7 lucruri inedite pe care nu le cunosti despre cafea

Author: Bogdan Mihai

Cafeaua reprezinta una dintre cele mai indragite bauturi din lume, cu 2.25 miliarde de cesti consumate zilnic, la nivel global.

Beneficiile sale pentru organismul uman sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, licoarea aducand imbunatatiri la nivelul creierului, ficatului si reducand riscul aparitiei unor boli degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

In plus, minunata bautura este disponibila, in prezent, in sute de variante delicioase, de la clasicul espresso italian pana la cafeaua capsule si cea de specialitate, preparata la aeropress sau filtru V60.

Desi este un produs foarte celebru, fiind a doua marfa tranzactionata pe Glob, dupa petrol, exista numeroase aspecte interesante despre cafea, pe care este posibil sa nu le cunosti inca. Descopera in continuare 7 lucruri pe care putine persoane le stiu despre cafea!

1. Arborele de cafea poate trai pana la 200 ani

Legenda spune ca bautura aromata a fost descoperita de ciobanii etiopieni care isi hraneau caprele cu fructele arborelui de cafea, observand o schimbare de comportament in randul animalelor. Acestea deveneau mai agitate si un calugar a experimentat preparand o bautura din boabele arborelui.

Astfel, acesta a descoperit cafeaua asa cum o stim astazi.

Ceea ce nu stii despre acest arbore minunat este faptul ca acesta poate trai pana la doua secole. Cand germineaza, partea superioara a plantei arata asemenea unei seminte. Ulterior, aceasta se transforma intr-o planta stufoasa, a carei durata de viata poate atinge chiar si 200 de ani.

2. Cafeaua are mai multe arome decat vinul

Cu siguranta stii ca vinul poate avea sute de arome, unele dintre acestea fiind atat de subtile incat pot fi identificate doar de catre cei mai experimentati somelieri.

Cu toate acestea, in timp ce aromele vinului au fost identificate in numar de 200, cafeaua poate avea pana la 1500 de caracteristici aromatice. Acestea difera in functie de soi (Arabica sau Robusta), regiunea de provenienta si gradul de prajire.



Interesant este si faptul ca denumirea de cafea isi are originea in numele arabic „qahhwat al-bun”, al carui traducere mot-a-mot este „vinul din boabe”.

3. Cafeaua contine mai multi antioxidanti decat sucul de portocale

Antioxidantii sunt acele molecule care ajuta organismul sa ramana tanar si sanatos, prin lupta impotriva radicalilor liberi. Astfel, acestia sunt esentiali pentru oxigenerarea celulelor si mentinerea unei sanatati de fier.

Un grup de cercetatori spanioli a descoperit, in urma a numeroase teste efectuate, faptul ca o cana cu cafea contine mai multi antioxidanti decat orice alta bautura din lume. De aceea, un ritual matinal care contine o ceasca de cafea nu este doar unul placut, ci si unul benefic pentru sanatate.

4. Cafeaua nu creeaza dependenta

Contrar unor mituri populare, consumul de cafea nu provoaca dependenta. Efectul cofeinei nu face parte din aceeasi categorie cu efectele drogurilor precum cocaina sau amfetamina.

In cazul substantelor stupefiante, in creier se activeaza circuitul de recompensa, cel care cauzeaza, in final, dependenta. Cat despre cafea, aceasta nu va crea un asemenea efect, indiferent de cantitatea consumata zilnic.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"

5. Primul webcam din lume a fost realizat pentru cafea

Daca te intrebi care a fost primul webcam din lume si pentru ce a fost folosit, raspunsul te va uimi, in mod sigur.

In anul 1991, cercetatorii britanici de la Universitatea Cambridge au venit cu o idee creativa pentru a monitoriza un filtru de cafea. Astfel, ei au instalat primul webcam din lume pentru a urmari daca exista cafea preparata la filtru, pentru a reduce numarul drumurilor inutile pana in bucatarie.

6. Cafeaua era considerata un aliment in trecut

Desi, in zilele noastre, consideram cafeaua o bautura, aceasta are o alta istorie. Triburile din Africa obisnuiau sa prepare gustari delicioase, bogate in energie, amestecand fructele de cafea cu diferite tipuri de grasime.

In prezent, cafeaua este consumata preponderent sub forma de bautura, insa mai exista inca si reparate culinare care o folosesc drept condiment rafinat: prajituri cu crema, macarons si, bineinteles, faimosul tiramsu.

7. Cea mai mare cantitate de cafea din lume se consuma in New York

New York-ul poarta si numele de „orasul care nu doarme niciodata”. Nu este de mirare, avand in vedere ca newyorkezii consuma cea mai mare cantitate de cafea de pe Glob. Mai exact, acestia consuma de sapte ori mai multa cafea decat restul oraselor lumii.

Nu in ultimul rand, tine minte fapul ca o ceasca de cafea reprezinta o sursa minunata de energie care, consumata mai ales intre orele 9 si 11, te ajuta sa ramai entuziasmat, concentrat si productiv pe tot parcursul zilei.

 

Taguri: