Emilian Imbri insista ca masurile de preventie sunt acum esentiale si ca nu ne putem gandi la vaccinul anti coronavirus, care si daca va fi disponibil din martie 2021, asa cum se vehiculeaza, efectul vaccinarii s-ar vedea abia spre sfarsitul anului urmator.
„ De vreo două zile, specialiștii și domnul Rafila, care este reprezentantul nostru la OMS, au venit cu un reper – apariția vaccinului.
Ce este de facut?
" Ajunge o mică scăpare și scoți masca, moment în care te intersectezi pe stradă cu cineva și poți lua virusul. Trebuie ocolite sau limitate aglomerările. Poate că este bine ca cei care lucrează aproape de casă să meargă pe jos sau cu mașina, să nu aglomereze mijloacele de transport în comun. Mișcarea dintr-o parte în alta a Bucureștiului ar trebui limitată.
Am putea să încercăm pe sectoare, acolo unde se constată o rată de infectare mare, să se restricționeze accesul. Eu n-aș mai aștepta. De la 3.000 și ceva de cazuri, saltul va fi rapid și ajungem la 4.000 – 5.000-6.000 și, cum prevedea alt coleg de-al meu, putem ajunge la 7.000 în foarte scurt timp. În contextul ăsta, nu mai avem timp să așteptăm cred nici o săptămână.
Nu este vorba de politic. Cred că sunt niște structuri foarte clare, cu niște responsabilități și mai clare, care trebuie să ia măsuri: Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, tot ce înseamnă structuri administrative locale. Politicul ar avea un rol important dacă ar susține măsurile”, a mai explicat medicul Emilian Imbri.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Romania se inchide bucata cu bucata din cauza coronavirusului. Decizii drastice anuntate de autoritati
Ce spune specialistul despre protestatari
Emilian Imbri a făcut câteva precizări și despre persoanele care protestează împotriva purtării măști de protecție.
„Fiecare trebuie să se gândească ce vrea să se întâmple cu el. Am senzația că aceste persoane care se adună ca să protesteze împotriva măștii și își cer cu disperare niște drepturi… Părerea mea este că sunt cei mai înspăimântați. Inițial, nu am avut o chemare să fac medicina. Am făcut-o pentru că mi-a fost frică de doctori și nu știam cum să scap de ei.
Nu îi acuz pe acești oameni, dar nu te poți încăpățâna la nesfârșit. I-aș ruga să creadă că este real. Ce ar fi să demonstrezi împotriva purtatului măștii cu mască? Avem peste 6.000 de oameni internați la Babeș și aproape 5.000 sunt acasă, vindecați. Există un procent de persoane care nu au reușit să termine această bătălie. Este mic, dar nimeni nu știe dacă ești printre cei 6.000 sau printre cei 2%-3%. De ce curiozitatea asta? Haideți să fim mai prudenți”, i-a îndemnat medicul pe cei care protestează.
Citeste si: Un bolnav de coronavirus ii scuipa pe medicii care il ingrijesc la Victor Babes. Ce il asteapta la externare
Citeste si: Presedintele Klaus Iohannis: "Suntem intr-o perioada dificila, intr-un asa numit val 2!"