Sezonul rece isi intra incet, dar sigur, in drepturi, iar odata cu el apare si riscul de a contracta o raceala care sa te scoata din circuit cateva zile. Racelile sunt infectii respiratorii care pot fi cauzate de o multitudine de virusuri. In general, organismul nostru este capabil sa lupte cu acestia, datorita sistemului imunitar. Uneori, insa, atacul viral este prea puternic pentru ca sistemul imunitar sa ii poata face fata, iar atunci, trebuie sa-i venim in ajutor. Putem face acest lucru, simplu, prin administrarea unui complex de vitamine si minerale care intaresc imunitatea si fac organismul mai rezistent in fata virusurilor. Care sunt vitaminele si mineralele care nu trebuie sa lipseasca din acest complex dar si care este rolul lor, afli din materialul de mai jos.
Vitamina C
Vitamina C ocupa, nu intamplator, primul loc, datorita faptului ca are cel mai important rol in intarirea sistemului imunitar. Din acest motiv, este recomandat ca, in sezonul rece, sa bei multe ceaiuri cu lamaie si sa mananci, frecvent, citrice, importante surse naturale de vitamina C. De asemenea, si alte fructe si legume contin multa vitamina C, fapt pentru care este indicat sa le consumi zilnic. Alternativ, poti lua vitamina C de la farmacie sau administreaza-ti suplimente alimentare care contin aceasta vitamina.
Zincul
Face parte din categoria mineralelor si are un rol la fel de important in intarirea sistemului imunitar. Se gaseste in carne de vita, porc sau pui, caju, alune, naut, stridii si branzeturi, pe care trebuie sa le consumi in mod echilibrat. In cazul in care au aparut primele simptome de raceala, este recomandat sa cresti aportul de zinc. Poti face asta atat prin alimentatie cat si prin administrarea de suplimente alimentare.
Vitamina E
Este o vitamina liposolubila (adica se dizolva in grasimi), care are rolul de a proteja celulele impotriva factorilor inflamatori, precum virusurile care produc raceala. Se administreaza in mod preventiv, dar nu are un efect semnificativ atunci cand deja s-a instalat raceala.
Seleniul
Pentru un maxim de eficienta, se administreaza impreuna cu vitaminele C si E, avand un puternic efect antiviral. Seleniul micsorează capacitatea de replicare a virusurilor, contribuind, astfel la reducerea incarcaturii virale din organism. Si acest mineral se gaseste in alimente usor de procurat: cerealele integrale, nuci si alte fructe oleaginoase, peste oceanic, usturoi si fructe de mare.
Vitamina D
Aceasta vitamina este sintetizata de organism, in mod natural, la nivelul pielii, sub actiunea razelor solare. Daca, in sezonul estival, organismul beneficiaza de aportul necesar de vitamina D, in sezonul rece apare o problema, pentru ca aceasta nu mai poate fi sintetizata pe cale naturala. Suplimentele cu vitamina D sunt cea mai indicata solutie in acest caz, ajutand, in acest fel, organismul sa isi intareasca imunitatea.
Vitamina B6
Beneficiile acestei vitamine sunt multiple, printre ele numarandu-se si intarirea organismului in perioadele de convalescenta. Asadar, este indicat sa iti administrezi vitamina B6 atunci cand esti racit, pentru ca, astfel, vei ajuta organismul sa se recupereze mai usor. Pentru un aport optim de vitamina B6, este indicat sa consumi cat mai des banane, cereale integrale, somon, avocado, seminte de floarea soarelui, oua si spanac.
Vitamina A
Are un rol important in reglarea celulelor care alcatuiesc sistemul imunitar, astfel ca, aportul ei este mai mult decat necesar in sezonul racelilor. Ca si vitamina E, si vitamina A are mai mult rol preventiv si mai putin rol curativ. De aceea, este necesara administrarea ei inainte de aparitia bolii si nu in timpul acesteia. Cele mai cunoscute surse naturale de vitamina A sunt lactatele, galbenusul de ou, ficatul dar si legumele verzi, galbene si rosii.
O raceala poate fi contractata oricand si nu reprezinta o problema grava de sanatate. Totusi, este indicat sa-i asiguri organismului necesarul de vitamine si minerale, pentru a fi mai protejat. Plus ca, un organism intarit cu vitamine va duce boala pe picioare, daca totusi, contracteaza o raceala.