Zile libere legale în 2023: 6 și 7 ianuarie incluse în lista liberelor legale începând din 2024

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 feb 2023, 14:02

6 și 7 ianuarie nu vor fi zile libere legale în anul 2023

Sursa: Unsplash

Deși există două proiecte de lege care își doresc ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie zile libere legale, șansele ca aceste zile să fie incluse pe lista liberelor legale în 2023 sunt nule. Care este explicația?

UPDATE 15 februarie 2023. Românii vor avea încă două zile libere, după ce legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Boboteaza și Sf. Ioan (6 ianuarie și 7 ianuarie) au fost declarate sărbători legale în care nu se lucrează, potrivit unei legi adoptate miercuri, iar Marcel Ciolacu este unul dintre inițiatori.

Autoritățile au dorit să extindă numărul zilelor libere legale la 17 în anul 2023, astfel că pe lângă cele 15 zile deja existente să mai fie alte 2, mai exact zilele de 6 și 7 ianuarie. Care

este motivul pentru care măsura nu se va aplica din 2023?

Zile libere legale 2023. De ce 6 și 7 ianuarie nu vor fi zile libere în 2023

În prezent, două propuneri legislative care prevăd ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere se află la Camera Deputaților, însă șansele ca acestea să intre în vigoare sunt nule.

Primul proiect de lege este cel prin care autoritățile au propus ca 6 ianuarie, ziua de Bobotează, să fie inclusă pe lista liberelor legale. Propunerea a fost făcută în luna martie a anului 2022, iar în luna mai a aceluiași an a obținut votul Senatului, urmând ca în septembrie să treacă și de deputați.

Cea de-a doua propunere, cea care presupunea ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie zile libere legale din 2023 a fost înregistrată la Senat în luna septembrie și adoptată tacit în decembrie, având în vedere că nu a fost

dezbătută și votată în termenul legal. Autoritățile au motivat că este nevoie ca ziua de 6 ianuarie să fie liberă pentru că românii sărbătoresc Bobotează, iar pe 7 ianuarie este Sfântul Ion, o zi în care foarte multe persoane își serbează onomastica. Acest proiect de lege se află la comisiile Camerei Deputaților, iar primul proiect de lege nu a intrat pe ordinea de zi a unei ședințe de plen, astfel că sunt șanse slabe ca cele două proiecte să se aplice din 2023. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Practic, numărul de zile rămase până la finalul acestui an nu permite că cele două propuneri să intre în vigoare, având în vedere că sunt mai mulți pași care trebuie urmați din punct de vedere legislativ. Conform avocatnet.ro, pentru ca proiectele să intre în vigoare este nevoie ca deputații să se reunească pentru a vota cele două propuneri, lucru imposibil, ținând cont de faptul că începând cu data de 23 decembrie începe

vacanța parlamentară. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar reuni pentru a vota propunerile, acestea ar trebui depuse la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, loc unde ar trebui să stea 2 zile pentru propunerea legată de data de 6 ianuarie și 5 zile pentru zilele de 6 și 7 ianuarie. În cazul în care se constată că propunerile sunt constituționale, acestea merg spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, după care trebuie publicate în Monitorul Oficial, intrând în vigoare în a treia zi după publicare.

Astfel, având în vedere timpul rămas până pe data de 6 ianuarie, șansele ca cele două zile, 6 și 7 ianuarie, să fie libere în 2023 sunt nule. Cu toate acestea, cele două sărbători ar putea fi incluse pe lista liberelor legale în anul 2024, asta dacă vor urma parcursul legislativ.

Citește și: Când pică Crăciunul în 2023. Iată când vor sărbători românii Nașterea Domnului anul viitor și de câte zile libere vor beneficia

Care sunt zilele libere legale în 2023? 

În anul 2023, românii beneficiază de 15 zile libere legale. Dintre acestea, 9 sunt sărbători religioase, iar restul sunt sărbători naționale. În 2023, 12 dintre cele 15 zile libere legale pică în cursul săptămânii, iar restul în weekend. Iată care sunt zilele libere legale în anul ce vine, dar și în ce zile ale săptămânii pică:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Citește și: Zile libere ianuarie 2023. Câte zile libere legale vor avea angajații în prima lună din 2023

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.