7 ianuarie 2023: Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfârșitul oficial al Sărbătorilor de iarnă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 sep 2023, 02:30

În calendarul creștin-ortodox, ziua de 7 ianuarie reprezintă Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Sursa: https://pixabay.com/

Ortodocșii români îl sărbătoresc pe 7 ianuarie pe Sfântul Ioan Botezătorul

Pe data de 7 ianuarie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, iar odată cu această sărbătoare are loc, oficial, încheierea sărbătorilor de iarnă.

Pe 7 ianuarie este sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

În calendarul creștin-ortodox, ziua de 7 ianuarie reprezintă Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, adică cinstirea celui care a înfăptuit botezul Domnului, Boboteaza din 6 ianuarie. Sfântul Ioan are în calendarul creștin ortodox nu mai puțin șase sărbători, de la ziua nașterii, până la tăierea şi aflarea capului.

Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul are loc a doua zi după Boboteaza care se sărbătorește pe 6 ianuarie. Ziua de 7 ianuarie marchează obiceiul potrivit căruia, după marile praznice împărătești, sunt cinstite şi persoanele care au luat parte la eveniment.

Citește și: Părinții și copilăria Sfântului Ioan Botezătorul. Care era gradul de rudenie dintre Sfântul Proroc și Mântuitorul Hristos

Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria.

Sfântul Ioan este numit şi Înaintemergătorul, pentru că a anunțat venirea lui Hristos pe Pământ. Părinții lui, Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinții Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naște un fiu la bătrânețe şi se va chema Ioan.

Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei împăratului roman Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia, mesajul transmis fiind „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Sfântul Ioan și-a găsit sfârșitul în temnița castelului lui Irod de la Maherus. El îl mustrase pe împărat pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său.

Ca să se răzbune, acesta și-a sfătuit fiica, pe Salomeea, care dansase la un ospăț și plăcuse oaspeților și lui Irod, să ceară de la împărat capul Botezătorului, drept răsplată.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Biserica ortodoxă i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului său (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Sfântul Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, ocupă un loc deosebit de important în iconografia ortodoxă, care îi închină cele mai multe icoane, în comparație cu ceilalți sfinți.

Sfârșitul Sărbătorilor de iarnă

Ziua de 7 ianuarie marchează și Sfârșitul Sărbătorilor închinate Nașterii Domnului, care au început odată cu ziua Sfântului Ierarh Nicolae. În toată această perioadă creștinii s-au bucurat, au cântat colinde și s-au înfruptat din alimentele pregătite din timp de către gospodine.

Citește și: 5 ianuarie 2023: Ajunul Bobotezei, zi de post negru. Ziua în care se alungă spiritele rele, iar fetele își visează ursitul

Se spune că unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. Tradiția ne spune că   în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului, iar în această zi se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să devină mai cald.

Sursă: pravila.ro