Legumele congelate sunt extrem de populare in bucatarie si reprezinta o alegere buna pentru cei care nu au timp sa mearga in piata si sa cumpere legume proaspete. In plus, legumele congelate sunt disponibile pe toata perioada anului, inclusiv in sezonul rece, spre deosebire de legumele proaspete.
Un alt avantaj al lor este reprezentat de faptul ca sunt deja taiate si, de cele mai multe ori, prefierte.
Gatite insa incorect legumele isi pierd toate aceste avantaje si, de asemenea, scade si plusul de vitamine pe care il aduc in alimentatie.
Iata ce greseli sa nu faci atunci cand gatesti legume congelate.
Citeste si: Greseli pe care nu stii ca le faci cand prajesti sau fierbi oua
Greseli pe care le faci fara sa iti dai seama cand gatesti legume congelate
1. Fierbi legumele congelate excesiv
Multi dintre noi trateaza legumele congelate ca pe niste legume normale si le fierb excesiv. Acest lucru este o greseala din mai multe puncte de vedere.
Legumele congelate au deja foarte multa apa in compozitie, iar prin fierberea excesiva acestea se vor inmuia.
Astfel, in loc sa aiba o consistenta placuta ne vom alege cu niste legume pasate. In plus, prin fierberea excesiva inlaturam foarte multi nutrienti si vitamine din compozitia lor.2. Gatesti legumele la foc prea mare
Din graba si din dorinta de a termina mancarea mai repede, foarte multi dintre noi gatesc legumele congelate la foc mare. Acest lucru este o greseala.
Legumele congelate trebuie gatite la foc mediu. Daca le gatim la foc mare riscam sa le perpelim prea tare la exterior, iar interiorul sa ramana nefacut. De asemenea, legumele congelate nu trebuie gatite nici la foc prea mic, pentru ca in acest mod vor iesi mai mult fierte.
Citeste si: 6 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti cartofi prajiti
3. Atunci cand cumperi, iei din raft orice punga de legume congelate
De multe ori, din graba de a termina cumparaturile aruncam in cos punga de legume congelate care ne vine la indemana. Trebuie sa acordam atentie acestui aspect.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cand iei punga din raft agit-o putin si urmareste daca ce este in interior este impartit in mai multe bucati congelate. Daca se intampla asa, acelea sunt niste legume bune. In cazul in care in punga pare a fi un bloc mare de legume congelate, nu o cumpara. Acesta este semnul ca punga respectiva nu a fost depozitata corect: s-a dezghetat la un moment dat si, ulterior, a fost recongelata.
4. Pui sare peste legumele congelate aproape de final
Multi dintre noi punem sare la final atunci cand gatim legumele congelate; acest lucru este o greseala. Legumele congelate fierb foarte repede, iar daca punem sare la final nu facem decat sa scoatem si ultimul strop de apa din ele. Sarea are proprietatea de a deshidrata legumele.
Cum ar trebui sa procedezi: pune sare imediat ce ai aruncat legumele in tigaie sau in oala si micsoreaza timpul de gatire. In acest fel vei obtine niste legume gatite perfect.
Citeste si: Cozonac moldovenesc rapid: reteta usoara, gata intr-o ora
5. Tii legumele congelate prea mult in congelator
Daca ai cumparat legume congelate nu uita sa le si mananci, nu este indicat sa le tii la nesfarsit in congelator. Verifica data ambalarii inainte de a le cumpara: in general este indicat sa nu pastrezi legumele la congelator mai mult de un an de zile.
6. Astepti ca legumele sa se decongeleze si abia dupa le pui in mancarea
Nu decongela legumele inainte de a le adauga in mancare. Acestea contin foarte multa apa, iar daca faci acest lucru nu vei reusi decat sa le transformi intr-un piure, care nu va arata bine in preparatul final.
Cum ar trebui sa procedezi: legumele congelate se gatesc foarte repede. Adauga-le spre finalul procesului de gatire, pentru a obtine textura perfecta.
7. Adaugi legumele congelate atunci cand incepi sa gatesti mancarea
Aceasta greseala are o stransa legatura cu punctul de mai sus. Punand legumele congelate la inceput in oala sau tigaie, le vei gati prea mult si nu isi vor pastra consistenta. Pune-le spre final.
Citeste si: Tocanita de vinete cu masline. Reteta de post
Legume congelate: ce beneficii au
Desi multi ar spune ca legumele congelate nu sunt sanatoase, acest lucru nu este adevarat. Tehnicile moderne fac ca legumele pe care le cumparam sa fie congelate imediat dupa ce au fost culese, in conditii optime. Astfel, toate mineralele si vitaminele sunt pastrate, nimic nu se pierde.
In stransa legatura cu cele de mai sus, s-a descoperit ca legumele congelate sunt mai hranitoare de fapt decat cele proaspete. Cu fiecare zi ce trece dupa ce au fost culese, valoarea nutrientilor din fructe si legume scade. Nivelul acestora se poate astfel chiar injumatati. Fiind congelate imediat dupa culegere, legumele congelate pastreaza acesti parametrii la nivel maxim.
Legumele congelate mai au un mare avantaj: prin inghetare, activitatea bacteriilor care pot provoca diverse probleme este intrerupta. Legumele vor ramane astfel sanatoase si bune de consumat.
Un alt avantaj al legumelor congelate este reprezentat de faptul ca marea lor majoritate sunt cultivate ecologic in timpul verii sau primaverii si sunt disponibile pe toata perioada anului. Sigur, se gasesc legume proaspete si in timpul sezonului rece, insa de cele mai multe ori acestea sunt tratate cu diverse chimicale, pentru a le stimula cresterea.
Nu in ultimul rand, daca faceti un calcul veti ajunge la aceeasi concluzie: legumele congelate sunt mai ieftine decat legumele proaspete.
Reteta de legume congelate cu unt si usturoi
Pentru a gati legume congelate cu unt si usturoi avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 de grame de mix de legume mexicane, o ceapa mare alba, 3 catei de usturoi, 2 linguri de ulei de masline, 25 de grame de unt.
Incepe prin a taia ceapa felii. Caleste-o intr-o tigaie in care ai pus uleiul de masline pana cand devine de culoare aramie. Ulterior adauga legumele mexicane si amesteca tot continutul, lasand focul la nivel mediu.
Asteapta 10 minute, dupa care adauga si cei 3 catei de usturoi, taiati marunt. Dupa 5 minute inchide focul, adauga bucata de unt, pune capacul si asteapta 3-4 minute. Dupa aceasta perioada mai trebuie sa mesteci bine o data in compozitie; untul se va topi usor si va conferi o aroma placuta preparatului.
Legumele se pot consuma ca atare sau pe post de garnitura pentru un fel principal. Pentru cei care prefera un gust mai picant se poate adauga boia iute sau piper proaspat macinat la final. Pofta buna!