7 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti orez

Author: B.M.
7 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti orez

Ce greseli faci fara sa stii cand gatesti orez. Trucuri ca sa iti iasa orezul mai bun decat pana acum.

Orezul este una dintre principalele alegeri atunci cand vrem sa gatim o garnitura pentru un fel principal. In acelasi timp, poate fi preparat si ca fel de mancare de sine statator.

Gatit asa cum trebuie orezul este foarte gustos si are o multime de beneficii pentru organism. Este o excelenta sursa de energie, spre exemplu, fiind recomandat celor care fac regulat sport.

De asemenea, orezul nu contine colesterol, grasimi nocive sau sare, ceea ce il face o alegere buna pentru cei care tin la sanatate.

Iata cateva greseli pe care multa lume le face fara sa stie la gatirea orezului.

Citeste si: Greseli pe care le faci cand gatesti varza

Greseli pe care le faci fara sa stii atunci cand gatesti orez

7 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti orez

1. Amesteci orezul dupa ce l-ai pus la fiert

Multa lume amesteca orezul, avand impresia ca astfel acesta se va patrunde usor si va fierbe mai repede. Acest lucru este complet gresit. Dupa ce este pus la fiert orezul nu mai trebuie mestecat.

Aceasta actiune nu face decat sa activeze amidonul din interiorul boabelor. Rezultatul final nu va fi astfel unul placut ochiului, iar orezul va avea o consistenta prea mare si va fi lipicios.

2. Pui orezul la fier fara sa il speli

Aceasta este una dintre cele mai dese greseli pe care le faci atunci cand gatesti orez. Multi dintre noi se gandesc ca orezul nu mai trebuie spalat inainte de a fi pus la fiert, datorita faptului ca acesta este curatat si ales inainte de a fi ambalat.

Partial adevarat. Spalarea orezului este necesara totusi, deoarece apa de la prima clatire va prelua o cantitate importanta de amidon din interiorul orezului.

Spala orezul mereu sub un jet de apa rece, puternic.

Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti ciuperci

3. Ridici capacul ca sa vezi daca orezul s-a fiert

Pentru a verifica stadiul de preparare, foarte multi dintre noi ridicam capacul de pe oala in care am pus orezul. Acest lucru este total gresit, deoarece astfel se pierd aburi din interior iar orezul se usuca.

Riscam astfel sa ne alegem cu un preparat partial facut, fiert in exterior si nefiert in mijloc. In plus, ridicarea capacului creste durata de preparare a orezului. Cel mai bine este sa gatesti orezul intr-o oala cu capac transparent. Asa poti verifica usor stadiul de gatire.

7 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti orez

4. Potrivesti cantitatea de apa din ochi atunci cand fierbi orezul

Aceasta este o alta greseala facuta des atunci cand gatesti orez. Este important sa respectam indicatiile de preparare scrise pe ambalaj, deoarece exista soiuri de orez diferite, iar fiecare are nevoie de o anumita cantitate de apa pentru a fierbe.

In plus, daca pui prea putina apa risti sa te alegi cu un preparat uscat sau chiar ars pe alocuri. La polul opus, daca pui prea multa apa orezul va trebui lasat mai mult la fiert si va capata o consistenta neplacuta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti piure de cartofi

5. Pui orezul la fiert fara sa adaugi sare in apa

O alta greseala pe care multi o fac cand gatesc orezul este sa nu puna sare in apa pentru fiert. Acest lucru este total gresit, deoarece lipsa sarii va face ca preparatul final sa iasa lipicios; sarea are rolul de a controla amidonul din orez.

6. Pui orezul la fiert in oale nepotrivite

Este important ca atunci cand gatesti orez sa nu folosesti o oala cu fund subtire. Facand acest lucru risti ca prepararea termica sa nu se faca uniform. Vei avea astfel un rezultat final prea facut in exterior, si nefacut in interior.

Ce ar trebui sa faci: alege o oala cu fund gros. Aceasta va uniformiza caldura plitei sau a aragazului iar orezul se va gati mai repede si asa cum trebuie.

7. Pui orezul in farfurie dupa ce ai inchis ochiul de la aragazului

Greseala pe care multi o fac cand gatesc orez: imediat ce s-a facut, fie mesteca in el, fie il portioneaza pentru a pregati portiile de mancare.

Dupa ce a fiert orezul trebuie lasat sa se odihneasca in jur de un sfert de ora. Boabele se vor inchide usor iar astfel preparatul final isi va pastra compozitia perfecta si dupa ce se raceste. In plus, aromele se vor intrepatrunde mai bine.

Citeste si: Ce greseli comiti cand faci clatite. Cum se prepara corect clatitele

Orez: ce beneficii are orezul

7 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti orez

Gatit cum trebuie si consumat in cantitati corecte, orezul aduce numeroase beneficii pentru organismul uman, datorita fibrelor, fierului si potasiului din compozitie.

S-a demonstrat ca orezul poate preveni aparitia unor afectiuni precum accidentul vascular cerebral, atacul de cord sau arteroscleroza. Acest lucru se datoreaza continutului infim de sare din compozitie, lucru care ajuta la scaderea presiunii arteriale.

Orezul brun poate preveni si aparitia cancerului datorita continutului ridicat de fibre insolubile. Orezul este extrem de bogat si in antioxidanti care protejeaza impotriva radicalilor liberi.

Nu in ultimul rand, aceiasi antioxidanti din orez previn aparitia ridurilor si chiar pot vindeca anumite boli de piele.

Orez brun sau orez alb: care este mai bun?

Potrivit studiilor, orezul brun este mai sanatos decat cel alb, datorita faptului ca nu este deloc procesat. Astfel nutrientii din interior raman intacti.

In plus, orezul brun contine un fitonutrient numit oryzanolul, care reduce semnificativ nivelul de colesterol din sange. Este de asemenea un antiinflamator eficient.

Si orezul alb, desi este procesat, continua sa aduca beneficii pentru orgnism: furnizeaza energie, de aceea este indicat sportivilor, ajuta la cresterea masei musculare, stimuleaza intarirea sistemului imunitar si regleaza tranzitul intestinal.

Reteta de orez cu ceapa si unt

7 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti orez

Pentru a pregati orez cu ceapa si unt aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: orez, apa, ceapa, unt, sare, patrunjel. Incepeti prin a pune orezul la fiert, respectand indicatiile de preparare scrise pe ambalaj.

Daca nu le gasiti, ca o regula generala cantitatea de apa trebuie sa fie dubla fata de cantitatea orezului. Adaugati sare si lasati orezul la fiert timp de 15- 20 de minute, cu capacul pus. Nu ridicati capacul des. Puteti verifica daca orezul este facut gustandu-l, insa nu amestecati in el.

Ulterior lasati orezul sa se odihneasca timp de 15- 20 de minute, cu capacul pus. In acest timp taiati ceapa rondele si caliti-o intr-o tigaie, pana cand devine aramie.

Puneti orezul in farfurie si adaugati peste el felii subtiri de unt, dupa care amestecati usor cu o furculita. Untul se va topi si va separa usor boabele de orez, dand preparatului o textura aerata. La final se pune ceapa calita deasupra si se serveste ca garnitura sau ca fel principal, de sine statator.

Dupa preferinte, daca doriti un orez picant, se poate adauga in compozitie boia iute sau piper negru proaspat rasnit. Nu exagerati insa cu cantitatile! Pofta buna!

 

Taguri: