa: unsplash

6 ianuarie 2023 ar putea fi zi liberă pentru români. Angajații ar putea beneficia de o nouă zi liberă legală, Ziua de Bobotează 2023.

Indiferent că lucrează la stat sau la privat, românii beneficiază de 15 zile libere legale în timpul unui an. La acestea s-ar putea adăuga și ziua de 6 ianuarie, potrivit unui proiect de lege aprobat de Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților. În ce condiții ar putea deveni ziua de Bobotează zi liberă legală?

O nouă zi liberă pentru români. Ziua de Bobotează, 6 ianuarie, ar putea deveni zi liberă legală

Pe lângă cele 15 zile libere legale, angajații din România ar mai putea primi o nouă zi liberă. Este vorba despre 6 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza. Pentru că este una dintre cele mai importante sărbători pentru români, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a luat decizia de a aproba un proiect prin care ziua de 6 ianuarie să devină zi liberă pentru angajații din România.

Decizia nu este una definitivă, ci 6 ianuarie va deveni zi liberă legală dacă va primi votul în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

În anul 2022, românii au beneficiat de 15 zile libere legale, însă mare parte dintre ele au picat în weekend. Până la finalul anului, angajații de la stat și de la privat vor mai avea doar 4 zile libere legale, după cum urmează:

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

  • 30 noiembrie (miercuri): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi):  Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (duminică și luni): Crăciunul

Citeste si: Sfânta Maria 2022. Este sau nu zi liberă pe 8 septembrie, de ziua Sfintei Maria Mică

Câte zile libere legale au românii în 2023?

Potrivit Codului Muncii, românii beneficiază și în anul 2023 de 15 zile libere legale, acestea fiind acordate cu ocazia unor sărbători religioase sau naționale. În 2023, dintre cele 15 zile libere legale, 12 pică în cursul săptămânii, iar 3 în weekend. Iată care sunt liberele legale în anul 2023:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Ce beneficii primesc angajații nevoiți să lucreze în zilele libere legale?

Există anumite domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, astfel că angajații sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale. De obicei, trebuie să lucreze persoanele care activează în unitățile sanitare, de alimentație publică, în benzinării sau au alte joburi care presupun ca activitatea să nu fie întreruptă.

În cazul acestor salariați, angajatorul trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau să ofere un spor salarial în procent de minimum 100% din salariul brut. 

Dacă angajatorul refuză să ofere aceste beneficii salariatului, atunci riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. 

Citeste si: Informații de ultim moment pentru tătici! Acestea sunt noile reguli pentru concediul paternal și indemnizații

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.