7 greseli de incepator. Ce ai putea pati inainte de Craciun

Editor: Alexandra Dragos Autor: B.M.
Actualizat: 14 iul 2022, 22:35

Suntem din ce in ce mai aproape de sezonul rece, iar daca ti-ai propus sa-ti renovezi locuinta, ar trebui sa te grabesti: vremea este, deja, foarte capricioasa, iar in anumite regiuni din tara a nins pe arii extinse.

Cu toate acestea, cei mai multi dintre oamenii care isi transforma casa intr-un mic santier fac o serie de greseli care ii pot costa cateva mii de euro. Mai mult decat atat, comiterea unor astfel de greseli va intarzia foarte mult lucrarile, iar Craciunul ii va gasi cu intreaga casa transformata intr-un santier.

Iata ce nu trebuie sa faci, daca vrei sa ai parte de Sarbatori linistite, intr-o locuinta renovata si confortabila:

1.

O pregatire precara

O renovare de calitate presupune o ampla pregatire si un plan detaliat, care te va ajuta sa nu depasesti bugetul si timpul alocat lucrarilor. Daca acestea sunt realizate de o firma de constructii, incheie un acord foarte specific, in scris, inainte de inceperea lucrarilor de renovare, in care sa specifici tot ceea ce tine de bani, de calitatea materialelor si de termenul de executie.


2. Cumperi inainte sa planifici lucrarile

Nu cumpara materialele de constructie si alte obiecte pe care ti le doresti pentru confortul tau inainte ca toate masuratorile sa fie facute si verificate cu atentie. Magazinele online pot fi foarte tentante, insa, spre exemplu, marea promotie la o masina de spalat cu incarcare frontala ti-ar putea da multe batai de cap, daca tu ai loc doar pentru o masina de spalat cu incarcare verticala.


3. Nu iei in calcul cheltuielile neprevazute

Daca te ocupi personal de renovarea locuintei, adauga la bugetul pe care doresti sa il aloci inca 10-15% din suma, pentru a putea gestiona aparitia unor situatii neprevazute. Cu toate acestea, nu putine sunt situatiile in care proprietarii isi doresc sa zugraveasca doar o singura camera si ajung sa transforme intreaga casa in santier. Trebuie sa te asiguri ca ai intotdeauna la dispozitie o suma de bani „de avarie”.
Iar daca toate calculele tale sunt date peste cap, nu trebuie sa intri in panica. Multe banci ofera imprumuturi rapide, fara adeverinta de salariu sau girant, iar la Provident poti calcula online dobanda aferenta sumei pe care doresti sa o imprumuti, iar banii iti vin acasa in doar 24 de ore.

4. Cumperi materiale de proasta calitate

Atunci cand bugetul dedicat renovarii se subtiaza, ai putea avea tendinta de a cumpara lucruri ieftine si de proasta calitate, doar pentru a incheia lucrarile intr-un timp cat mai scurt.
Aceasta ar putea fi marea ta greseala. Materialele de proasta calitate se uzeaza mult mai repede si se pot defecta chiar in perioada in care renovezi, punandu-te in situatia de a cumpara altele noi si de a cheltui mai multi bani decat ai fi dat pe produse premium.

5. Ignori problemele

Chiar daca ti-ai propus o renovare „de suprafata” a locuintei si vrei doar sa zugravesti, exista mari sanse sa ai o surpriza neplacuta, mai ales intr-o locuinta veche.
Daca instalatia electrica iti face probleme, schimb-o in totalitate, apoi zugraveste. In caz contrar, daca instalatia electrica se defecteaza, vei sparge din nou peretii pentru a remedia o problema care putea fi rezolvata inca de la inceput.

6. O iei pe scurtatura


Atunci cand intri in criza de timp, ai putea avea tendinta de a alege, in detrimentul calitatii, variantele care iti ocupa cel mai putin timp. Insa fiecare rabat de la calitate inseamna o durata de viata mai scurta pentru materiale si pentru lucrarile efectuate, precum si riscul aparitiei unor complicatii legate de planificarea superficiala a detaliilor. Aminteste-ti ca nu conteaza cat de incet lucrezi, atat timp cand calitatea primeaza.

7. Apelezi la „carpaci”

Nu apela niciodata la prieteni care „se pricep”, care se considera buni la toate si a caror experienta in domeniul constructiilor este minima. Atunci cand vine vorba despre reteaua electrica sau despre instalatiile sanitare, apeleaza la un profesionist. Desi pretul manoperei va creste, vei avea siguranta ca, la final, te vei bucura de o lucrare rezistenta si de calitate. In plus, nu uita ca, in cazul instalatiei electrice, in joc este siguranta ta si a familiei tale.

Foto: pixabay.com.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

 

Taguri: