Cei care vor să viziteze România vor avea mult de muncă înainte de a alege cu exactitate ce obiective turistice să vadă. Țara noastră are de toate: de la munți abrupți, cu priveliști care îți taie respirația, la rezervații naturale sau lacuri rare în Europa, până la deja celebra Delta Dunării sau Cimitirul Vesel de la Săpânța.
Delta Dunării și Transfăgărășanul, celebre în toată Europa
Flora și fauna din Delta Dunării te impresionează de la prima plimbare cu barca. Nuferii care plutesc în liniște pe apă și pelicanii desprinși parcă din celebrele documentare îți vor capta cu siguranță atenția. Întregul traseu din Deltă durează aproximativ 5 ore, dar nu veți avea timp să vă plictisiți și nici nu vă veți da seama când a trecut timpul.
1. Delta Dunării se întinde pe o suprafață de 3.446
Dacă sunteți fanii aerului de munte, faceți neapărat o vizită pe Transfăgărășan. Curbele de aici au ajuns celebre în toată Europa, în special în rândul șoferilor care caută senzații tari. Muntele se unește perfect cu șoseaua, iar priveliștea îți va rămâne întipărită pe retină pentru toată viața.
2. Transfăgărășanul are o lungime de 151 de kilometri și traversează Munții Făgăraș, cei mai înalți din România.
De asemenea, acest traseu leagă Muntenia de Transilvania. Tunelul de lângă lacul Bâlea este la o altitudine de 2.042 de metri. Astfel, Transfăgărășanul este pe locul doi în clasamentul șoselelor alpine din România, situate la cea mai mare altitudine, după Transalpina.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Minunile naturii din România
În județul Caraș-Severin există o cascadă spectaculoasă, cu o apă atât de albastră, încât îți dă impresia că cerul s-a unit cu apa.
3. Cascada Bigăr, căci despre ea este vorba, este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase din Europa. Nu este de mirare că The World Geography a declarat-o ca fiind cea mai impresionantă cascadă din lume. Aceasta face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.
Apa din această cascadă este bogată în calcar și se revarsă în râul Miniș. Pragul de pe care curge apa are 8 metri și este acoperit cu mușchi.
4. Podul lui Dumnezeu, din județul Mehedinți, este o altă minune a naturii. Acesta este unul dintre cele 3 poduri naturale care există în întreaga lume, dar este singurul pe care se poate circula cu mașina.
Podul lui Dumnezeu are 30 de metri lungime și este situat la 22 de metri înălțime. Se află în localitatea Ponoare, din Mehedinți, și peste el trece șoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin.
5. Cimitirul Vesel de la Săpânța, din județul Maramureș, este un alt obiectiv turistic pe care nu ai voie să îl ratezi. Este probabil singurul cimitir din lume de unde vei ieși cu zâmbetul pe buze. Toate crucile din acest cimitir reprezintă o artă și schimbă total înfățișarea unui astfel de loc. Mesajele care sunt trecute pe cruci, în amintirea celor decedați, sunt adevărate oaze de bună-dispoziție. Iată câteva exemple:
- ”Sub această cruce grea, zace biata soacră-mea, trei zile de mai trăia, zăceam eu și cetea ea. Voi care treceți p-aici încercați să n-o treziți, că acasă dacă vine, iară-i cu gura pă mine, da așa eu m-oi purta, ca-napoi n-a înturna. Stai aicea, dragă soacra-mea”.
- ”Aci eu mă odihnesc/Pop Grigore mă numesc/Mie mi-a plăcut tractorul/Cu sticla să-mi astâmpăr dorul/Am trăit tot supărat/Că tata de mic m-a lăsat/Poate așa a fost soarta mea/Tânăr să-mi las viața/Moarte, tânăr mă luai/La 33 de ani”.
- ”Dragă Ancuța ia aminte, fii deșteaptă, fii cuminte. Să-mi aduci la mormânt flori de sute și mii de ori! Iar acum vă las pe toți, frate, soră și nepoti! Eu vă las pe toți cu bine și să nu uitați de mine!”
6. Lacul Sfânta Ana nu putea să lipsească de pe lista obiectivelor turistice din România. Este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și este situat la aproape 1000 de metri altitudine. Lacul se află la 35 de kilometri de Miercurea-Ciuc, într-unul din craterele vulcanice stinse ale masivului Ciomatu.