Piureul de cartofi este una dintre cele mai gatite garnituri in bucataria romaneasca si este apreciat pentru gustul si consistenta lui. Contrar credinei populare, gatit asa cum trebuie si consumat in cantitati corecte piureul de cartofi poate avea multe beneficii.
Piureul de cartofi contine vitamine si minerale esentiale care pot oferi energia necesara pentru intreaga zi, fiind indicat in special celor care fac sport.
Iata cateva greseli pe care le faci atunci cand gatesti piure de cartofi.
7 greseli pe care le faci atunci cand gatesti piure de cartofi
1. Pui unt si lapte rece in piure de cartofi
Atunci cand gateste piure de cartofi, multa lume alege sa ii completeze compozitia cu unt sau lapte.
Ce ar trebui sa faci: in momentul in care pui cartofii la fiert scoate laptele sau untul din frigider si lasa-le pe masa in bucatarie. Pana cand le vei folosi vor ajunge la temperatura camerei.
Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti ciuperci
2. Folosesti cartofi rosii atunci cand gatesti piure de cartofi
Acest lucru nu este intocmai o greseala, si cartofii rosii dau un rezultat bun atunci cand sunt folositi la piure. Insa pentru a obtine un rezultat perfect este recomandat sa alegeti cartofi albi.
Acestia au mai mult amidon in compozitie; ca regula generala, cu cat cartofii au mai mult amidon, cu atat mai fainosi sunt, iar piureul va iesi mai cremos si mai gustos.
3. Adaugi untul si laptele la final cand gatesti piure de cartofi
Pentru prepararea piureului majoritatea dintre noi fierb cartofii in apa, dupa care ii scurg si adauga lapte sau unt pentru a intregi compozitia. Aflati ca acest lucru este o greseala.
Indicat este sa fierbeti cartofii direct in lapte cu unt. Dupa ce s-au fiert scoateti cartofii in alt vas, si adaugati peste ei laptele si untul in care s-au fiert, pe masura ce ii pisati. Facand acest lucru veti obtine un piure extrem de delicios, deoarece cartofii vo avea timp sa absoarba aromele laptelui si untului.
Citeste si: Greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti carne
4. Tai cartofii pentru piure in dimensiuni diferite
Atunci cand tai cartofii pentru piure, cel mai probabil nu tii cont de dimensiunea bucatilor si ii tai rapid, asa cum iti vin la mana. Incearca de acum inainte sa tai cartofii in bucati egale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?
Astfel vei preveni gatirea inegala: cazuri in care bucatile mici sunt prea fierte si se descompun, iar bucatile mari sunt partial crude.
5. Folosesti un mixer vertical la amestecarea cartofilor pentru piure
Desi este o varianta extrem de usoara si rapida pentru a gati piure, folosirea mixerului nu este tocmai indicata. Facand acest lucru piureul nu va mai fi aerisit si va avea o consistenta groasa, gumoasa, facandu-l mai greu de consumat.
6. Mesteci foarte mult cand gatesti piureul
Dupa ce sunt scursi cartofii, multi dintre noi amesteca foarte mult cartofii, pentru a se asigura ca laptele sau untul se incorporeaza asa cum trebuie.
Acest lucru este o greseala si are o stransa legatura cu punctul de mai sus. Facand acest lucru piureul va capata o consistenta ciudata si va deveni lipicios. In plus poti sta fara grija! Datorita faptului ca sunt fierbinti, cartofii nu au nevoie de o amestecare continua pentru a absorbi ingredientele complementare.
Citeste si: 6 greseli pe care le faci cand gatesti peste
7. Fierbi cartofii pentru piure in apa fara sare
Sunt persoane care fierb cartofii pentru piure in apa fara sare; acest lucru este o greseala deoarece piureul nu va mai avea niciun gust si te vei alege astfel cu o garnitura fada.
Cum ar trebui sa procedezi: adauga sare in apa inainte de a pune cartofii la fiert. In acest fel cartofii vor avea timp sa absoarba sarea iar piureul va fi extrem de gustos.
Piure de cartofi: ce beneficii au cartofii
Desi sunt blamati de multa lume, cartofii sunt de fapt un aliment extrem de hranitor, care aduc multiple beneficii organismului atunci cand sunt consumati corect.
Spre exemplu, cartofii sunt extrem de benefici persoanelor active, doarece sunt o sursa de energie remarcabila. Pentru performante mai bune, puteti consuma cartofi inainte de sedintele de exercitii fizice.
Cartofii sunt extrem de bogati in minerale esentiale precum fieri, magneziu, zinc, calciu si fosfor. Acestea intaresc sistemul osos. Cartofii sustin si sanatatea inimii datorita continutului de vitamina C, B6 si potasiu din compozitie.
Cartofii regleaza si scad tensiunea arteriala, tot datorita potasiului din compozitie. Nu in ultimul rand, s-a demonstrat ca un consum regulat de cartofi poate preveni aparitia cancerului. Cartofii sunt bogati si in acid folic, element care joaca un rol esential in repararea si sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutatiile ADN-ului.
De asemenea, datorita continutului bogat de vitamina C din compozitie, consumul de cartofi stimuleaza producerea de colagen in organismul uman. Colagenul are un rol esential in prevenirea deteriorarii pielii, primul strat de protectie al corpului.
Citeste si: Cum se fierb corect ouale- Sfaturi pentru oua fierte corect
Reteta piure de cartofi cu ou
Pentru a gati un delicios piure de cartofi cu ou ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de cartofi albi, 4 oua, 3 linguri de ulei de masline, jumatate de pachet de unt, 100 ml lapte.
Spala foarte bine cartofii, curata-i, taie-i in bucati egale si pune-i la fiert in apa in care ai adaugat in prealabil cateva prafuri de sare. Dupa ce au fiert scurge cartofii si pune-i intr-un bol.
Adauga peste ei untul, uleiul de masline, laptele si cele patru oua si mesteca bine cu o lingura de lemn, pana cand continutul se omogenizeaza. Dupa preferinte poti condimenta piureul, adaugand peste el piper sau boia dulce.
Poti consuma piureul ca atare sau il poti folosi ca garnitura pentru un fel principal. Pofta buna!