7 Caracteristici vestigiale ale corpului uman

Autor: Bogdan Frațilă

Vestigiile sunt rămășițe ale istoriei evoluției - "amprente" sau "urme", traduse din latinescul vestigial. Toate speciile posedă trăsături vestigiale

Sursa: PixaBay

Vestigiile sunt rămășițe ale istoriei evoluției - "amprente" sau "urme", traduse din latinescul vestigial. Toate speciile posedă trăsături vestigiale

Vestigiile sunt rămășițe ale istoriei evoluției- "amprente" sau "urme", traduse din latinescul vestigial. Toate speciile posedă trăsături vestigiale, care variază de la cele anatomice la cele fiziologice și comportamentale. La om apar peste 100 de anomalii vestigiale. Următoarea listă explorează 7 dintre ele.

Reflexul de apucare palmară

Reflexul de apucare palmară este un comportament caracteristic sugarilor umani, care se dezvoltă încă de la vârsta gestațională de 16 săptămâni, când fătul începe să apuce cordonul ombilical în uterul mamei.

Cercetările timpurii au constatat că nou-născuții umani, bazându-se pe reflexul de prindere, își puteau menține propria greutate timp de cel puțin 10 secunde atunci când erau agățați de mâini de o bară orizontală. Prin comparație, bebelușii maimuțe, care posedă un comportament similar de prindere involuntară, puteau să stea agățați de o singură mână mai mult de o jumătate de oră. Reflexul este esențial pentru puii de maimuță, permițându-le să se agațe de blana corpului mamei.
Dar oamenii, care au evoluat de la o existență arboricolă și au pierdut acoperirea de blană de pe corp, probabil că nu mai au nevoie de această apucare puternică. De obicei, sugarii umani încep să piardă acest reflex în jurul vârstei de trei luni. În ciuda puterii sale diminuate și a pierderii sale la începutul copilăriei, unii cercetători cred că reflexul de prindere poate păstra funcții importante la om.

Coada

În a șasea săptămână de gestație, embrionul uman posedă o coadă, completată cu mai multe vertebre. Cu toate acestea, în următoarele două săptămâni de dezvoltare, coada dispare și, în timp, vertebrele fuzionează pentru a forma coccisul, sau coada, la adult. Oamenii și rudele lor maimuțe se disting de alte grupuri de primate în parte prin lipsa cozii, deși nu este clar de ce maimuțele și-au pierdut coada.

În rare ocazii, un copil uman se naște cu o coadă vestigială. În literatura medicală modernă, astfel de cozi sunt lipsite de vertebre și, de obicei, sunt inofensive, deși unele sunt asociate cu spina bifida (imposibilitatea vertebrelor de a cuprinde complet măduva spinării). Cozile la sugarii umani sunt de obicei îndepărtate prin intervenție chirurgicală fără complicații.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dinții de minte

Pe măsură ce specia umană a migrat din Africa, a ajuns să populeze o varietate de habitate și, în cele din urmă, s-au dezvoltat civilizații umane. Coincident cu aceste evenimente a avut loc o schimbare a dietei umane către consumul de alimente moi și procesate, ceea ce a eliminat treptat nevoia de maxilare mari și puternice. Odată cu reducerea dimensiunii maxilarului uman, molarii- în special cei trei molari, sau măselele de minte- au devenit foarte predispuși la impactare.

Din ce în ce mai mult, măselele de minte sunt absente congenital. În consecință, ele sunt considerate în prezent o caracteristică vestigială a corpului uman.

Membrana nictită

Plica semilunară este un pliu de conjunctivă din colțul interior al ochiului uman. Asemănarea sa cu membrana nicitantă, sau a treia pleoapă, a altor animale a dus la ideea că ar putea fi vestigiul unei astfel de structuri, care face încă parte din ochi la unele primate, inclusiv la gorile. Totuși, la cimpanzeu- una dintre cele mai apropiate rude ale speciei umane- plica semilunară pare să fie, de asemenea, vestigială. Funcția membranei nictitante la multe animale este de protecție- de exemplu, menține ochiul curat și umed sau ascunde irisul de prădători. La unele specii, membrana este suficient de transparentă pentru a permite vederea atunci când se află sub pământ sau sub apă. Deși motivul pierderii membranei nictitante la om nu este clar, este posibil ca schimbările în habitat și în fiziologia ochiului să fi făcut ca acest țesut să devină inutil.

Mușchii auriculari

Mușchii auriculari, sau extrinseci, ai urechii umane includ mușchiul auricular anterior, mușchiul auricular superior și mușchiul auricular posterior. Împreună, aceștia controlează pavilionul urechii, sau partea vizibilă a urechii. La multe mamifere, mișcările urechii produse de mușchii auriculari joacă un rol în localizarea sunetelor și în exprimarea emoțiilor, dar la om, mușchii sunt considerați nefuncționali. Darwin a propus ca oamenii să capteze eficient sunetele prin poziționarea capului pentru a le recepționa, compensând astfel pierderea sau eliminând necesitatea mușchilor auriculari. Cu toate acestea, prin eforturi repetate, oamenii își pot recăpăta o anumită capacitate de a mișca urechile.

Mușchiul Palmaris Longus

Cercetările au indicat faptul că palmaris longus, o bandă subțire de mușchi care se întinde între încheietura mâinii și cot, este absent de la ambele brațe la aproximativ 10% dintre oameni. Se presupune că mușchiul funcționa la prindere, existând unele speculații că avea o importanță deosebită pentru agățat. Cu toate acestea, la oamenii moderni, absența mușchiului nu are niciun impact asupra forței de prindere. În prezent, mușchiul palmar lung este recoltat în mod obișnuit ca sursă de țesut pentru grefele de tendon în chirurgia reconstructivă.

Mușchiul Pyramidalis

Mușchiul pyramidalis este un mușchi pereche, de formă triunghiulară, care, atunci când este prezent, este situat în partea inferioară a abdomenului între mușchiul și teaca musculară a mușchiului drept abdominal. Mușchii piramidali variază ca mărime și ca număr- unele persoane având doi, unul sau niciunul. Aceștia pot servi la contracția liniei albe, o activitate considerată irelevantă pentru funcția mușchilor abdominali. Cercetătorii au estimat că unul sau ambii mușchi pyramidalis sunt prezenți la aproximativ 80 la sută din populația umană.

Citește și: Cine nu ar trebuie să consume carne de porc de Crăciun? Avertismentul medicilor

Citește și: Casa iubirii: Mihaela și Cosmin, prima întâlnire romantică! Aventura de la patinoar le-a dat amândurora palpitații! Iată cum a reacționat Julia

Citește și: Horoscop de weekend pentru 23-24 decembrie 2023: Iată cum se pregătesc nativii zodiilor de Crăciun