7 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE VITAMINA D

Autor: Oana Iosif

Vitamina D este singurul nutrient pe care corpul nostru îl poate produce atunci când este expus la lumina soarelui. Cu toate acestea, un numar mare de persoane nu beneficiaza de suficient soare, spre urmare se poate confrunta cu un deficit de vitamina D. În continuare vom afla mai multe despre această vitamină și importanța sa.

1. Care este rolul vitaminei D pentru organism?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care contribuie la menținerea unui nivel sănătos de calciu și fosfor în sânge. Vitamina D îmbunătățește absorbția calciului, susținând astfel construirea și menținerea oaselor puternice.

Există două tipuri principale de vitamina D disponibile în alimente și suplimente alimentare: ergocalciferol (vitamina D2) și colecalciferol (vitamina D3).

Ergocalciferolul (vitamina D2) este forma vegetală a vitaminei D și provine de obicei din ciuperci și drojdii. Colecalciferolul (vitamina D3) este tipul de vitamina D pe care corpul o produce după expunerea la lumina soarelui.

2. De ce apare deficitul sau carența de vitamina D?

Acest lucru se întâmplă parțial pentru că oamenii petrec mai mult timp în interior, poartă creme de protecție solară atunci când își petrec timpul în exterior sau consumă alimente sărace în vitamina D. Alți factori care pot reduce cantitatea de vitamina D pe care o va sintetiza un individ din lumina soarelui pot fi:

  • Locuirea mai aproape de regiunile polare, în special în timpul lunilor de iarnă
  • Nuanța mai închisă a pielii
  • Niveluri ridicate de poluare a aerului
  • Cerul înnorat care nu permite pătrunderea razelor de soare

3. Putem obține vitamina D din alimentație?

Nu există multe alimente care să conțină în mod natural vitamina D3, dar peștii grași precum somonul și heringul sunt surse excelente. De asemenea, ficatul și gălbenușurile de ou conțin în mod natural puțină vitamina D. În plus, cerealele pentru micul dejun și laptele sunt adesea îmbogățite cu vitamina D. Procesul de fortificare adaugă vitamina D alimentelor sau băuturilor care ar putea să nu o conțină în mod natural.

Dacă expunerea la soare nu este suficientă sau dacă nu consumăm alimente bogate în vitamina D, se recomandă administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D 

4. Ce cantitate de vitamina D este necesară organismului?

Necesarul zilnic este diferit în funcție de categoria de vârstă:

  • la copii de 0 - 1 an: 400 UI/zi; 
  • la copii de 1 - 18 ani: 600 - 1000 UI/zi; 
  • la adulți de 19 - 70 de ani: 600 - 2000 UI/zi;
  • la vârstnici peste 70 de ani: 800 - 2000 UI/zi.

5. Care sunt beneficiile vitaminei D?

Înafară de rolul important pentru sănătatea oaselor, vitamina D susține fertilitatea femeilor. Nivelurile sănătoase de vitamina D sunt, de asemenea, esențiale pentru a susține sănătatea imunitară, emoțională și hormonală.

6. Care sunt simptomele deficitului sau carenței de vitamina D?

La copii, deficitul de vitamina D duce la slabiciune musculară sau dureri musculare, în cazuri grave apar deformațiile osoase. La adulți simptomele nu sunt la fel evidente, în unele cazuri lipsa vitaminei D manifestându-se prin oboseală accentuată, durere osoasă, slăbiciune musculară, spasme sau crampe musculare, tulburări de dispoziție, precum anxietatea sau depresia.

Deficitul de vitamina D se stabileste cu ajutorul unei analize de sânge ce determină nivelul seric al calciferolului.

7. Există exces de vitamina D?

Deși vitamina D este un nutrient foarte important pentru organism, ce e prea mult – strică. Vitamina D este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că este greu pentru organism să scape de ea dacă o primește într-o cantitate prea mare. Aportul în exces de vitamina D poate cauza niveluri crescute de calciu în sânge, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate. Dozele de vitamina D obținute din alimentație, de până la 100 mcg (4.000 UI) pe zi, sunt în general sigure. În ceea ce privește expunerea la soare, organismul este foarte eficient în limitarea cantității de vitamina D produsă. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji că obțineți prea multă vitamina D din lumina soarelui.