6 motive pentru care nu slabesti, desi faci miscare si mananci sanatos

Author: O.P.
Actualizat: 30 nov 2020, 10:30

Poate fi foarte frustrant sa nu reusesti sa slabesti desi mananci sanatos si faci si miscare, dar aceste doua activitati sunt mai complexe decat par si sunt in stransa legatura cu alte aspecte, pe care daca le neglijam ne vor afecta rezultatele in lupta cu kilogramele in plus.  Iata 6 motive ce te-ar putea impiedica sa slabesti.

1.Nu tii o evidenta exacta a cat  si ce mananci 

Sa fii constient de cat si ce mananci este foarte important atunci cand incerci sa slabesti. Foarte multe persoane habar nu au cu adevarat cat de mult mananca intr-o zi. Studiile au demonstrat ca atunci cand tii o evidenta clara a dietei tale si rezultatele sunt mai bune. Persoanele care au folosit jurnale si si-au fotografiat  mesele consumate in mod constant si constiicios au pierdut mai multe kilograme decat persoanele care nu au facut acest lucru.

 2. Nu consumi suficiente proteine

Atunci cand vrei sa slabesti proteinele sunt cele mai importante in planul tau alimentar. Un procent de 20-30% proteine din ratia zilnica poate sa iti aduca pana la 100 de calorii consumate in plus pe zi si de asemenea te va face sa mananci cu vreo cateva sute de calorii mai putin pe zi. Totodata iti vor reduce drastic poftele si gustarile dintre mese, deoarece proteina are rol in secretia greline, care este hormonul foamei. Insa nu tot timpul reusim sa ne aducem aportul necesar de proteina care sa ne ajute in procesul de slabire si de aceea este indicat ca in anumite situatii sa apelam la pudrele proteice, care vor suplimenta si completa necesarul de protreina pentru a ne atinge scopul propus. Pudrele proteice ca supliment alimentar, pe langa faptul ca ne ofera cantitatea de proteina necesara, ne ajuta si sa avem un control asupra caloriilor ingerate si a celorlalti macronutrienti (carbohidrati si grasimi).

 

3. Nu ai un somn odihnitor sau suficient

Un somn de calitate este unul dintre cei mai importanti factori pentru sanatatea ta fizica si mentala si bineinteles si pentru greutatea corporala. Studiile au aratata ca  lipsa de somn sau un somn agitat este unul dintre factorii de risc cei mai ridicati pentru obezitate. Persoanele cu un somn deficitar au sanse de de 55% sa devina obezi.  

4.Nu beti suficienta apa.

Un consum adecvat de apa ajuta in procesul de slabire. Acest aspect a fost observat si intr-un studiu de 12 saptamani in care persoanele care au consumat jumate de litru de apa cu 30 de minute inainte de mese au pierdut cu 44% mai mult din greutatea corporala decat cei care nu au facut acest lucru.

De asemenea s-a demonstrat ca prin consumul de apa se creste numarul de calorii consumate de organism cu 25-30%  pentru o perioada de 90 de minute.

5. Nu mancati constient

  O tehnica denumita „a manca constient” poate fi una dintre cele mai puternice instrumente in procesul de slabire. Implica reducerea ritmului in care mancam, renuntarea la alte activitati in timpul mesei care ne distrag atentia, savurarea fiecarei inghitituri de mancare, si in acelasi timp sa fim atenti la semnalele naturale care spun creierului cand corpul nostru a primit suficienta mancare.

Numeroase studii au demonstrat ca mancatul constient poate duce la pierderi semnificative in greutate si la reducerea episoadelor de mancat compulsiv. 

6. Esti prea stresat/-a

Stresul si ingrasarea sau impiedicarea procesului de slabire merg mana in mana. Stresul constant poate duce la o serie de modificari comportamentale sau de metabolism, cum ar fi:

Un nivel ridicat de cortizol – la fel ca si in cazul lipsei de somn, prea mult stres duce la cresterea nivelului acestui hormon. Iar acest lucru nu numai ca va creste pofta de mancare, dar va duce la cresterea depozitelor de grasime abdominala.

Poftele alimentare – cand suntem stresati sau nefericiti, multi dintre noi cauta alinarea in asa numitele „alimente de confort” care de cele mai multe ori sunt bogate in zahar si grasimi saturate.

Reducerea antrenamentelor – starea generala de stres, oboseala ne face sa nu ne mai antrenam corespunzator.

 

Acestea ar fi doar cateva din motivele pentru care nu reusesti sa slabesti. CU siguranta mai sunt si altele, pe care le puteti descoperi pe parcurs, dar deja aveti un punct de plecare care sa va rezolve dilema.