6 paşi pe care îi ai de făcut dacă simţi miros de gaze în locuinţă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 iun 2024, 04:10

6 pași pe care îi ai de făcut dacă simți miros de gaze în locuință

Sursa: Unsplash

Exploziile de la Crevedia au adus în atenția oamenilor un subiect uitat, pe care mulți îl neglijează de foarte mult timp.

Scurgerile de gaze sunt o cauză foarte gravă pentru explozii sau alte incidente neplăcute, iar pentru a ne proteja viața, atât a noastră, cât și a persoanelor din jurul nostru, este important să cunoaștem pașii pe care trebuie să îi urmăm dacă simțim miros de gaz în casă.

Citește și: UE sub presiune pentru a remedia lacunele din domeniul gazelor rusești

Ce să faci dacă simți miros de gaze în locuință

Este foarte important să ne păstrăm calmul în cazul în care resimțim mirosul de gaz în locuință, în cazul în care nu există deja un senzor de gaze care să pornească în cazul în cate nivelul de gaz dintr-o încăpere este mai mare decât cel normal. Primul pas pe care îl putem face în situația în care resimțim un miros puternic de gaz în casă este să sunăm la unul dintre numerele 0800.800.928

şi 0265.200.928, după care să așteptăm specialiștii în prevenirea accidentelor cauzate de gaz.

În cazul în care vă doriți să faceți ceva pentru a scăpa de mirosul acela înțepător până la venirea echipajelor atunci puteți să aerisiți locuința prin deschiderea geamurilor şi uşilor locuinței, iar pentru a vă asigura că evitați orice incident nefericit trebuie să evitați utilizarea oricărui aparat electronic, alături de utilizarea curentului electric.

Dacă ni se pare că există un miros persistent de gaz în casă nu trebuie să verificăm cu ajutorul focului, de altfel trebuie să stăm departe de telefoanele mobile sau alte astfel de dispozitive deoarece bateriile acestora pot provoca scurt circuite. Aceste dispozitive electronice pot fi folosite în afara locuinței, iar recomandat este să opriţi alimentarea cu gaz de la contor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ies la lumină noi detalii despre explozia de la Călimănești! Conducta de gaz ar fi fost fisurată înainte de a se începe lucrările pe A7

Cum ne dăm seama că în locuință există o scurgere de gaze?

Scurgerea de gaze într-o locuință are un miros specific, ținând cont că acesta poate fi resimțit deoarece este într-un perimetru de mici dimensiuni, iar pentru a ne asigura că ceea ce simțim este cu adevărat o scurgere de gaze putem să adăugăm mercaptan, substanță ce scoate în evidență

mirosul puternic al gazului.

Un astfel de eveniment neplăcut poate duce și la anumite stări neplăcute din partea locatarilor, mai exact aceștia pot experimenta diferite stări  de amețeală, greață sau durere de cap. Cea mai comună cauză pentru o astfel de scurgere de gaze este deoarece aparatul de gaz este montat greșit sau necorespunzător, însă este posibil și ca țevile de gaze sau contorul să fie defecte sau să aibă anumite defecte.

Pentru a menține instalația de gaze cât mai eficientă atunci este recomandat să fie verificată o dată la doi ani de către o firmă autorizată de instalații gaze și să instalăm un senzor de detecție pentru a ne avertiza dacă există scurgeri de gaze.

Citește și: Explozia din Călimănești s-a simțit ,,ca un cutremur''. Ce au făcut victimele, aflate în culmea disperării

 

Taguri: