7 citate celebre de Neagu Djuvara. ,,Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă”

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 oct 2023, 04:00

,,Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă”

Sursa: Facebook Neagu Djuvara

Neagu Djuvara s-a stins din viață în urmă cu 5 ani, iar în urma sa a lăsat numeroase citate celebre.

Neagu Djuvara a fost un cunoscut filosof și istoric, ce a lăsat în urma sa numeroase citate celebre.

Citește și: 10 citate pline de înțelepciune rostite de Papa Francisc

Citate celebre de Neagu Djuvara

,,Speram că salvarea noastră va veni în 4-5 ani. Şi a venit după patruzeci şi cinci de ani! Aşa este istoria.

Lucrează în lungă durată, iar destinele individuale sunt strivite fără milă”

,,Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă”

,,Câteva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă. ”

,,Ambiţia mă ţine tânăr. Din nefericire, nu poţi recomandă cuiva să fie ambiţios, pentru că asta e o trăsătură pe care o ai sau nu o ai.

Dar ca să faci ceva în viaţa e musai să fii ambiţios, să vrei să faci ceva, altfel te prăbușești psihic. ”

,,Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveștile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri.

,,Aş fi preferat să am soarta lui Van Gogh, căruia nu i s-a cumpărat aproape niciun tablou cât a trăit şi acum e unul dintre cei mai bine vânduţi pictori din lume. ”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

,,Câteva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă.

Citește și: 10 citate celebre de Constantin Noica. Acesta a primit Premiul Herder după deces

Filosoful român s-a stins din viață pe 25 ianuarie 2018

Neagu Djuvara, istoric și filosof, s-a stins din viață la data de 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani. Acesta a murit la spital, după ce a stat internat ceva timp internat în spital, în urma unei pneumonii.

Filosoful a fost unul dintre ultimii aristocrați ai țării noastre. Neagu Djuvara s-a născut în timpul Primului Război Mondial, la data de 18 august 1916, urmând ca la cel de-al doilea să fie pe front, iar întreaga sa viață s-a plimbat din loc în loc. Acesta a făcut școala la unele dintre cele mai renumite universități din Paris, a stat în exil timp de 45 de ani, după care s-a întors în țara pe care a iubit-o, căreia i-a dorit mereu o istorie mai puțin zbuciumată.

În anul 2016, Neagu Djuvara a fost decorat pentru întreaga sa activitate, de către președintele Klaus Iohannis cu Steaua României.

Filosoful a povestit care a fost secretul longevității sale. „Unii îmbătrânim de tineri, alții rămânem copilăroși. Am văzut oameni tineri care, atunci când nu au mai avut scopuri, au îmbătrânit brusc. Mă-ntrebi şi dumneata care e secretul longevităţii? Uite, îţi dau un răspuns autentic, afară de faptul că genele contează foarte mult. De la vârsta de 17 ani, când am ieşit de la internat, până acum, când am 100 de ani, în fiecare zi, dimineaţa şi seara, mă fricţionez avec le gant de crin (n.r. – cu mănuşa din păr de cal). Se plânge Gabriel Liiceanu că a încercat şi el şi n-a reuşit, şi-a însângerat spinarea. E făcută din păr de cal. Din coamă şi coadă de cal. Ai grijă că ustură teribil!“, a povestit acesta pentru adevărul.ro.

Citește și: 20 de citate înțelepte care te vor face să gândești dintr-o altă perspectivă

Surse: Facebook Neagu Djuvarabooknation.ro, stirileprotv.ro