Atunci când vine vorba de amenajarea locuinței, trebuie să ai în vedere foarte multe aspecte, de la modul în care va arăta rezultatul final și până la calitatea celui mai mic element din locuință. În acest mod, vei fi mulțumit pe termen lung de investiția făcută și nu vei fi nevoit să faci diferite modificări periodic.
Un lucru care poate da destul de multe bătăi de cap atunci când locuiești la casă este umiditatea în exces. Acest lucru poate provoca probleme destul de grave, atât în ceea ce privește locuința, cât și în ceea ce privește sănătatea celor ce locuiesc în ea. Din aceste motive, este bine să iei câteva măsuri de precauție, precum aerisire în încăperile cu umiditate ridicată sau utilizarea de țiglă metalică de calitate pentru acoperișul casei tale.
Practic, pentru ca atât locuința, cât și sănătatea ta să nu aibă de suferit, va trebui să fii precaut și să utilizezi de la bun început materiale de calitate. Dacă ulterior vei vedea câteva semne că locuința ta are un grad ridicat de umiditate, trebuie să iei imediat măsuri pentru ca lucrurile să nu se agraveze. Cu cât vei acționa mai repede, cu atât vei scăpa mai ușor de probleme.
Iată care sunt primele semne că umezeala și-a făcut apariția în locuința ta:
Un miros greoi și neplăcut - primul semn al unui grad ridicat de umiditate
În general, dacă locuința ta are un miros greoi, trebuie să-ți pui niște semne de întrebare, deoarece acesta este primul semn că umiditatea ridicată și-a făcut apariția. Practic, în acel moment trebuie să cauți cauza mirosului neplăcut și, implicit, a umidității în exces și apoi să iei măsuri pentru îndepărtarea acesteia. Acționând de la primele semne, va fi mult mai ușor să elimini problema.
Pereții și podelele foarte reci
Un alt semn că este timpul să iei măsuri în ceea ce privește reducerea gradului de umiditate este reprezentat de pereții și podelele foarte reci. În plus, atunci când e vorba de umiditate în exces, podeaua se va umfla din cauza apei. De asemenea, varul de pe pereții încăperilor afectate se va umfla și chiar va începe să se cojească.
Apariția petelor
Atunci când gradul de umiditate este ridicat, inevitabil vor apărea pete galbene sau maronii pe pereți sau tavan. În plus, din cauza condensului, pe marginea geamurilor și ușilor, cât și la nivelul gresiei sau faianței, vor apărea pete negre.
Apariția mucegaiului
Atunci când în locuința ta și-a făcut apariția mucegaiul, cu siguranță gradul de umiditate este unul foarte ridicat și va trebui să iei cât mai repede măsuri. Există mai multe tipuri de mucegai, printre care se numără mucegaiul negru, care este și cel mai cunoscut și răspândit, mucegaiul alb și mucegaiul verde-albastrui. În cele mai multe dintre cazuri, mucegaiul apare pe pereți sau tavan, însă există posibilitatea ca acesta să apară și la nivelul podelei sau chiar pe mobilier.
Mucegaiul poate fi îndepărtat prin diferite metode, în funcție de vechimea și intensitatea acestuia. Din acest motiv, este indicat să iei măsuri de la primele semne, pentru a nu ajunge ca mucegaiul să se răspândească prea mult în întreaga locuință. Totuși, nu uita să ții cont că ar fi mai bine să previ apariția acestuia, prin aerisirea încăperilor, acoperișuri de calitate sau utilizarea materialelor de calitate.