6 sfaturi pentru pensionari: Cum vă puteți menține activi și după ce ați ieșit la pensie?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 mai 2024, 02:35

Sfaturi pentru a vă menține activi chiar și după ce ieșiți la pensie.

Sursa: pexels.com

Sfaturi pentru a vă menține activi chiar și după ce ieșiți la pensie.

Multe dintre persoanele care ies la pensie nu prea știu ce să facă cu timpul liber. Noi vă oferim câteva idei pentru a vă menține mereu activi.

Șase sfaturi pentru a vă menține activi chiar și după ce ați ieșit la pensie

După ce au ieșit la pensie, românii reușesc să obțină timpul, pe care îl lucrau la serviciu, pentru ei, dar din păcate mulți dintre aceștia nu știu cum să îl valorifice. Ideal ar fi să mențineți volumul de activități fizice ridicat pentru a putea reduce riscurile pentru sănătate, dar și pentru a vă putea menține în formă.

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă mențineți în formă pentru mai mult timp.

Citește și: Simți că relația voastră a devenit prea monotonă? Iată 3 activități care vă vor ajuta să ieșiți din această situație!

Consumați doar alimente sănătoase

Ar fi bine să evitați pe cât de mult posibil alimentele procesate. Se știe că mâncatul sănătos susține atât sănătatea fizică cât și cea mentală. Majoritatea avem nevoie, pe măsură ce înaintăm în vârstă, de o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a ne stabiliza nivelul de energie și pentru a ne întări sistemul imunitar. Ideal ar fi să consumați alimente integrale, puțin procesate, cum ar fi fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă, proteine ​​și lactate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Acest lucru nu ar trebui să devină o povară ci un stil de viață pentru majoritatea persoanelor, indiferent de vârstă.

Faceți exerciții fizice

Pentru a face mișcare nu contează vârsta. Acest lucru nu ar trebui să fie un impediment pentru nimeni. Totuși, este bine de știut că odată cu trecerea anilor se accelerează pierderea masei musculare și osoase.

Înotul, dansul, exerciții de pilates sau chiar și mersul pe jos vă pot oferi mai multă energie, dar în același timp vă ajută să vă mențineți mintea mai ascuțită.

Stimulați-vă creierul

Cu cât îmbătrânim memoria noastră devine tot mai greoaie. De aceea, este bine să citiți, faceți puzzle-uri, urmăriți un nou hobby sau învățați o nouă abilitate. Dacă vă place să îngrijiți o grădină, transformați-o într-un antrenament pentru mobilitate.

Multe dintre persoanele care ies la pensie nu prea știu ce să facă cu timpul liber.
[Sursa: pexels.com]

Socializați mai mult

Ieșiți cât mai mult, luați parte la cluburi de carte, cluburi de scris, cluburi de dans sau joacă sau participați la adunări sociale. Așa veți cunoaște oameni noi și vă veți completa pensionarea cu experiențe noi, dar vă va ajuta și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.

Reduceți consumul de alcool

Consumul de alcool poate prezenta noi riscuri, cu trecerea timpului. Poate duce la un risc crescut de cădere, cancer, boli hepatice și chiar mortalitate timpurie. Deși moderația este acceptabilă, consumul intens nu ar trebui să fie un criteriu.

Citește și: 4 pași simpli pentru a reduce stresul și cum ți se va schimba viața după ce le pui în aplicare

Luați-vă un animal de companie

Un animal de companie vă poate menține ocupați, mai ales un câine. Acesta vă ajută să vă mențineți în formă, dar și sănătoși. Astfel, veți fi nevoiți să ieșiți mai des din casă, pentru a scoate animalul la plimbare, iar acest lucru vă va menține activi.

Totodată, animalul vă poate oferi un sprijin, o securitate, care devine un factor important în această vârstă.

Tot ce contează, după vârsta pensionării este să rămâneți activi, iar dacă sunteți pregătiți pentru asta, tranziția poate fi destul de ușoară și poate duce la o viață sănătoasă.