Fotografiile sunt metode excelente de a imortaliza momentele speciale, însă aceste momente sunt unice și e greu să le surprinzi la justa lor valoare. O fotografie bună înseamnă să capturezi acea imagine care spune o poveste, care nu e neapărat pregătită sau repetată și care, mai presus decât orice, capătă o anume însemnătate. Dacă ești așadar în căutarea unor trucuri care să te ajute să realizezi cele mai inedite poze, iată ce ar trebui să ai în vedere.
Investește într-un aparat foto de calitate
Oricât de bună ar fi camera telefonului tău, aceasta va avea anumite limitări în ceea ce privește felul în care va surprinde și va reda imaginea. Pentru a fi sigur că pozele tale ies așa cum ți-ai dori caută un aparat foto care să satisfacă cerințele tale. Poți arunca o privire pe https://www.f64.ro/aparate-foto/aparate-foto-dslr pentru a alege un model care să te ajute și cu care să te obișnuiești de-a lungul timpului, în timp ce exersezi în arta fotografică.
Optează pentru fotografii făcute la lumină naturală
Lumina naturală este vitală pentru a obține poze luminoase și culori cât mai apropiate de realitate. De aceea, dacă plănuiești o ședință foto, sau dacă vrei să realizezi fotografii cât mai reușite, încearcă să lucrezi dimineața sau să te poziționezi cu aparatul foto astfel încât lumina să cadă direct pe subiect.
În lipsa luminii naturale, poți opta pentru o lampă sau un ring light, care îți va oferi nivelul de intensitate al luminii dorit, dar și anumite tipuri de lumină (lumină rece, lumină caldă, neutru). Lampa însă are dezavantajul de a putea fi folosită în proiecte relativ mici, deoarece intensitatea luminii nu va fi foarte mare, spre exemplu, dacă vorbim despre un studio.
Folosește lumini reale în loc de filtre
Deși trăim în epoca filtrelor pe orice dispozitiv care pozează, este indicat să nu abuzezi de acestea. În loc de filtre, spre exemplu, poți folosi o ghirlandă luminoasă pe care să o poziționezi în spatele subiectului pozei. Vei obține un efect delicat și foarte estetic, care va înfrumuseța poza, dar care nu va fi vizibil în totalitate, mai ales dacă vei focaliza obiectivul spre subiect. Pentru a exemplifica cât mai bine, dacă urmăriți majoritatea fotografiilor de la ședințele foto de Crăciun, veți putea distinge luminițele reale de filtrele aplicate direct pe poză.
Optează pentru un fundal
Dacă alegi să faci poze în studio, nu alege un perete alb pentru ele. În funcție de specificul pozelor poți alege o multitudine de fundaluri pe care să le folosești și care au un efect grozav la nivel de estică a pozei. Fie că alegi un fundal profesional sau fie că vei alege un fundal handmade, este important să ai în vedere cromatica, atât la nivel de ansamblu, cât și punctual, la nivelul îmbinării fiecărui element de decor.
Nu face poze de la distanțe foarte mici
Uneori pozele făcute prea aproape de subiect au tendința de a scoate în evidență lucruri care nu arată bine. Din acest motiv, stabilește-ți o distanță convenabilă, astfel încât să poți încadra perfect subiectul pozei. Nu poza doar capul, sau doar trunchiul și încearcă să nu segmentezi nici picioarele. O poză completă și corectă este aceea care afișează imaginea cu detalii, completă, ca o poveste spusă până la capăt.
Fii creativ! Folosește cât mai multe elemente de decor
Uneori este indicat să apelezi la lucrurile din jurul tău pentru a obține efectele dorite. Sticla, apa, sau chiar o simplă perdea pot fi lucruri cu adevărat utile pentru fotografiile pe care le realizezi, deoarece îți oferă posibilitatea de a le exploata caracteristicile.
Fii mobil
Nu te teme să îngenunchezi atunci când faci o poză. Fii îndrăzneț și surprinde pozele dorite, chiar dacă acestea presupun un efort. Vei vedea că aceste eforturi vor fi răsplătite tocmai prin numărul mare de aprecieri pe care portofoliul tău de poze îl va primi.