La data de 7 mai 1986, Cupa Campionilor Europeni a fost câștigată de Steaua București, după ce i-a învins pe cei de la FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare. Iată lucruri mai puțin cunoscute despre Finala de la Sevilla.
Citește și: Helmuth Duckadam împlinește astăzi 64 de ani. Care este povestea de viață a „Eroului de la Sevilla”
Lucruri pe care nu le știai despre Finala de la Sevilla
Ziua de 7 mai este mereu una specială pentru români, fiind ziua în care România a câștigat Cupa Campionilor Europeni pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla după ce a reușit să câștige în fața celor de la FC Barcelona.
Pregătirea pentru acel meci important a avut loc în anumite condiții speciale deoarece avea loc la scurt timp după explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl. Din acest motiv, soldați veniți de la Ministerului Apărării Naționale au verificat care este radioactivitatea gazonului de pe stadionul Steaua, iar portarilor li s-a recomandat să nu prindă mingea la piept.
Fotbaliștilor de la Steaua București le era frică să nu le pună cineva ceva în mâncare, așa că au decis să aducă din țară propriul lor bucătar având, în premieră, produse alimentare aduse din țară. Chiar și sticlele de vin au fost aduse din România, iar deși la început autoritățile spaniole au refuzat intrarea produselor în țara lor, din cauza radioactivității ce era prezentă în România.
După câștigarea Cupei Campionilor Europeni, peste zece mii de români au plecat spre Aerportul Otopeni pentru a îi primi cum se cuvine pe câștigători. România trecea atunci printr-o criză alimentară, așa că în acea perioadă au început să spună că: „N-avem pâine și salam, dar îl avem pe Duckadam ”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
De atunci, Steaua București este singura echipă ce a jucat într-o finală a Cupei Campionilor ori a Ligii Campionilor fără a utiliza vreun jucător străin.
Iată ce cadou a primit fiecare jucător pentru câștigul din Sevilla
După acest mare câștig pe care Steaua București l-a adus pentru România, fiecare om din echipă a primit câte o mașină ARO, ca răsplata pentru performanța avută. Fotbaliștii au ajuns să vândă mașinile primite, sumele pe care le-au primit pentru acestea fiind între 110 și 130.000i de lei.
Pentru această performanță, Nicolae Ceaușescu i-a decorat pe jucătorii militari, iar după festivitate, acesta le-a spus jucătorilor că puteau să termine mai repede meciul ca să nu mai ajungă în penalty-uri. În momentul festivității, Duckadam s-a apropiat de Ceaușescu și în loc să spună „Servesc Patria”, a spus un simplu „Sănătate!”.
Sursa: prosport.ro