7 greseli pe care le faci cand gatesti ciuperci

Author: B.M.
ciuperci

Ce greseli faci atunci cand gatesti ciuperci. 7 gafe care strica gustul si compozitia ciupercilor.

Ciupercile sunt considerate a fi un aliment minune, iar studiile recente sugereaza ca pot fi incadrate chiar in categoria super alimentelor, alaturi de broccoli si afine.

Ciupercile sunt extrem de bogate in minerale si vitamine esentiale, precum precum vitaminele B1, B2, B3, B6, potasiu, cupru sau fier. Datorita acestora, ciupercile au o multime beneficii pentru organismul uman.

Gatite incorect insa ciupercile isi pot pierde mare parte din proprietati. Iata ce greseli sa nu faci in bucatarie atunci cand gatesti ciuperci.

7 greseli pe care le faci atunci cand gatesti ciuperci

ciuperci

1. Speli ciupercile cu apa din abundenta

Atunci cand gatesti ciuperci, nu le mai spala cu apa din abundenta deoarece le vei umple de lichid.

Prin consistenta lor, ciupercile se comporta aproape ca un burete. Daca le vei gati imbibate cu apa gustul lor se va pierde, iar mancarea rezultata nu va mai fi la fel de gustoasa.

Este un mit faptul ca ciupercile trebuie spalate bine inainte de a fi gatite. Ele nu contin substante toxice pe suprafata lor, si oricum orice agent toxic dispare in urma gatirii la temperaturi inalte.

Cum trebuie sa procedezi de fapt: inainte de a gati ciupercile este suficient sa le stergi cu un prosop de hartie.

2. Tai ciupercile in doua sau mai multe bucati

Atunci cand gatesti ciupercile, nu le mai taia in doua bucati. Facand acest lucru sucul cu nutrienti esentiali se va scurge din ciuperci si, astfel, o mare parte dintre proprietatile lor se pierd.

In plus, ciupercile suculente sunt mult mai gustoase decat cele uscate.

Citeste si: Ciuperci pe pat de mămăligă. Cum să-ți impresionezi invitații în post

Citeste si: Supa crema de ciuperci: reteta rapida, gata in 30 de minute

Citeste si: Usturoi. De ce e bine sa consumi usturoi

3. Prajesti ciupercile in tigaie uscata

Nu mai praji ciupercile in tigaie uscata, deoarece mai mult ca sigur le vei arde foarte usor. Pierzi astfel substante nutritive iar gustul nu va fi desavarsit.

Cum trebuie sa procedezi de fapt: incearca sa gatesti ciupercile tot timpul in unt sau ulei de masline pentru a le potenta gustul si a le pastra proprietatile benefice.

4. Gatesti ciupercile la foc mic

Atunci cand gatesti ciuperci, nu le mai prepara la foc mic. Mare parte din compozitia ciupercilor este de fapt apa; cum am amintit mai sus, ciupercile au consistenta unui burete. In momentul in care le gatesti la foc mic nu faci decat sa le fierbi in suc propriu; isi vor pierde astfel din gust.

Pentru un rezultat 100% gustos incearca sa gatesti ciupercile la foc mare. In acest fel apa se va evapora foarte rapid din interiorul lor. Ciupercile isi vor pastra compozitia, gustul si consistenta si se vor rumeni frumos.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

5. Gatesti ciupercile in vas cu capac

In stransa legatura cu punctul de mai sus, incearca sa nu mai gatesti ciupercile intr-o oala sau cratita cu capac. Capacul va impiedica evaporarea apei, iar astfel ciupercile vor fierbe in suc propriu si isi vor pierde din gust.

Cum ar trebui sa procedezi: gateste ciupercile la foc iute fara capac. Vei observa ca se gatesc si mai rapid, vor arata mai bine in farfurie iar gustul lor va fi si mai bun.

6. Adaugi sare inainte de a le pune in tigaie

Nu adauga sare peste ciuperci inainte de a le gati. Nu vei face decat sa le storci de gust si de substantele nutritive care le fac atat de benefice pentru organism.

Cum ar trebui sa procedezi: adauga sare aproape de final. Vei avea astfel niste ciuperci gatite corect, cu un gust amplificat.

7. Depozitezi ciupercile in pungi sigilate sau stranse la gura

Nu mai tine ciupercile depozitate in pungi inchise, deoarece in foarte scurt timp isi vor schimba textura si vor deveni lipicioase, un lucru deloc placut.

Pentru a pastra ciupercile asa cum trebuie le poti tine in frigider intr-o punga de hartie, de exemplu, deschisa la gura, sau intr-un bol acoperit cu un servetel de hartie.

Citeste si: 10 greseli frecvente pe care le faci atunci cand fierbi paste

Ciuperci: ce beneficii au ciupercile gatite corect

ciuperci pleurotus

Gatite si consumate asa cum trebuie, ciupercile au o multime de beneficii pentru organismul uman.

Spre exemplu, poate area greu de crezut dar anumite tipuri de ciuperci pot actiona ca un medicament antiviral datorita lentinanului din compozitie, substanta care intareste si stimuleaza sistemul imunitar.

De asemenea, ciupercile sunt extrem de bogate in L-Ergothioneine, un antixoidant esential care protejeaza membranele celulelor si ADN-ul organismului.

Studiile au aratat ca ciupercile contin de 12 ori mai mult din acest antioxidant decat germenii de grau, de exemplu. Ciupercile pot scadea si riscul de cancer la san: scad simtitor sansele de dezvoltare a tumorilor mamare.

S-a demonstrat, de asemenea, ca ciupercile contin si o cantitate insemnata de potasiu, element care regleaza tensiunea arteriala.

Nu in ultimul rand, ciupercile sunt singurele alimente de origine non animala care contin vitamina D, o vitamina esentiala pentru organismul uman.

Ciupercile sunt extrem de benefice si pentru sportivi sau pentru cei care au o viata fizica activa: ciupercile sunt extrem de bogate in zinc, iar consumul regulat reduce considerabil senzatia de epuizare fizica si intelectuala.

Ciuperci: cand devin toxice ciupercile

Desi pot fi considerate un super aliment, ciupercile pot deveni toxice, daca sunt gatite sau consumate neadecvat.

Mai exact, in niciun caz nu trebuie sa consumati alcool dupa ce ati mancat o mancare bazata pe ciuperci. S-a demonstrat ca in prezenta alcoolului ciupercile devin extrem de toxice pentru organism.

De asemenea, nu gatiti ciupercile in vase de aluminiu sau vase cu smalt: compozitia lor va reactiona cu metalul iar la final ciupercile vor deveni toxice.

Atunci cand cumparati ciuperci evitati sa luati ciuperci batrane; contin o cantitate mai ridicata de substante toxice. Nu in ultimul rand, daca gatiti o mancare bazata pe ciuperci, nu o pastrati in frigider mai mult de 3 zile. Dupa ce sunt gatite, ciupercile devin un adevarat focar de bacterii si microbi.

Reteta de tocanita de ciuperci pleurotus

tocanita de ciuperci

Pentru a gati tocanita de ciuperci pleurotus aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: jumatate de kilogram de ciuperci pleurotus, 150 ml de ulei de masline, o ceapa, usturoi, sare, piper si patrunjel verde.

Se taie ceapa felii si se pune la calit intr-o tigaie incinsa, in care am adaugat in prealabil uleiul de masline. Cand ceapa capata o culoare maronie se adauga ciupercile pleurotus, usturoiul taiat marunt, o jumatate de cana de apa si boia. Se lasa 15- 20 de minute la fiert, dupa care se adauga sare dupa gust si patrunjelul tocat, dupa preferinte, fie mai marunt, fie mai mare.

Se amesteca, se inchide focul si se mai lasa 10 minute pe aragaz, pentru a se intrepatrunde aromele. Se serveste de preferat alaturi de mamaliguta calda cu branza.