Ține de tine să transformi visul de a avea un zâmbet perfect și dinți drepți în realitate, iar decizia de a-ți pune aparat dentar este printre cele mai bune pe care le poți lua pentru sănătatea danturii tale pe termen lung. Nu mai vorbim de avantajele care țin de aspectul zâmbetului și încrederea de sine de care te vei bucura la finalul tratamentului.
Descoperă 6 lucruri pe care trebuie să le afli înainte să-ți pui aparat dentar și fii pregătit să obții cel mai frumos zâmbet.
Poți alege dintr-o gamă variată de aparate dentare
Ai libertatea de a-ți alege fix aparatul dentar pe care ți-l dorești. Rezultatul va fi aceleași, un zâmbet perfect drept. Poți opta pentru clasicul aparat dentar cu brackeți metalici, pe care îl poți accesoriza cu elastice colorate, în funcție de garderobă ori starea ta de spirit, sau te poți orienta către aparate dentare extrem de discrete și mult mai confortabile, precum cele cu brackeți din safir ori de tipul unor gutiere transparente. Poți citi pe larg despre aceste opțiuni mai moderne, pe acest blog.
Ai nevoie de dosar ortodontic
Indiferent de modelul pe care îl alegi, medicul specialist te va îndruma în realizarea unui dosar ortodontic. Este foarte simplu, dosarul cuprinde o serie de radiografii și un set de fotografii cu dantura, așa cum este ea înainte de momentul începerii tratamentului cu aparat dentar. O radiografie dentară panoramică, care cuprinde toți dinții și o teleradiografie sunt suficiente pentru ca medicul să poată alege cel mai eficient tratament ortodontic pentru tine. O teleradiografie este de fapt o radiografie a danturii din lateral, care surprinde felul în care muști.
Aparatul dentar se montează pe dinți perfect sănătoși
Orice medic dentist îți va spune că înainte să îți pui aparatul dentar trebuie să te asiguri că dantura ta este perfect sănătoasă. Dacă dinții sunt afectați de carii dentare, ai nevoie de un tratament de canal ori de o extracție dentară, este bine să ai în vedere toate aceste lucruri și să programezi tratamentele stomatologice necesare înainte de ședința în care ți se va monta aparatul dentar. Conform American Dental Association, afecțiunile stomatologice care nu se văd cu ochiul liber vor fi depistate pe radiografia dentară. Este și cazul cariilor interdentare.
Ai nevoie de o perioadă scurtă de acomodare
După ce afecțiunile dentare au fost tratate, se face o curățare în profunzime a danturii și se fixează aparatul dentar. Toată procedura durează o oră și ai nevoie doar de o singură vizită în cabinetul de medicină dentară. După montarea aparatului, medicii stomatologi ne liniștesc cu privire la perioada de acomodare, care spun ei durează doar câteva zile. Vorbim aici despre o acomodare atât psihologică, până te obișnuiești cu noul zâmbet, cât și fizică. Poți experimenta un minim de disconfort, deoarece dinții nu sunt obișnuiți cu presiunea exercitată de aparatul dentar. Totodată, este nevoie de timp ca să te familiarizezi cu contactul dintre buze, obraji și limbă cu brackeții. Vestea bună este că după câteva luni aproape că vei uita că porți aparat dentar.
Vei merge la control în fiecare lună
Ședințele de control pot fi lunare sau la un interval de două luni, în funcție de tipul de aparat dentar și de recomandarea medicului. În cadrul acestor vizite periodice, medicul ortodont evaluează dantura și evoluția tratamentului cu aparat dentar. Totodată, activează elementele responsabile cu tracțiunea dinților și schimbă arcul. De-a lungul tratamentului vei schimba mai multe arcuri, diferite ca grosime. Profită de aceste vizite la medic pentru a pune întrebări și a cere sfaturi.
Igiena orală pe toată perioada tratamentului cu aparat dentar se face tot cu periuța și pasta de dinți, la care adaugi dușul bucal și ața dentară. În cazul în care igiena danturii și a brackeților nu este realizată corect, medicul va observa acumulări de placă bacteriană și tartru pe suprafața dinților. În această situație, se face o igienizare profesională, un detartraj dentar cu ultrasunete și un periaj profesional.
Rezultatul final va merita așteptarea
Durata de la montarea aparatului dentar până la finalul tratamentului ortodontic diferă de la o persoană la alta, în funcție de dantura fiecăruia și de problemele pe care le are de corectat. Aparatul dentar oferă însă rezultate la orice vârstă și merită din plin așteptarea. La final te vei bucura de dinți drepți și un zâmbet perfect, dar și mai multă încredere de sine.