6 sfaturi de îngrijire a animalului de companie în această primăvară

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 mar 2024, 10:48

Primăvara oferă o mulțime de beneficii - de la aer proaspăt și soare, la iarbă verde și mirosuri plăcute - dar poate, de asemenea, să aducă unele potențiale pericole în mediul animalului tău de companie.

Unele dintre aceste pericole potențiale pot fi ușor de ameliorat, cum ar fi alergiile sezoniere, în timp ce altele ar putea pune viața în pericol, cum ar fi cazul în care câinele tău intră în contact cu îngrășământul pentru iarbă. Chiar și unele elemente de interior, cum ar fi florile proaspăt tăiate și produsele de curățenie, ar putea fi potențial dăunătoare pentru animalul tău de companie.

Mirela Boca, medic veterinar în cadrul JoyVet - cabinet veterinar Bucuresti, ne prezintă aceste pericole potențiale și ne spune cum să fim în siguranță cu animalul nostru primăvara aceasta.

1. Depozitează îngrășămintele și produsele pentru iarbă departe de animale

Sigilează îngrășămintele, erbicidele și alte recipiente pentru îngrijirea gazonului și ține-le departe de accesul animalelor de companie. Consumul acestor produse ar putea duce la dureri de stomac, vărsături sau diaree. Contactează-ți medicul veterinar în cazul în care crezi că animalul tău de companie a ingerat oricare dintre aceste substanțe chimice.

Animalele de companie sensibile care ating reziduuri de îngrășământ pe lăbuțe pot avea iritații ale pielii sau mici tulburări de stomac dacă își ling labele, dar aceste simptome se rezolvă de obicei de la sine.

2. Fii la curent cu prevenirea puricilor și căpușelor

Ține animalul de companie la zi cu medicația de prevenire a puricilor, căpușelor și viermilor în această primăvară. Locația, starea de sănătate a animalului și ușurința de administrare joacă un rol important în alegerea medicației potrivite pentru animalul tău de companie, așa că dr. Boca îți recomandă să discuți opțiunile cu medicul veterinar. Multe produse împotriva căpușelor ucid dăunătorul înainte ca acesta să poată transmite Lyme sau alte boli, însă ar trebui totuși să elimini căpușa cât de curând posibil. Periază bine animalele de companie după perioade îndelungate de timp petrecute afară, în special în zonele foarte împădurite sau cu tufișuri.

3. Ține crinii departe de pisici

Întreaga plantă de crin este extrem de toxică pentru pisici și poate provoca insuficiență renală, convulsii și chiar moartea. Crinii sunt adesea prezenți în aranjamentele florale în preajma sărbătorilor de primăvară, cum ar fi Paștele și Ziua Mamei, așa că, dacă ai o pisică ce are obiceiul de a mesteca plante, ar trebui să ții crinii departe de casa și grădina ta, pentru siguranța pisicii.

4. Cunoaște plantele de exterior

Pe măsură ce începi amenajările grădinii și grădinăritul, trebuie să fii conștient de plantele și copacii de exterior care sunt toxici pentru animale. Fii atent la tisa japoneză, care conține toxine ce pot provoca probleme legate de ritmul cardiac și tensiunea arterială în cazul în care este ingerată, precum și la bulbii de narcise, lalele și alte flori. Aceștia pot provoca probleme de stomac sau de obstrucție dacă sunt dezgropate și consumate. Dacă nu ești sigur dacă o anumită plantă este sigură pentru animalele tale de companie, consultă medicul veterinar.

5. Fii atent la albine

Gravitatea unei înțepături de albine depinde în mare parte de locul în care este înțepat animalul de companie. O înțepătură pe labuță, pe picior sau pe altă parte a corpului, cel mai probabil nu va cauza probleme majore. O înțepătură pe față, pe de altă parte, ar putea fi mai gravă. Dacă suspectezi că animalul tău de companie a fost înțepat de o albină, sună imediat medicul veterinar și monitorizează-ți animalul pentru semnele unei reacții alergice.

6. Pastrează produsele de curățenie la distanță

Dacă familia ta plănuiește să se ocupe de curățenia de primăvară, trebuie să te gândești bine unde depozitezi produsele de curățenie și substanțele chimice. Multe produse de curățare care sunt diluate, cum ar fi un spray multifuncțional sau un produs de curățare a blatului, ar putea provoca tulburări de stomac. Cu toate acestea, detergenții mai concentrați și mai puternici ar putea duce la probleme mai grave, inclusiv ulcere bucale și esofagiene.

Ține toate produsele de curățare departe de animalele de companie și ține animalele departe de orice zonă proaspăt curățată până când produsele s-au uscat. Dacă animalul tău de companie intră în contact cu un produs de curățare pe care nu ar trebui să îl atingă, contactează-ți urgent medicul veterinar.