7 lucruri din casa ta care te pot face depresiv fără să-ți dai seama

Author: Oana Iosif

Depresia poate să aibă cauze fizice (un dezechilibru de elemente din organism, afecțiune asociată cu o altă boală, o reacție adversă de la un tratament) sau este ceva care ține doar de domeniul psihicului (pierderi în familie, stres, surmenaj, probleme etc).

Indiferent de cauze, este bine de știut că anumite lucruri din casa noastră pot să o agraveze, pot să contribuie la starea de tristețe zilnică și trebuie să facem schimbări.

O modalitate de a sprijini o stare mentală / emoțională mai sănătoasă este să fii într-o casă în care te simți în siguranță și relaxat”, recomandă dr. Jane Williams, coordonatoare a serviciilor clinice ServiceNet din Massachusetts. „Impactul spațiului dvs. asupra dispoziției generale este cu adevărat important.”

Această doctoriță își vizitează majoritatea clienților cu boli mentale în casele lor sau lucrează acasă și a devenit foarte conștientă de modul în care suntem afectați de locul în care trăim. Ea a dat un exemplu personal: se simțea blocată în bucătărie în timp ce familia ei se bucura de musafiri în sufragerie sau de o emisiune la TV. „Soluția mea a fost să tai o fereastră în peretele despărțitor. Acum nu trebuie să mă mai simt lăsată în afara activităților familiei mele când gătesc ”, explică Williams.

Iată ce spune ea și alți specialiști că poate contribui la stările depresive:

1. Ferestrele prea mici sau acoperite

Ființele umane sunt puternic afectate de cantitatea de lumină la care sunt expuse. Lumina stimulează o cascadă de hormoni și substanțe chimice în corpul nostru care ne afectează într-o multitudine de moduri. Simpla abundență de lumină naturală în casa ta îți poate îmbunătăți starea generală.

Iluminarea cu spectru complet este utilizată clinic pentru persoanele care suferă de Tulburare Afectivă Sezonieră", afirmă Williams. Alegeți perdele transparente în loc de draperii groase. Dacă aveți o cameră care nu are ferestre puteti cauta un producator de termopane Bucuresti care sa construiasca fie o fereastră nouă, fie una  falsă. Fereastra falsă poate fi iluminată din spate sau poate avea un peisaj în spatele ei.

Oglinzile extind, de asemenea, senzația de lumină și spațiu, mai ales dacă pui două sau mai multe oglinzi în cameră.

2. Dezordinea din casă – când te întorci obosit de la lucru sau de la școală, vrei să te afli într-un spațiu relaxant și reconfortant în care să te deconectezi de exterior, să te odihnești. Dezordinea, murdăria, spațiile aglomerate cu lucruri, mobile, accesorii, au un efect opus asupra locuitorilor casei. Indiferent dacă pui preț sau nu pe ordine și curățenie, mental tot vei simți dezordinea ca pe o apăsare, sursă de stres, ca ceva ce nu este cum trebuie, care necesită schimbări, acțiune. Multe mobile și lucruri îngrămădite într-o cameră va face spațiul să pară mai mic, sufocant, întunecat. În special dacă lucrezi de acasă în aceste perioade de pandemie, ordinea și o atmosferă relaxantă sunt foarte importante, te pot ajuta să fii și mai productiv în ceea ce faci.

Așa că fă schimbări, pune lucrurile la loc, fă curățenie regulat sau plătește pe cineva să facă dacă tu ești ocupat sau nu poți, atuncă lucurile care nu sunt utile.

3. O locuință nerenovată și cu defecțiuni – la fel ca murdăria, un spațiu care este nerenovat o perioadă mare de timp va arăta vechi, neprimitor, deprimant. Studiile spun că persoanele a căror case au astfel de probleme nu se simt confortabil să invite la ele prieteni sau alte persoane și asta crește sentimentul de izolare. Nu trebuie să faci dintr-o dată o investiție mare ca să faci casa ta să arate bine, dar poți începe să văruiești proaspăt sufrageria sau locul unde petreci cel mai mult timp, să vopsești sau să schimbi ușa de la intrare, să faci mici îmbunătățiri pentru ca să nu te mai simți prost să primești pe cineva.

4. Culorile închise ale pereților - de multe ori alegerea culorilor pentru pereți este dictată de modă, de o culoare a anului sau de ce culori preferăm. Asta nu înseamnă că vor fi și benefice pentru locuitorii casei. În timp ce percepțiile culorilor sunt oarecum subiective, există unele efecte ale culorilor care au sens universal. Culorile calde incluzând roșu, portocaliu și galben pot provoca emoții diverse, de la sentimente de căldură și confort la sentimente de furie și ostilitate. Culorile reci ca albastru, violet și verde sunt adesea descrise ca fiind calme, dar pot aduce și sentimentele de tristețe sau indiferență. Albul și argintiul pot să inducă o atmosferă de proaspăt și curat iar pereții văruiți cu aceste culori pot evoca un sentiment de tinerețe, inovație și modernitate. Ce simți când intri într-o cameră anume? Dacă un sentiment neplăcut care se repetă, este mai bine să schimbi culoarea sau să alegi o nuanță mai deschisă. Culorile închise fac spațiile să pară și mai întunecate, mai mici, mai apăsătoare.

5. Mobilierul închis la culoare - la fel ca nuanțele folosite pentru pereți, un mobilier de culori închise poate provoca sentimente de tristețe, singurătate, o atmosferă apăsătoare. Persoanele cu stări depresive sunt sfătuite să aleagă pentru mobilier, covoare, draperii, cuverturi culori deschise și nu cu design foarte încărcat. Sunt de un mare ajutor culorile naturale: crem, ocru, verde deschis și petele de culoare aduse de câte un accesoriu: câteva pernuțe colorate, un ghiveci cu o plantă cu frunze mari verzi, un tablou cu culori pastel etc.

6. Zgomotul – studiile spun că persoanele care locuiesc în orașe sau zone aglomerate sunt mai expuse la depresii și boli mentale iar una dintre cauze se pare că este zgomotul. Fie că e vorba de o stradă aglomerată zi și noapte sub fereastră, ori stai la bloc și ai vecini zgomotoși, acestea sunt lucruri care te pot irita sau pot să-ți tulbure somnul. O soluție ar fi să schimbi ferestrele, să alegi unele care izolează bine fonic, să adaugi un strat de material izolant pereților sau dacă tot zgomotele te deranjează, să te muți undeva unde este mai liniște.

7. Casele prea mari în care locuiești singur/ puține persoane – multe familii au copii în tinerețe și au nevoie de mai mult spațiu, mai multe camere. Totuși la 15-16-18 ani, fiii și fiicele se răspândesc la studii, își iau slujbe, se mută, își întemeiază propriile familii. Nu mai este o modă să locuiască cu părinți și bunici împreună. Așa că rămân singuri într-un spațiu mare care nu este numai greu de întreținut și curățat ci și mărește atmosfera de pustiu și singurătate. Dr Williams a observat o ameliorare a depresiei la persoanele învârstă singure care s-au mutat din casa lor mare într-o cameră la un cămin de bătrâni sau au ales proiecte case parter. Mulți se așteptau să li se înrăutățească starea, fiind scoase din mediul lor familiar de o viață.