Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante sărbători creștine. În special la țară, tradițiile și obiceiurile se respectă întocmai, pentru ca anul care vine să fie unul plin de satisfacții.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
Ziua de 6 decembrie este sărbătorită cu mare fast atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică. Este ziua în care Sfântul Nicolae s-a stins din viață, în anul 340, după Hristos.
Iată care sunt cele 7 tradiții pe care trebuie să le respecți de Sfântul Nicolae și în ce ordine:
1. În seara de 5 decembrie, după ce s-a luat cina, femeile trebuie să scuture fața de masă în fața casei sau a apartamentului, neapărat către Răsărit. Se spune că firimiturile aruncate astfel îi vor ține de foame lui Moș Nicolae.
2. Tot pe 5 decembrie seara, toți copiii trebuie să-și curețe ghetuțele. Înainte de a face acest lucru, cei mici trebuie să spună și o rugăciune, îndreptată către Sfântul Nicolae .
3. În anumite zone ale țării, în seara de 5 decembrie, fetele nemăritate se strâng într-o casă și se apucă să facă plăcinte. La ora 21, flăcăii din sat intră peste ele și se dă startul petrecerii.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
4. În noaptea de 5 spre 6 decembrie este bine să te culci cât mai târziu.
Se spune că în această noapte, pentru că este sfântă, cerurile se deschid și Sfântul Nicolae poate fi văzut, pentru o clipă, cum stă în dreapta lui Dumnezeu.5. Pe 6 decembrie, după ce vă întoarceți de la slujba de la biserică, trebuie să puneți crenguțe de pomi fructiferi în apă, lângă icoane. Dacă vor înflori anul acesta, înseamnă că anul următor va fi unul foarte bun pentru dumneavoastră.
6. Este bine ca pe 6 decembrie să dați de pomană ceva de îmbrăcat unui om sărman.
7. La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, flăcăii se strâng la cineva acasă și se apucă să repete colindele pentru Crăciun și Anul Nou.
Sfântul Nicolae, ocrotitorul celor sărmani
Sfântul Nicolae a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în localitatea Patara, pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian.
Familia sa era foarte bogată, dar Sfântul Nicolae nu a păstrat nimic din averea moștenită de la părinți.După ce a rămas orfan, a donat toți banii celor săraci, iar el a plecat în Țara Sfântă. A fost un om darnic și milos și tocmai de aceea, este considerat ocrotitorul copiilor, mai ales al celor săraci, dar și al tuturor persoanelor nevoiașe.
În plus, Sfântul Nicolae îi ajută pe marinari, pe brutari, pe văduve, pe orfani, dar și pe soldați, mai ales în timpul războaielor. De aceea, în ziua de 6 decembrie, este bine să dăruiți din puținul pe care îl aveți și altora, pentru ca Sfântul Nicolae să vă ajute.
De asemenea, în această zi nu este bine să vă certați. În caz contrar, o să aveți un Crăciun plin de frământări. Nu spălați rufe pe 6 decembrie și nici nu faceți treburi în gospodărie, ca să nu-l mâniați pe Sfântul Nicolae.