6500 oameni au murit pentru Cupa Mondiala din Qatar! Chiar asa e?

Author: Bogdan Frațilă

Numărul presupuselor decese legate de Cupa Mondială de fotbal din Qatar variază în funcție de definiție. O cifră concretă este imposibil de determinat?

Sursa: PixaBay

Numărul presupuselor decese legate de Cupa Mondială de fotbal din Qatar variază în funcție de definiție. O cifră concretă este imposibil de determinat?

Numărul presupuselor decese legate de Cupa Mondială de fotbal din Qatar variază în funcție de definiție. O cifră concretă este imposibil de determinat, însă unele cifre s-au răspândit mai mult decât altele. Ne întreabăm: cum și de ce?

În rapoartele și criticile privind situația drepturilor omului în Qatar înaintea Cupei Mondiale, două cifre referitoare la presupusele decese ale lucrătorilor migranți în statul din Golf au fost deosebit de răspândite: cele 6 500 raportate și cifra de 15 000 obținută de Amnesty International din statisticile oficiale din Qatar. Proveniența și veridicitatea acestor cifre au fost investigate, precum și definițiile pe care se bazează, în cadrul unei verificări cuprinzătoare a faptelor, dar, în multe privințe, răul a fost deja făcut, indiferent de situație. Aceste cifre au intrat de mult timp în dezbaterea publică principală și au colorat perspectivele asupra Qatarului și a Cupei Mondiale, cel puțin în Europa și în lumea occidentală, în ciuda faptului că nu sunt neapărat exacte sau cel puțin au fost scoase din context.

Cum și de ce s-a întâmplat acest lucru?

Numărul presupuselor decese legate de Cupa Mondială de fotbal din Qatar variază în funcție de definiție. O cifră concretă este imposibil de determinat?
[Sursa: PixaBay]

Incendiul din social media

Poate că cea mai notorie cifră este cea de 6.500 - sau, mai exact, 6.751- o cifră calculată de reputatul cotidian britanic The Guardian și publicată în februarie 2021, inițial sub titlul: "Dezvăluit: 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar, în timp ce acesta se pregătește pentru Cupa Mondială", revizuită ulterior în: "6.500 de lucrători migranți au murit în Qatar de când a fost acordată Cupa Mondială".

Potrivit analizei efectuate de Marc Owen Jones, cercetător și expert în dezinformarea prin rețelele de socializare din Orientul Mijlociu, cu sediul în Qatar, acest articol nu numai că a devenit cel mai distribuit articol în limba engleză de pe

Twitter referitor la Cupa Mondială din 2022, dar a dus și la faptul că cifra "6.500" a fost twittată în legătură cu termenul "Qatar" de peste 400.000 de ori, începând cu octombrie 2022. Verificarea faptelor clarifică de unde provine cifra și la ce se referea și la ce nu se referea. Cu toate acestea, analiza lui Jones a constatat că, în decurs de 24 de ore, cifra de "6.500" a fost interpretată greșit și difuzată în engleză, spaniolă, franceză și olandeză ca referindu-se în mod explicit la decese pe "șantierele de construcție ale Cupei Mondiale".

Pentru Jones, acest lucru poate fi explicat parțial prin tropiile din mass-media occidentale care au relatat despre Qatar și Golf în ultimii ani.

"Începând cu 2010, a existat o narațiune consistentă despre abuzurile de muncă din Qatar și din regiunea extinsă a Golfului, care, în mod evident, au loc. Este o problemă foarte reală", a povestit el.

"Dar a însemnat că, atunci când a venit vorba de cifra de 6.500, oamenii au fost oarecum pregătiți să fie receptivi la aceasta. Iar atunci când o menționezi în contextul Cupei Mondiale, oamenii presupun că trebuie să fie legată de stadion".

Numărul presupuselor decese legate de Cupa Mondială de fotbal din Qatar variază în funcție de definiție. O cifră concretă este imposibil de determinat?
[Sursa: PixaBay]

Dezinformare determinată de rasism?

Răspunsul Qatarului însuși la cifrele citate pe scară largă a fost adesea acela de a acuza presa occidentală și, în general, suporterii de fotbal occidentali de orientalism și islamofobie. Explică acest lucru măsura în care s-au răspândit aceste cifre?

"Cred că există un element în acest sens", este de părere Jones. "Un principiu cheie al orientalismului este credința că lumea non-occidentală sau non-europeană este mai brutală și mai barbară. Așadar, dacă crezi că există un element de brutalitate în acea regiune, este mai probabil să fii mai receptiv să crezi că aceste cifre sunt credibile".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

McGeehan nu contestă faptul că orientalismul și rasismul există în lumea occidentală și în mass-media, dar consideră că astfel de acuzații nu fac decât să distragă atenția de la problemele reale.

"Cred că este o linie absurdă lansată de academicienii din Qatar, iar acum și de autoritățile qatareze însele", spune el. "Există orientalism și islamofobie în Occident? Bineînțeles că există. Se infiltrează acesta în reflectarea Cupei Mondiale sub forma unor stereotipuri problematice? Da, așa este.

"Dar nu ar trebui să distragă atenția de la criticile valide și de la o mare parte din jurnalismul despre Qatar, care, din experiența mea, a fost foarte bun și foarte nuanțat, din partea unor oameni care încearcă cu adevărat să înțeleagă problemele."

Numărul presupuselor decese legate de Cupa Mondială de fotbal din Qatar variază în funcție de definiție. O cifră concretă este imposibil de determinat?
[Sursa: PixaBay]

Cupa Mondială de iarnă nu este o critică validă

O astfel de critică la adresa suporterilor europeni de fotbal este la fel de deplasată- mai ales în Germania, unde protestele împotriva Cupei Mondiale din Qatar au fost conduse de grupuri de fani și inițiative care își au rădăcinile în lupta împotriva rasismului și a discriminării. Cu toate acestea, potrivit lui Nadim Rai, un expert siriano-german în fotbalul din Orientul Mijlociu și în cultura fanilor, care a luat cuvântul la un recent eveniment de discuții organizat de Muzeul german al sportului și al Jocurilor Olimpice din Köln, depinde de argumentele folosite.

"Când oamenii din Europa spun că problema este că Cupa Mondială este iarna sau că vor trebui să urmărească meciurile în piețele de Crăciun, nu este un argument valabil", a spus el. El a adăugat că mass-media din lumea arabă preia adesea astfel de argumente și le prezintă drept dovezi de rasism și islamofobie.

Citește și: S-a interzis berea la Cupa Mondiala din Qatar! Ce se intampla?

Citește și: Politicienii germani critică Cupa Mondială din Qatar

Citește și: Top 3 fotbaliști din lume în clasamentul 2022