Oul este un aliment cu foarte multe calități din punct de vedere nutritiv, motiv pentru care merită să fie introdus în alimentația de zi cu zi. În plus, oul se gătește rapid, este o sursă importantă de proteină și poate fi combinat cu tot felul de ingrediente. Iată 6 moduri de a găti un ou .
6 moduri de a găti un ou. Cum să le prepari ca să iasă delicioase?
Oul poate fi consumat la orice masă a zilei și este un aliment versatil, având în vedere că poate fi preparat în mai multe feluri. Cei care urmează un regim alimentar și sunt atenți la numărul de calorii pe care îl consumă pot opta pentru oul fiert sau poșat. Dacă vrei să incluzi ouăle în alimentația ta, dar nu ai idee cum ai putea să le prepari pentru un plus de gust și savoare, noi îți prezentăm 6 moduri de a găti un ou:
1. Ou fiert
Ouăle se pun în apă rece la fiert. Când apa a început să clocotească începeți să cronometrați. Pentru a obține un ou moale, timpul de fierbere nu trebuie să depășească 3 minute. Pentru ou mediu sunt suficiente 5-6 minute de fierbere, în timp ce un ou tare are nevoie de 10 minute pentru a se fierbe.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
2. Ou ochi
Oul ochi este una dintre cele mai populare modalități de a găti un ou. Într-o tigaie se pune uleiul la încins și apoi se pune oul. Un truc pentru ca oul să fie perfect prăjit este acoperirea tigăii câteva secunde cu un capac. Astfel, oul se va găti uniform, iar gălbenușul vă rămâne lichid.
3. Ou poșat
Dacă vrei să gătești oul fără ulei, atunci poți alege să prepari un ou poșat. Într-o oală puneți apă la fiert și adaugați sare și o lingură de oțet când dă apa în clocot. Amestecați apa cu o lingură, creând un vârtej. Spargeți oul într-un castron mic sau chiar în polonic și puneți-l ușor în apă, în centrul vârtejului. Lăsați-l în apă timp de 2-4 minute și când e gata servește-l pe o felie de pâine prăjită.
4. Omletă simplă
Pentru a obține o omletă delicioasă este nevoie să turnați ouăle bătute într-o tigaie în care ați încins ulei (sau unt), la foc mic, eventual o acoperiți cu un capac. Lăsați omleta timp de un minut pe o parte sau până vi se pare suficient de bine rumenită și apoi o întoarceți și pe cealaltă parte. Când e rumenită pe ambele părți, o puteți scoate din tigaie.
Puteți adăuga deasupra cașcaval ras, felii de roșii sau de ardei gras.5. Scrambled
Scrambled eggs seamănă destul de mult cu omleta simplă, modul de preparare fiind asemănător. Tot ce trebuie să faceți în plus este să adăugați și lapte în compoziție. Într-o tigaie încinsă turnați compoziția și cu ajutorul unei spatule, faceți mișcări circulare, rupând omleta în bucățele, care la final vor arăta ca niște jumări.
6. Ouă umplute
Ouăle umplute se regăsesc de multe ori în meniurile de sărbătoare. Pentru această rețetă, ouăle trebuie fierte înainte și răcite, astfel încât să nu mai fie calde în momentul în care le umpleți. Compozițiile pentru umplutură pot varia în funcție de preferințe. Una dintre cele mai simple este formată din următoarele ingrediente: 2 lingurițe de unt, gălbenușurile de la 4 ouă, 4 lingurițe de pateu de pasăre, sare, piper, cașcaval ras și cubulețe de ardei roșu pentru decor. Ouăle trebuie tăiate în jumătăți, gălbenușurile pe care le scoateți din ele se pun la umplutură. Se amestecă untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, cu gălbenușurile și pateul. Când toate acestea au devenit o cremă omogenă, se adaugă sare și piper după gust. Se umple fiecare jumătate de ou cu acest amestec, iar pe deasupra se pune cașcavalul ras și ardeiul gras roșu cubulețe.
Citește și: Rețetă delicioasă de Tiramisu. Ai nevoie de doar 8 ingrediente
Oul, o sursă importantă de proteine. Câte ouă pot fi consumate într-o săptămână?
Oul se numără printre cele mai importante surse de proteine și, pe lângă acest lucru, are și un număr mic de calorii. Un ou mic, de aproximativ 50 de grame, are 70 de kCal. Ouăle conțin și vitamina A, vitamina B12 și vitamina B2, dar și vitaminele D, E și K, sunt o sursă de minerale și antioxidanți, astfel că nu ar trebui să lipsească din alimentație.
Când vine vorba despre consumul de ouă, specialiștii recomandă unul sau cel mult două ouă pe zi, în cazul persoanelor care nu au probleme de sănătate. Cei care suferă de diabet sau alte boli trebuie să consulte medicul, în medie putând să consume maximum două ouă pe săptămână.
Citește și: Negresă clasică, dar rafinată- rețetă de prăjitură rapidă cu ciocolată